Pečené zemiaky - tatov recept pre odvážnych

bubaya - fotkabubaya, 17. januára 2013
Pečené zemiaky - tatov recept pre odvážnych
Foto: bubaya

Môj nebohý tato mal strašne rád pečené zemiaky. A vedel ich urobiť majstrovsky. Ale ouha, tata zomrel, a tajomstvo si zobral so sebou. Skúšala Zobraziť celý popisMôj nebohý tato mal strašne rád pečené zemiaky. A vedel ich urobiť majstrovsky. Ale ouha, tata zomrel, a tajomstvo si zobral so sebou. Skúšala som ich upiecť také dobré, ako to robil on, ale nedarilo sa. Tak som spomínala, pátrala v pamäti, až som si spomenula. Tata mal rád mastné, takže tam boli kopce slaniny a masti, a závej rasce. To bolo to tajomstvo, preto sa mi zemiačky nikdy nepodarili. Natlačené v hlave - žiaden tuk, žiaden cholesterol, som ich robila diétne - a nie dobré. Tu je recept.

4
porcie
10 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

800 g (dobré)
200 g
1 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Dobré chutné zemiaky olúpeme, pokrájame na tenké plátky. Slaninu pokrájame na kocky, nezabudneme pokrájať aj kožku. Slaninou nešetríme.

    Pečené zemiaky - tatov recept pre odvážnych - obrázok 1
  2. 2

    Poukladáme všetko na plech, pridáme 2 kopcom lyžice bravčovej masti. Hojne posypeme rascou, premiešame. Nešetríme slaninou ani masťou.

    Pečené zemiaky - tatov recept pre odvážnych - obrázok 2
  3. 3

    Plech dáme do vyhriatej rúry. Pečieme na 180°c cca 40 minút. V priebehu pečenia posolíme, ale opatrne, slaninka je sama o sebe dosť slaná. Ak sú zemiaky suché, pridáme ešte masť. Keď sú zemiaky mäkké, zapneme horný ohrev a dobre ich zhora pripečieme.

  4. 4

    Podávame so zakysankou, alebo pivom. V zime s teplým čajom.

    Pečené zemiaky - tatov recept pre odvážnych - obrázok 4

Diskusia k receptu

babidka
Pri tolkej dobrej domacej slaninky budu tie zemiaciky asi tazko suche :-))Ale dobre budu urcite !
laurisia
No a ešte si na to nakrájaj trošku na plátky cesnak .... mňaaam :-)
ejta
ešte cibuľu na kolieska a bude to dokonalé....:-)
rela
Vďaka za recept. Dnes budú na večeru ale tej masti nebude toľko -
"pán žlčník" to nedovolí :-(
klaura
tiež mám rovnakú skúsenosť ... málo omastené zemiaky sú suché ... zle sa šmýkajú ... :) ja pečiem zemiačky na oleji a dávam ho tak ... akurát ... :)
mňam ... dala by som si z toho taniera ... :)
bubaya
Ďakujem, a tie v tom tanieri boli skutočne výborné, chrumkavé, slaninka sa len tak rozplývala na jazyku, mňam mňam.
bubaya
Dala som, neviem, prečo mi to pri zadávaní receptu nevzalo?
afataga
no tak ja neviem, preco som ti to poradila, teraz slintam este viac :-)))
bubuayogi
jooj take aj moj stary otec robieval, tiez plavali v masti a rascou nestril, ale mnamka mnamkozna ;)
nazarboncuk
minule u nas varil brat a pripravil nieco podobne. pytam sa ho, ako je mozne, že su tie zemiaky take dobre a moje nie??? "
tuk, segra, tuk musis pouzivať, veľa tuku :) a cholesterol ma podla lekara nízky, mal by "pridat" tak ja uz neviem :D
modrykamen
A to by ste ešte slintali, keby ste tam dali prerastané pliecko a čerstvú klobásu.
bubaya
Veru, klobásku, a tata ešte pridal na záver plátky syra. Ktovie, asi preto nemal v živote zvýšený cholesterol.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia