Štefanovské sciskanice fotorecept
Štefanovce sú dedina na východnom Slovensku. Tieto sciskanice (v šarišskom nárečí sciskac = stláčať) ma naučila pred rokmi jedna známa. A chutia :)
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Zemiaky uvarené v šupke olúpeme a najemno nastrúhame.
-
2
Pridáme múku, žĺtok, roztopenú masť, rozmrvené droždie, soľ a vypracujeme cesto.
-
3
Z cesta vytvoríme valec, z ktorého nakrájame rezy. Každú časť vyvaľkáme na placku, asi 20 cm v priemere.
- 4
Placky potrieme roztopenou masťou, potom kyslou smotanou, trocha posypeme krupicou, osolíme a stočíme.
- 5
Stočené placky ukladáme do masťou vymazaného pekáča tesne k sebe. Odtiaľ je názov sciskanice, niečo, čo tlačí k sebe, "sciska še" :)
- 6
Povrch potrieme masťou a zvyškom kyslej smotany.
- 7
Pečieme na 180 °C.
- 8
Sciskanice sa podávajú s kyslým mliekom, niekedy sa podávali aj k polievkam, tam, kde dnes sa použije chlieb. Dobré sú aj studené.
- 9
Poznámka: Je dôležité používať masť a nenahrádzať ju iným tukom.
Tiež pečivo:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 4









Diskusia k receptu