Čokoládový koláč
Čokoládový koláč

Čokoládový koláč s mascarpone bez múky fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, včera 13:12
Čokoládový koláč s mascarpone bez múky (fotorecept)
Foto: tejaja

Tento koláč je bezlepkový, ale to neznmamená, že si na ňom nemôžu pochutnať aj tí ostatní.

12
porcií
30 (+ chladenie) minút
príprava
25 minút
na 170 °C

Suroviny

4 ks
150 g
200 g nastrúhané
70 ml
2 PL
1 KL
100 g
Krém:
350 g
80 ml
80 g
z 1 citróna
Na posypanie:



Postup

  1. 1

    Žĺtky vyšľaháme s cukrom.

    Čokoládový koláč s mascarpone bez múky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme nastrúhané mandle, kakao, mlieko, sódu bikarbónu a vo vodnom kúpeli roztopenú čokoládu. Prešľaháme.

    Čokoládový koláč s mascarpone bez múky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakoniec vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov.

    Čokoládový koláč s mascarpone bez múky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto dáme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Pečieme na 170 °C 25 minút.

    Čokoládový koláč s mascarpone bez múky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koláč vyberieme z rúry. Necháme 5 minút chladnúť a potom opatrne vyberieme z formy. Hlavne spodok je potrebné podobrať nožom a oddeliť od formy. Keď čokoláda stuhne, zle by sa koláč oddeľoval od formy. Potom koláč vrátime do formy.

    Čokoládový koláč s mascarpone bez múky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým všetky prísady na krém prešľaháme.

    Čokoládový koláč s mascarpone bez múky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Krém navrstvíme na ešte teplý koláč.

    Čokoládový koláč s mascarpone bez múky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Povrch posypeme strúhanou čokoládou.

    Čokoládový koláč s mascarpone bez múky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dáme do chladničky do druhého dňa stuhnúť.

Diskusia k receptu

amelia23
Skvelá kombinácia čokolády, mandlí a mascarpone, veľmi výrazná chuť 😋✨
Výborný bezmúčny korpus, dobrý pre celiatikov 💪🌾🚫
Krásna vláčnosť a smotanový krém 🤎🍰
Riziko pádu stredu a drobivosti pri nesprávnom postupe ⚠️🧱
Mascarpone na teplom korpuse môže stekať 🫠🥄
Vysypanie múkou kazí bezmúčnosť a vzhľad 😕🍥
Celkovo prémiový, ale vyžaduje precízne prevedenie ✅🎯
haji
Formu jde vysypat kokosem nebo mandlemi, pak je recept bezproblémově bezlepškový. Příjemné suroviny. Postup má nejspíš svoje opodstatnění, počítám.
ellie17
Vyzerá to na fantastickú kombináciu čokolády s mascarpone a veľmi sa mi páči, že je recept bez múky. Korpus pôsobí na fotke krásne šťavnatý a s tým nadýchaným krémom to musí byť veľká dobrota. Určite sa do neho pustím, už len keď si predstavím tú chuť mandlí s čokoládou… 😍 Ďakujem za inšpiráciu!
tejaja
@amelia23 (26.10.2025 14:18)
Ďakujem za vecný komentár. Ale...Stred korpusu akéhokoľvek koláča spadne len vtedy, ak nie je cesto v strede prepečené. A treba použiť skutočne horkú čokoládu, nie mliečnu.
K mascarpone: Mascarpone určite stekať nebude. Mascarpone nie je maslo. Redne len pri prešľahaní, keď sa v ňom začne oddeľovať tuk, ak suroviny nie sú v rovnakej teplote (ja vždy ho vyberám aj so šľahačkou rovno z chladničky), takže krém šľaháme krátko, len aby sa suroviny spojili. Stačí na to metlička. Ostatne, chvíľu čakáme po vybratí korpusu z rúry, kým ho vyberieme, kým urobíme krém, korpus už nie je horúci. V korpuse je veľa čokolády, ktorá po stuhnutí nebude držať poriadne krém. Rozdávala som tento recept už mnohým ľuďom a ešte nikto sa nesťažoval, žeby sa mu niečo nepodarilo. :)
evanaaa
Určite je koláč výborný, len sa mi nepáči to kritizovanie a mudrovanie pri skoro každom recepte tu, od @amelia23 , ona ako sa zdá, sem prišla robiť kritičku. Nevadilo by to tak, keby všetky tie kritizované recepty aj sama vyskúšala, aby boli jej tvrdenia aj opodstatnené, ale zdá sa, že to len sama háda.....
haji
@evanaaa (27.10.2025 18:01)
Ani to ne, nehádá. Jen se baví skrze kopírování textů AI. Škoda energie reagovat, Evi.