Pizza blesková - nech mi Taliani prepáčia

bubaya - fotkabubaya, 19. januára 2012
Pizza blesková - nech mi Taliani prepáčia
Foto: bubaya

Toto je pizza, za ktorú prosím bohov talianskej kuchyne o odpustenie. Ale všetkým strašne chutí a ja ju musím vždy robiť, keď prídu hostia. Hlavnou surovinou je arabský chlieb, to sú také tie tenké placky z chlebového cesta, čo sa predávajú v každých potravinách. Taliansky šéfkuchár by mi zlomil obe ruky, ale počítam potichu s tým, že taliansky šéfkuchár nevie po slovensky.

2 - 3
porcie
20 minút
príprava
6 - 7 minút
na 200 °C

Suroviny

1 balenie
1 balenie
5 - 6 strúčikov
 veľa , alebo iný
0,5 dl
100 g
100 g
100 g
 a iné

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nastrúham veľa syru na hrubom strúhadle. Dám, aký je momentálne v chladničke, dobre je, ak je mozarella, pekne sa roztečie. Očistím cesnak, roztlačím nožom, zmiešam s olivovým olejom. Nakrájam salámu - štipľavú, paprikovú, prípadne šunku, šampiňóny. Dám rozohriať rúru na 200° C.

    Pizza blesková - nech mi Taliani prepáčia - obrázok 1
  2. 2

    Na plech položím po 2 ks arabského chleba. Potriem pasírovanými paradajkami, pokvapkám olejom s cesnakom, posypem trochou syra, pridám oregáno podľa chuti. Ak robím pre milovníkov pikatného, pridám trochu feferónkovej pasty. Poukladám šampiňóny.....

    Pizza blesková - nech mi Taliani prepáčia - obrázok 2
  3. 3

    ...alebo šunku a pikantnú salámu......olivy, tuniaka, artičoky, cibuľu......podľa výberu v chladničke....

    Pizza blesková - nech mi Taliani prepáčia - obrázok 3
  4. 4

    ....a všetko to ešte hojne posypem syrom, čerstvým mletým korením, oreganom. Nedávam nič, čo potrebuje dlhšiu tepelnú úpravu - surové šampióny, papriku, paradajky....neprepiekli by sa.

    Pizza blesková - nech mi Taliani prepáčia - obrázok 4
  5. 5

    Vložím do vyhriatej rúry a nechám piecť 6 - 7 minút, aby sa roztopil syr, prípadne zapiekol do zlatista - podľa chuti.

    Pizza blesková - nech mi Taliani prepáčia - obrázok 5

Diskusia k receptu

45 komentárov k receptu
No taliansky sefkuchar mozno nevie po slovensky a aj bohovia talianskej kuchyne ti odpustia,ale odbornici na vareche asi nie:-DDD a mozno ano.Ale ja nie som odbornik na ziadnu kuchynu, kazdopadne mne sa to velmi paaaaci a skvely napad to je.Vyskusam urcite,ked ma cas pritlaci aj ked nepritlaci zo zvedavosti.Ukladam do (KK)
Ja som vcera robila Spaghetti alla Bolognese,ze vraj najpravejsie z najpravejsich,ale nemala som odvahu ich tu dat.:-)))Nie ze by som sa bala kritiky,ale naco sa hadat,ze?:-)lebo taliansky kuchar tvrdil,ze biele vino tam ide, jedna kamoska z talianska,ze cervene a v talianskej kucharke,ze ziadne.:-DDD
Tak to nazvi NE-PIZZA a nikto ti nebude môcť nič vytknúť. Mne sa tento nápad páči, je vhodný pre lenivcov, osamelých, ale aj zaneprázdnených jedincov. Nech ti je odpustené za super nápad. Veď si to sem pridala z lásky k blížnym.
však aj Nigella robí takúto a predvčerom Jamie Oliver zas piekol nejakú bleskovú s kypriacim práškom na panvici :O) dôležité je, že to chutí... a keby sme chceli 8 hodín behať okolo pizze zamestnáme sa v pizzerii :O)))
Nakoniec - viedenský rezeň je pôvodom z Talianska, Spaghetti alla carbonara vznikli v USA a potom sa dostali do Talianska, Segedínsky guláš nemá nič spoločného s Maďarskom, vymysleli ho vo Viedni, Chop Suey nie je z Číny, hoci sa považuje za tradičné čínske jedlo.......Odborníci nech pijú vodu z vodovodu, tá jediná má pravdepodobne dokázateľný pôvod. Ostatným prajem Dobrú chuť..... :-D :-D
@marianne69 ja by som sa veru tomu receptu potešila, už ich mám aspoň 5 na ragú bolognese a každý trochu iný. no a čo, ešte aj ja si ich možno upravím. veď o tom to je, že si každý kuchár pridá niečo svoje. ani v Taliansku v jednom meste a na jednej ulici nemajú v dvoch reštikách na chlp rovnakú :)))
odborníci-neodborníci, ja takto občas "vyzdobím" langoše, keď zostanú a nikto nenamieta. Tvoj nápad je super, arabský chlieb mám rada, tak prečo nie aj v takejto forme...:-))))

