Slané zemiakové pečivo
Slané zemiakové pečivo

Štefanovské sciskanice fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, dnes 12:05
Štefanovské sciskanice (fotorecept)
Foto: tejaja

Štefanovce sú dedina na východnom Slovensku. Tieto sciskanice (v šarišskom nárečí sciskac = stláčať) ma naučila pred rokmi jedna známa. A chutia :)

30 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg (varené v šupke)
300 g
1 ks
1 kocka
50 g
Náplň:
250 ml
100 g



Postup

  1. 1

    Zemiaky uvarené v šupke olúpeme a najemno nastrúhame.

    Štefanovské sciskanice (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme múku, žĺtok, roztopenú masť, rozmrvené droždie, soľ a vypracujeme cesto.

    Štefanovské sciskanice (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z cesta vytvoríme valec, z ktorého nakrájame rezy. Každú časť vyvaľkáme na placku, asi 20 cm v priemere.

  4. 4

    Placky potrieme roztopenou masťou, potom kyslou smotanou, trocha posypeme krupicou, osolíme a stočíme.

    Štefanovské sciskanice (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Stočené placky ukladáme do masťou vymazaného pekáča tesne k sebe. Odtiaľ je názov sciskanice, niečo, čo tlačí k sebe, "sciska še" :)

    Štefanovské sciskanice (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Povrch potrieme masťou a zvyškom kyslej smotany.

    Štefanovské sciskanice (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme na 180 °C.

  8. 8

    Sciskanice sa podávajú s kyslým mliekom, niekedy sa podávali aj k polievkam, tam, kde dnes sa použije chlieb. Dobré sú aj studené.

  9. 9

    Poznámka: Je dôležité používať masť a nenahrádzať ju iným tukom.

Diskusia k receptu

haji
Krásná práce, obdivuhodný recept. Nikdy jsem podobnou dobrotu neochutnala, ale vím, že nemá chybu!