Foto: bubaya
Pepparkakor - čítaj pepa.káko., to R je také polovičné. Tieto tenké, chrumkavé keksíky robí moja kamarátka na Vianoce. Má rodinu vo Švédsku, takže recept Zobraziť celý popisPepparkakor - čítaj pepa.káko., to R je také polovičné. Tieto tenké, chrumkavé keksíky robí moja kamarátka na Vianoce. Má rodinu vo Švédsku, takže recept je skutočne originálny, žiadne slovenské keksy á lá Stockholm. Konečne po niekoľkých rokoch som od nej vymámila recept a upiekla. Sú dobré, krehké, chrumkavé, z jednej dávky ich vyjde veľááááá. Takže od Vianoc ich pečiem takmer každý týždeň. A tak sa s vami, milé kolegyne vo varení, podelím. ,
porcií
príprava
na 210 °C
Postup
-
1
Vodu, sirup, cukor a maslo trochu zohrejem, aby sa maslo rozpustilo. Najlepšie vo vodnom kúpeli, alebo na veľmi miernom ohni. Pridám korenie a jedlú sódu. Kto má rád pikantnejšie, môže pridať korenia aj viac. Kto má radšej sladšie, nech si pridá cukru, alebo sirupu.
-
2
Keď je maslo rozpustené, pridám tekutú zložku do múky. Vypracujem pevné, hladké cesto. Nechám zabalené vo fólii stáť do druhého dňa. Môže stáť aj dlhšie, a môže sa aj zmraziť a nič sa mu nestane.
-
3
Na druhý deň vyvaľkám na pomúčenej doske cesto tak tenko, ako sa len dá. Čím tenšie, tým lepšie. Povykrajujem formičkami rôzne tvary, dám na plech. Netreba mastiť, ani dávať papier, a keksíky sa môžu dať celkom blízko k sebe, neroztekajú sa. Pečiem cca 5 - 6 minút pri teplote 210°C. Keksíky musia byť pekne hnedé a chrumkavé.
-
4
Nechám ich do druhého dňa na linke vychladnúť, teplé by v krabici zvlhli.
-
5
Cukrový sirup dostať kúpiť v Ikei, alebo možno nejakých lepších potravinách. Kým mi kamarátka nedoniesla zo Švédska, vyrábala som si sama. Cca 10 dkg kryštálového cukru som skaramelizovala, priliala vody cca 2 dl. a varila, kým to nezosirupovatelo.
martamm, ten sirup sa da kupit vo velkych obchodnych domoch pri sladidlach ako nahrada cukru. manzel niekedy pouziva aj sirup z agavy alebo z canadskeho javora
tvoj recept sa mi páči-:)