Toto je recept na úplne najlepšiu hovädziu polievku, akú poznám. Raz kedysi dávno som v rakúskej či nemeckej televízii videla rozhovor s fyzikom Wernerom Zobraziť celý popisToto je recept na úplne najlepšiu hovädziu polievku, akú poznám. Raz kedysi dávno som v rakúskej či nemeckej televízii videla rozhovor s fyzikom Wernerom Gruberom, hovoril aj o varení polievky. Tak som si chytro urobila poznámky kdesi na papierik, ten som zastrčila, aby som ho asi po 6 rokoch objavila. Viem, že málokto by hľadal recept na extra polievku u fyzika, tak to sem pridávam. Myslím, že na Vianoce v krásnom porceláne by sa vynímala výnimočne. Nedajte sa odradiť náročnosťou, oplatí sa.
porcií
príprava
na 100 °C
Postup
-
1
Cibuľu rozkrojíme, opečieme reznú plochu na panvici na sucho. Kosti umyjeme, a okrem mäsa všetko dáme do studenej vody, a necháme na strednom plameni variť na cca 20 - 30 minút, kým nezmäkne zelenina. NESOLÍME!!!!!!
- 2
Keď je zelenina mäkká, vývar scedíme, zeleninu vyberieme. Do vývaru vložíme hovädzie mäso, pridáme opäť nejaké tie korenia, na ktoré sme zvyknutí. V Rakúsku pridávajú aj bobkový list a trochu póru, ale mne osobne to nechutí. Ak chcete, môžete pridať ešte jednu várku polievkovej zeleniny.
- 3
Opäť NESOLÍME. A NEVARÍME - necháme polievku na čo najmenšom plameni, tak na hranici varu. Kto má kuchynský teplomer, môže kontrolovať. Kto nie, musí pozerať do hrnca. Ak sa polievka len tak pomaličky hýbe odo dna smerom na hor, je to správne. Voda nesmie vrieť. Ak sa odparí, dolejeme čerstvú. A znova opakujem - NESOLÍME!!!!
- 4
Necháme polievku zľahka prikrytú pokrievkou na najmenšom ohni cca 2 hodiny, kým je mäso mäkké. Ak to bol nejaký býk z arény, bude to trvať aj dlhšie. Keď je to všetko hotové, vyberieme mäso z polievky, ak treba, precedíme. Polievka má farbu ako dobrý starý koňak, ale chutí ešte lepšie. A to mäsko - mäkké, šťavnaté, chutné. Do taniera nakrájame zeleninu, petržlenovú vňať, rezance.....ako kto má rád. Osolíme podľa chuti a mľaskáme.
- 5
Ak chcete vedieť, prečo nesoliť, pošlem na požiadanie preklad rozhovoru s Dr. Gruberom. Prípadne ako bonus tabuľku na pečenie husi či iného hydu v závislosti od hmotnosti. Fotky nemám, pokazil sa mi aparát, ale budú, dodatočne.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Čo sa týka pečenia mäsa, pečiem vždy metódou pomalého pečenia (tzv. "slow food") , pomaly a na nízkej teplote. Kvalita mäska je neporovnateľná s mäsom pečeným na 200 st...a viac.
Veru maloco je tak dobre ako hov.ci slepacia polievka varena pomalickym tempom na kraji sporaka s rezancami, ako kraja nasa @Jerica...
Ďakujem
ešte raz vďaka.
rada by som si prečítala Dr. Grubera
zambojova@zmail.sk
ďakujem
a aj ja by som poprosila ten rozhovor :)
zuzana.zidova1@gmail.com :) dakujem
Mozem poprosit tiez o preposlatie toho rozhovoru a pripadne aj tej tabulky .
Moja adresa:renata.lutz@bluewin.ch
Dakujeeem a zelam krasne sviatky!
Ďakujem Eva
Na mňa pozerali v mäsiarstve keď som chcela hovädzie líčka, nepríčetný pohľad na mňa s otázkou "to čo je" ......
Nase babicky vedeli co preco a ako varit, mali to praxou overene. Teraz musi byt overene vsetko vedecky, a nakoniec zistime, ze to tie babicky robili presne tak isto.
Poslem, len dnes som si nasla spravu, prepac.
Ďakujem.
sombreroja@gmail.com
kochen.exp.univie.ac.at/Festfs.html...
Jeho kucharska kniha je urcite dostat aj na Slovensku
Nedostať, bohužiaľ, hľadala som, iba po nemecky, preto som to sem pridala.
Krásna, ako dobrý koňak, čo zrel 18 rokov v dubovom sude.
www.eventim.sk/werner-gruber-vstupenky.html?affiliate=...
Vyzerá ako prvotriedny koňak.
Takto, bez soli, všetky ostatné suroviny dajú zo seba to najlepšie, keďže soľ im v tom nebráni.
Soľ je jediná zo všetkých korenín, čo má takéto vlastnosti.
Teším sa na výsledok.
Prosím o zaslanie prekladu rozhovoru s p. Gruberom
aj o tabuľku pre pečenie hydiny.
Vopred ďakujem
cupka.dusan@gmail.com
To NESOLIŤ nedáva zmysel.
Včera som posolil podľa vlastných zvyklostí a bolo to SUPER.
:-)