bubaya nemá fotku

Bubaya

«1 2 »

Poleva na perníčky Poleva na perníčky Vaše

Toto je 40 rokmi praxe overený recept na polevu na perníčky. Dúfam, že je tu ešte pár ľudí, čo nemajú nazdobené perníčky, tak niekomu sa možno bude hodiť.

Recept bez obrázku Pravá bavorská knedľa Vaše

Bavorská, a takmer totožná rakúska žemľová knedľa sa hodí aj na vianočný stôl. K pečenému mäsu, ku kačke, paprikášu, segedínu.....a absolútna špička - ku kuriatkam na smotane, ale dobré sú aj dubáky. Je tu plno receptov, ale tento je skutočne z Bavorska, z Mníchova. A to doslova. Bavoráci používajú buď žemľové kocky, alebo žemle, nakrájané na tenké plátky. Ale mne sa viac páči knedľa kockovaná, je kyprejšia a na reze vyzerá efektne. A príprava je jednoduchá, na rozdiel od našej, kysnutej.

Recept bez obrázku Pravé linecké ..... Vaše

Pravé linecké, od kamarátky Peprl z mestečka pri Linzi. Je to výborná kuchárka a stále hľadá pôvodné, hornorakúske recepty. Dala mi tento recept asi pred 6 rokmi a dvakrát som ho robila, keď som mala mandľovú múku, a tohto roku spravím zas. Tieto oči sú skutočne vynikajúce a mandľová múka im dodáva chrumkavosť a krehkosť. Podľa Peprl, ak nemáte vykrajovátko s tromi dierkami, tak sa ani nesnažte, lebo to nebudú Pravé Linecké Oči - Linzer augen, ale nejaký pocheraj. Fotky bohužiaľ nie sú.

Recept bez obrázku Fondantová poleva - pravá Vaše

Pod názvom FONDANT, alebo fondát sa dnes rozumie každá biela hmota, ktorá sa natrie na koláč. Kedysi to bola len poleva z cukru. Ja, osoba staršia si pamätám fondantové salónky, to bola dobrota a dnes už sa to nepredáva, a fondantová poleva bola na venčekoch v cukrárni. Pridávam recept k diskusii Ako zjesť krásny dezert, kde nám @janger dala fotky krásneho holanského krémeša s fondantovou polevou.

Recept bez obrázku Torta Tosca - Toscatårta - tradičná švédska torta Vaše

Torta Tosca je tradičná švédska pochúťka. Recept mám od kamarátky zo Švédska, a keďže tu táto tortička nie je známa, tak ho pridám. Príprava je jednoduchá a výsledok je vynikajúci. Cesto je mäkké, jemné, šťavnaté, čo v kontraste so skaramelizovaným povrchom chutí fantasticky. Bohužiaľ fotky nemám, skôr, ako som stihla výsledok nafotiť, prišli návštevníci a tortu doslova zožrali, zostali len omrviny na tanieri. Ale ešte raz upečiem, a prilepím, dovtedy si musíte vyhľadať sami na google.

Recept bez obrázku Varené víno podľa Jožka Vaše

Našla som tu krásny recept na varené víno. Spomenula som si, ako otcov kamarát Jožko varieval v zime víno, mal vlastné, aj ríbezľové, aj hroznové, výborné. A keďže nás ešte čakajú studené dni a pôjdeme lyžovať, dobrý recept sa hodí. Nebude s fotkami, zlyhala technika.

Recept bez obrázku Mandarínkový lekvár so stéviou Vaše

Pre tých, ktorí chcú niečo dobré a sladké so stéviou.

Recept bez obrázku Citrónový džem so stéviou Vaše

Citrónový džem, sladený stéviou, alebo iným sladidlom.

Recept bez obrázku Morušová marmeláda za studena so stéviou Vaše

Pre tých, čo chcú niečo sladkého so stéviou, alebo iným sladidlom. Dá sa použiť akékoľvek ovocie, marmeláda je bez varenia, takže vydrží v chladničke asi týždeň. Ak sa skôr nezje.

Pečené bravčové alebo Nedeľná pečienka (fotorecept) Pečené bravčové alebo Nedeľná pečienka (fotorecept) Vaše

Nedávno nám tu predhodili, že Angličania vraj pečú lepšie bôčik ako my. Nuž, nedalo mi, vybrala som z mrazničky kus pliecka a upiekla. Nepečú, my pečieme lepšie. A vôbec, kým neprídu s teplým bôčikom, neuverím.

Recept bez obrázku Čučoriedkový alebo brusnicový lekvár/kompót Vaše

Hľadala som na Vareche recept na čučoriedkový lekvárokompót, a svete div sa, nenašla som. Tak som pátrala v starých knihách, ktoré mám ešte stále uschované. Našla som v zápiskoch starej mamy, alebo pratety tento skvelý a jednoduchý recept. U nás v horách čučoriedky len začínajú, takže sa možno bude niekomu hodiť. Takisto sa dajú robiť aj brusnice. Je to bohužiaľ bez fotiek, stratila som kábel z foťáku do PCčka.