hmmm..ešte sa k tej pizze vrátim....v Taliansku som bola pred rokmi a všetko, čo bolo kysnuté, sa volalo pizza, dokonca na večeru nám raz dali pizzu, cesto hrubé asi 1,5 cm posypané....hádajte čím?....VEGETOU!!!!
Tá Ne-Pizza na slovenský spôsob sa aj mne celkom páči, ja som si párkrát kúpila tú polohotovú ale nikdy som ju nedojedla, nechutila mi vôbec, tak už ani neskúšam, ale toto je asi niečo iné, dobre si urobila, @bubaya.
A @marianne69 , hoď sem aj ty tie špagety, naber odvahu.
jáj takéto rýchlovky priamo zbožňujem, arabské placky nemám ale určite kúpim a ide sa nato. na oblohu sa vždy niečo nájde a dobrota je na svete. dik za nápad, poteším aj nečakanú návštevu. Nedávno som premýšľala pri preberaní receptov, že upečiem arabský chlieb, nevedela som, že sa dá využiť aj takýmto spôsobom, vôbec ma to nenapadlo
Dúfam, že vám všetkým bude moja skratka k pizze chutiť. Kuchyňa má byť kreatívna, chutná, rýchla - navariť obed za 8 hodín a 800 eur nie je umenie. Umenie je zbúchať niečo za 8 minút zo zbytkov v chladničke- a aby to všetkým chutilo.
k arabskemu chlebu nemam nejaky extremny vztah ale taketo pseudo-pizze robievam uz roky na toastovom chlebe. je to trocha viac prplacky ale deckam, ked boli male sa to nesmierne ratalo a zvyk ostal. uz som takto "zpizzila" aj sendvic. a uspel nesmierne. kamoska zavolala: pojdem okolo teba, tak za polhodku sa zastavim. nevadi? sice by som ju bola najradsej poslala do ... ale takto som prichystala bleskovku - pizzu na sendvici, vyrabovala zvysky z chladnicky (tu platok sunky ci dva, tam zvysok salamu, klobasy, konzerva hrasku), vsetko som bohato posypala syrom a ked prisla, uz bol plech svihnuty v trube. kym vypila prvy pohar, pohostenie bolo na stole, patricne poobdivovane (o, aka si sikovna, to si kedy tak rychlo spravila,) a bleskovo zjedene. a vsetci rypaci a omdlievajuci taliani nam mozu vyskocit na hrb. no nie? :-)
v´daka za všetky nápady, ako rýchlo a jednoducho (čo najmenej riadu ) si pripraviť večeru resp. nejaké rýchle teplé pohostenie pre nečakanú návštevu. Môže sa ten arabský chlieb uskladňovať v mrazničke, aby bol po ruke, resp. koľko vydrží a kde je ho dostať?
Ja som ho ešte nikdy nekupovala.
zvoncek prepáč, že tak neskoro - jasné, dá sa dať do mrazničky. V sáčku je 5 ks a to je aj na moje bruško veľa, dávam do mrazničky. Na samý spodok, aby sa nepolámali. Keď treba, vyberiem, položím na plech, netreba ani rozmrazovať.
Chodievame v Mníchove do talianskej pizzerie, a presne tak chutí ich cesto.. ako arabský chlieb :) Mne to oveľa viac vyhovuje ;) Klobúk dole, musím vyskúšať :)
Náhodou mne sa to celkom pozdáva . Ja keď nemám čas , tak robím pizzu z lístkového cesta a veru vždy sa zje celá .Určite vyskúšam aj tú tvoju pizzu .
toto je perfektný nápad, veľmi sa mi to páči :-) určite vyskúšam, robila som si aj domáci arabský chlieb, tak potom už len pridať oblohu podľa chuti a pizza je na svete :-)
Toto si nezaslúži názov pizza, pretože to jednoducho pizza naozaj nie je... Názov arabský chlieb s paradajkami, salámou a šampiňónmi by už nikoho nezaujal?

Pridaj komentár k receptu: