Foto: bubaya
Môj nebohý tato mal strašne rád pečené zemiaky. A vedel ich urobiť majstrovsky. Ale ouha, tata zomrel, a tajomstvo si zobral so sebou. Skúšala Zobraziť celý popisMôj nebohý tato mal strašne rád pečené zemiaky. A vedel ich urobiť majstrovsky. Ale ouha, tata zomrel, a tajomstvo si zobral so sebou. Skúšala som ich upiecť také dobré, ako to robil on, ale nedarilo sa. Tak som spomínala, pátrala v pamäti, až som si spomenula. Tata mal rád mastné, takže tam boli kopce slaniny a masti, a závej rasce. To bolo to tajomstvo, preto sa mi zemiačky nikdy nepodarili. Natlačené v hlave - žiaden tuk, žiaden cholesterol, som ich robila diétne - a nie dobré. Tu je recept.
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Dobré chutné zemiaky olúpeme, pokrájame na tenké plátky. Slaninu pokrájame na kocky, nezabudneme pokrájať aj kožku. Slaninou nešetríme.
-
2
Poukladáme všetko na plech, pridáme 2 kopcom lyžice bravčovej masti. Hojne posypeme rascou, premiešame. Nešetríme slaninou ani masťou.
-
3
Plech dáme do vyhriatej rúry. Pečieme na 180°c cca 40 minút. V priebehu pečenia posolíme, ale opatrne, slaninka je sama o sebe dosť slaná. Ak sú zemiaky suché, pridáme ešte masť. Keď sú zemiaky mäkké, zapneme horný ohrev a dobre ich zhora pripečieme.
- 4
Podávame so zakysankou, alebo pivom. V zime s teplým čajom.
- 4
"pán žlčník" to nedovolí :-(
mňam ... dala by som si z toho taniera ... :)
tuk, segra, tuk musis pouzivať, veľa tuku :) a cholesterol ma podla lekara nízky, mal by "pridat" tak ja uz neviem :D