Recept bez obrázku Pórová polievka chutná a rýchla Vaše

Dnes som kúpila taký krásny pór, až srdce pišťalo. Tak som ho rozdelila na polovicu a uvarila túto polievku. Je výborná, navyše je rýchlo hotová, a potrebujete na ňu minimum surovín , riadov a prístrojov. Varí ju moja teta, skadiaľ má recept ,neviem. Tak dúfam, že neporušujem niečie autorské práva. Fotky bohužiaľ nemám, nafotila som celý postup na mobil, ale neviem nájsť ten kábel, čo ide z mobilu do pcčka. Ale postup je taký jednoduchý, že to zvládne bezpochyby každý

Pepparkakor - švédske keksy Pepparkakor - švédske keksy Vaše

Pepparkakor - čítaj pepa.káko., to R je také polovičné. Tieto tenké, chrumkavé keksíky robí moja kamarátka na Vianoce. Má rodinu vo Švédsku, takže recept je skutočne originálny, žiadne slovenské keksy á lá Stockholm. Konečne po niekoľkých rokoch som od nej vymámila recept a upiekla. Sú dobré, krehké, chrumkavé, z jednej dávky ich vyjde veľááááá. Takže od Vianoc ich pečiem takmer každý týždeň. A tak sa s vami, milé kolegyne vo varení, podelím. ,

Pečené zemiaky - tatov recept pre odvážnych Pečené zemiaky - tatov recept pre odvážnych Vaše

Môj nebohý tato mal strašne rád pečené zemiaky. A vedel ich urobiť majstrovsky. Ale ouha, tata zomrel, a tajomstvo si zobral so sebou. Skúšala som ich upiecť také dobré, ako to robil on, ale nedarilo sa. Tak som spomínala, pátrala v pamäti, až som si spomenula. Tata mal rád mastné, takže tam boli kopce slaniny a masti, a závej rasce. To bolo to tajomstvo, preto sa mi zemiačky nikdy nepodarili. Natlačené v hlave - žiaden tuk, žiaden cholesterol, som ich robila diétne - a nie dobré. Tu je recept.

Recept bez obrázku Hovädzia polievka najlepšia na svete Vaše

Toto je recept na úplne najlepšiu hovädziu polievku, akú poznám. Raz kedysi dávno som v rakúskej či nemeckej televízii videla rozhovor s fyzikom Wernerom Gruberom, hovoril aj o varení polievky. Tak som si chytro urobila poznámky kdesi na papierik, ten som zastrčila, aby som ho asi po 6 rokoch objavila. Viem, že málokto by hľadal recept na extra polievku u fyzika, tak to sem pridávam. Myslím, že na Vianoce v krásnom porceláne by sa vynímala výnimočne. Nedajte sa odradiť náročnosťou, oplatí sa.

Hobbitky Hobbitky Vaše

Moja sestra má alergiu na pšenicu a mlieko, tak som hľadala po obchodoch nejaké keksíky, ktoré by mohla u nás chrúmať, lebo sa mi nechcelo piecť. Skoro mi oči vytiekli, čo som čítala zloženia, ale nenašla som nič. Nedalo sa nič robiť, hybaj piecť. Našla som recept na jednoduché ovsenovločkové keksíky, nahradila som pšeničnú múku ražnou a bolo. A tie keksíky boli také dobré, chrumkavé, chutné, že som okamžite upiekla druhú dávku.

Broskyňový džem trojnásobný Broskyňový džem trojnásobný Vaše

Raz som skúsila uvariť broskyňový džem, ale veľký úspech som s ním nezaznamenala. Rodinní príslušníci mi povedali, že to chutí ako jablkový pretlak ochutený sprchovým gélom s broskyňovou vôňou. Ale tento recept, čo mi dala pani Justínka, vo mne okamžite vzbudil dôveru. Kúpila som, zavarila som, zvíťazila som - všetkým nám chutí. Použila som doň trstinový cukor, mám rada jeho chuť. Ale kľudne môžete použiť obyčajný cukor, len džem bude trochu svetlejší. Je to mňam mňam.

Mexická fazuľa - frijoles refritos - teda prepražená Mexická fazuľa - frijoles refritos - teda prepražená Vaše

Nedajte sa odradiť vzhľadom! Ono to na tanieri vyzerá ako čosi, vybagrované zo dna močiara. Ale napriek pomerne nechutnému vzhľadu je to fantastická bašta. Frijoles refritos znamená doslova prepražená fazuľa. Jeden deň sa varí, ale jesť sa má až na druhý deň, poopekaná na panvici. Ešte sa mi osobne nestalo, že by som vydržala do druhého dňa, preto vždy varím vééééľký hrniec, aby bolo na refritovanie.

Pizza blesková - nech mi Taliani prepáčia Pizza blesková - nech mi Taliani prepáčia Vaše

Toto je pizza, za ktorú prosím bohov talianskej kuchyne o odpustenie. Ale všetkým strašne chutí a ja ju musím vždy robiť, keď prídu hostia. Hlavnou surovinou je arabský chlieb, to sú také tie tenké placky z chlebového cesta, čo sa predávajú v každých potravinách. Taliansky šéfkuchár by mi zlomil obe ruky, ale počítam potichu s tým, že taliansky šéfkuchár nevie po slovensky.

Recept bez obrázku Medové rezy trochu inak - ľahko a rýchlo Vaše

Bol 30 december, čakala som nóbl návštevu na Silvestra, tak som sa rozhodla spraviť medové rezy. Rezy som kúpila na trhoch hotové, výborné, voňavučké. Ale ouha - ani kvapka mlieka doma, vajce len jedno, osminka masla a žiaden práškový cukor. Ale ja som sa aj tak vynašla, návštevníci sa zalizovali až za uši a všetko s prepáčením zožrali.


«1 2 »

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist