
Bombajské zemiaky v lístkovom ceste
Bombajské zemiaky som pripravila podľa receptu z kuchárskej knihy Kilien Stengela Za stolom s Julesom Verneom,...

Portugalská chlebová kaša s krevetami - açorda de camarão
Tradičné jedlo obyvateľov provincie Alentejo. Pôvodne sa varila zo zvyškov starého bieleho chleba a vývaru...

Piškótový koláč s pomarančovou príchuťou na spôsob portugalského Pão de ló
Jeden z portugalských kláštorných receptov, ktoré sa vyznačovali používaním veľkého množstva vajec a cukru - pôvodné...

Feijoada brasileira - čierna fazuľa na brazílsky spôsob
Hoci sa fazuľová polievka varí v rôznych variantoch v mnohých krajinách, pôvodný recept na brazílsku obdobu...

Môj cibuľový koláč na spôsob pissaladière
Pissaladière je cibuľový koláč z kysnutého pizzového alebo chlebového cesta s ančovičkami a čiernymi olivami, typický...

Clafoutis z dvoch druhov špargle
Špargľová sezóna sa ešte neskončila a preto som sa rozhodla pripraviť špargľové clafoutis, ktoré nás ohromilo...

Socca niçoise s opraženou stredomorskou zeleninou
Socca, placka z cícerovej múky pečená na železnom pekáči v drevom vyhriatej peci a krájaná,...

Paella, ako si ju robíme doma
Paellu sme si obľúbili už dávno a po mnohých pokusoch sme sa dopracovali k našej vlastnej domácej...

Čokoládové muffiny plnené lemon curdom
Kombinácia horkastej kakaovej chuti cesta so sladkým a zároveň kyslastým lemon curdom vo vnútri, ktorý som...

Morský vlk pečený v rúre na cibuľovej postieľke
Takto som videla pripravovať čerstvé morské ryby v Portugalsku. Je to jednoduchý, rustikálny recept so...

Farebné krémové trio zo zeleniny
Tieto tri zeleninové krémové polievky, avokádová, kukuricová a paradajková sa uplatnia rovnako dobre ako teplé...

Ommek houria - mrkvový šalát z Tunisu
Tento šalát som prvýkrát ochutnala pred rokmi v tuniskej reštaurácii vo Francúzsku a na papierik som...

Muhammara - libanonská nátierka z pečenej papriky a orechov
Zaujímavú kombináciu pečenej papriky a vlašských orechov, okorenenú orientálnymi koreniami som obohatila niekoľkými listami medvedieho cesnaku....

Mäsové guľky colombo v hodvábnej kokosovej omáčke
Colombo je zmes korení z antilských ostrovov, podobná indickému kari. Používa sa v kreolskej...

Alfajores - medové plásty alebo pocheraje v slovenčine zo začiatku 20. storočia
Tieto typické argentínske sladké koláčiky, plnené tamojším mliečnym karamelom dulce de leche som mohla upiecť vďaka...

Quibebe
Je to kreolské jedlo z argentínskej provincie Corrientes. Pôvodne si ho pripravovali i názov mu dali...

Pascualina
Tento tradičný slaný koláč, plnený mangoldom alebo špenátom s vajíčkami a ricottou, s...

Treščia pečeň marinovaná v omáčke z citrusových plodov
Dnešný obed som skombinovala z viacerých receptov, ktorých jednotiacim prvkom je inšpirácia japonskou kuchyňou. Okrem...

Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč
I keď do Veľkej noci chýbajú ešte dva týždne, rozhodla som sa upiecť tento koláč podľa...

Moje indonézske vegetariánske curry
Indonézsku kuchyňu poznám skôr z literatúry, no minulé leto som skúsila exotickú indonézsku marinádu z Varechy...

Teriyaki tofu so zelenou fazuľkou a sezamom
Čím ďalej tým viac mám rada japonskú kuchyňu. Je chutná a zdravá a vďaka tomu, ...

Portugalská polievka
Túto polievku ma naučila variť sestra môjho dedka, ktorá ako 17 ročná v roku 1917 sama...

Slaný koláč s fetou, paradajkami a píniovými orieškami
Pri tomto recepte som sa zdiaľky inšpirovala tureckým slaným koláčom pide, avšak namiesto kysnutého cesta som...

Tajine zo zimných druhov zeleniny a cíceru
Vegetariánska obmena tajinu, pôvodne berberského jedla, vyznačujúceho sa typickou orientálnou vôňou korení ako koriander, ...

Tajine z kozľacieho mäsa so sušenými marhuľami, slivkami a medom
Pri tomto výraznom, korenistom zimnom jedle typickom pre Severnú Afriku som sa inšpirovala receptami...

Dip z tofu na dva spôsoby
Keďže môj syn trpí potravinovou intoleranciou, mlieko, tvaroh a syry nahrádzam alternatívnymi surovinami....

Rajčinový dip so zázvorom
K tomuto receptu ma inšpirovala zmienka o pečených rajčinách na cesnaku a zázvore od mijaita-y v...

Krabí šalát s riasou wakame
Krabie mäsko doplnené japonskou riasou, nakladaným zázvorom a pastou wasabi sa vyznačuje pre nás...

Argentínske mäsové pirohy - Empanadas argentinas
Dá sa povedať, že pirohy z rôznych druhov cesta, plnené syrom, mäsom, zeleninou...

Pastelao de nata
Pastéis de nata sa pôvodne piekli v kláštore svätého Hieronyma v Beléme pri Lisabone. Po jeho...