Pečené zemiaky - tatov recept pre odvážnych

bubaya - fotkabubaya, Banská Bystrica, 17. januára 2013
Pečené zemiaky - tatov recept pre odvážnych
Foto: bubaya

Môj nebohý tato mal strašne rád pečené zemiaky. A vedel ich urobiť majstrovsky. Ale ouha, tata zomrel, a tajomstvo si zobral so sebou. Skúšala som ich upiecť také dobré, ako to robil on, ale nedarilo sa. Tak som spomínala, pátrala v pamäti, až som si spomenula. Tata mal rád mastné, takže tam boli kopce slaniny a masti, a závej rasce. To bolo to tajomstvo, preto sa mi zemiačky nikdy nepodarili. Natlačené v hlave - žiaden tuk, žiaden cholesterol, som ich robila diétne - a nie dobré. Tu je recept.

4
porcie
10 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

800 g (dobré)
200 g
1 PL
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Dobré chutné zemiaky olúpeme, pokrájame na tenké plátky. Slaninu pokrájame na kocky, nezabudneme pokrájať aj kožku. Slaninou nešetríme.

    Pečené zemiaky - tatov recept pre odvážnych - obrázok 1
  2. 2

    Poukladáme všetko na plech, pridáme 2 kopcom lyžice bravčovej masti. Hojne posypeme rascou, premiešame. Nešetríme slaninou ani masťou.

    Pečené zemiaky - tatov recept pre odvážnych - obrázok 2
  3. 3

    Plech dáme do vyhriatej rúry. Pečieme na 180°c cca 40 minút. V priebehu pečenia posolíme, ale opatrne, slaninka je sama o sebe dosť slaná. Ak sú zemiaky suché, pridáme ešte masť. Keď sú zemiaky mäkké, zapneme horný ohrev a dobre ich zhora pripečieme.

  4. 4

    Podávame so zakysankou, alebo pivom. V zime s teplým čajom.

    Pečené zemiaky - tatov recept pre odvážnych - obrázok 4
Recept je zaradený do kategórií:
Hlavné jedlá, Obed, Lacné jedlá, Pečené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Pri tolkej dobrej domacej slaninky budu tie zemiaciky asi tazko suche :-))Ale dobre budu urcite !
No a ešte si na to nakrájaj trošku na plátky cesnak .... mňaaam :-)
ešte cibuľu na kolieska a bude to dokonalé....:-)