Fondantová poleva - pravá

bubaya - fotkabubaya, 4. novembra 2015

Pod názvom FONDANT, alebo fondát sa dnes rozumie každá biela hmota, ktorá sa natrie na koláč. Kedysi to bola len poleva z cukru. Ja, Zobraziť celý popisPod názvom FONDANT, alebo fondát sa dnes rozumie každá biela hmota, ktorá sa natrie na koláč. Kedysi to bola len poleva z cukru. Ja, osoba staršia si pamätám fondantové salónky, to bola dobrota a dnes už sa to nepredáva, a fondantová poleva bola na venčekoch v cukrárni. Pridávam recept k diskusii Ako zjesť krásny dezert, kde nám @janger dala fotky krásneho holanského krémeša s fondantovou polevou.

5 minút
príprava
30 minút
na 100 °C

Suroviny

300 g
250 ml
1 ČL




Postup

  1. 1

    Cukor nasypeme do širšieho kastróla. Pridáme vodu, množstvo je orientačné, toľko, aby cukor vodu popil a voda nestála na povrchu. Dáme na horák a pomaly varíme. Dbáme na to, aby zbytky cukru nezostávali na okraji kastróla a nekaramelizovali. Ak dáme vody viac, ako nad hladinu cukru, musíme len dlhšie variť, na kvalitu fondántu to nemá vplyv.

  2. 2

    Cukor sa roztopí , postupne sa voda vyvára a roztok hustne. Uvaríme ho na tzv.retiazku. Či je na retiazku, zistíme skúškou. Nájdeme si pomôcku, ktorá má na konci malé drôtené alebo kovové očko, napríklad na zavesenie - ja mám takú habarku celú z drôtika. Namočíme očko do roztoku, a fúkneme do blanky, ktorá sa na očku urobila - ako do bublifuku. Ak nám odletí jedna bublina, ešte treba chvíľu variť, ale už nie dlho. Ak odletí niekoľko drobných bubliniek, je cukor uvarený správne. Neskúšajte obyčajný bublifuk, rozpustí sa v horúcom cukre.

  3. 3

    Teraz pridáme do hmoty ocot. Nezabudnúť - ináč nám to všetko stuhne. Dobre premiešame a ešte pár sekúnd necháme prevrieť. Necháme vychladnúť na zhruba telesnú teplotu. Teraz je treba fondant vymiešať. Najprv je biely a riedky, potom začína pomaly tuhnúť. Keď má správnu hustotu, polejeme s ním pečivo. Treba pracovať rýchlo, ako poleva chladne, začína tuhnúť. Môžeme miešať v nádobe, v ktorej sme varili, alebo vyliať uvarenú hmotu na plech, alebo mramorovú dosku, a miešať špachtľou.

  4. 4

    Ak miešame ďalej, fondant chladne a ďalej tuhne. Vtedy z neho narobíme salónky, alebo ho môžeme uložiť na ďalšie použitie.

  5. 5

    Hotový fondant uschovávame v kameninovom, alebo porcelánovom hrnčeku dobre natlačený, postriekaný vodou, alebo zakrytý vlhkou utierkou. Alebo my, modernejšie kuchárky, ho dobre zabalíme do mikroténového sáčku, alebo potravinárskej fólie. Dobre uskladnený vydrží vraj aj pol roka. Keď ho chceme znova použiť, vyberieme ho, nahrejeme opatrne a pomaly vo vhodnej nádobe asi na 35°c. Prípadne pridáme príchuť, farbivo.... a použijeme na polevu.

  6. 6

    Recept som zostavila z dvoch starých kuchárok - stade tie kameninové a mramorové dosky, a z toho, čo som našla na internete. Odborný poradca bola moja mama, ktorá kedysi robila fondantové salónky na stromček.

Diskusia k receptu

kukulienka71
Veľmi dobre popísaný postup, ukladám si a budem skúšať. Práve dnes som čítala o tej retiazke, spomínali tiež kovové očko z rukoväte metličky. Cukrárske grify sú na nezaplatenie. Ďakujem pekne za návod, je to veľmi cenný recept. 5* poslaných.
janger
Bubaya, dakujem za recept :-). Volakedy mama robievala takyto fondant. Mala ho v zasobe, v pohari. Ja sice recept mam niekde ulozeny, ale zatial som ho nikdy neskusala robit. Nejaky mam pred tym respekt...Musim sa niekedy do toho pustit.
jozka2
Vdaka ti za tento hodnotny recept.Je naozaj umenie uvarit ten spravny fondant a podla tvojho popisu urcite musi sa podarit.5*
priroda
Pamatam na fondan salonky, ked sa omylom zapotrosili v kredenci a nasli sme ich po par mesiacoch, tvrde, ale dnu vlacne, to bolo radosti...
gitka61
Fondant sa urcite podari je to fajn recept pripomina mi ucnovku,ked som sa ucila za cukrarku a vyrabali sme tento fondant.Pozor ,ale je to makacka hlavne to miesanie a odhadnut presnu teplotu,ked zacnete miesat.Davam 5 hviezdiciek za odvahu a za vyborny postup.
frezia68
Za šikovnosť a odvahu 5* a ukladám do KK aj bez prísľubu,že ho urobím.A tie salónky boli výborné :-).
bubaya
ďakujem za ocenenie, milé Varecháčky. Nech sa fondant darí.
evanaaa
My sme ho volali tak ľudovo - fondán, a na tie salonky nezabudnem, len mi bolo ľúto, keď sa vytratili a nahradili ich tie nové, ochutené, darmo som ich hľadala.......pamätám, ako sa v ústach rozpúšťali. @bubaya ,vďaka za recept, aj keď ho nikdy robiť nebudem, iným sa zíde.
kukulienka71
Dnešný adrenalín som si dopriala pri tvojom recepte, @bubaya :-) bubliny som fúkala cez rúčku umelohmotnej varešky, prvá sa podarila asi po 20 minútach varenia sirupu, už som myslela, že niečo nerobím dobre. Potom to šlo už rýchlo, malá sledovala divadlo cez bezpečnostné sklo, vytešovala sa:-)) aj retiazka sa podarila, fondán chladol dosť rýchlo, natlačila som ho zatiaľ do keramickej misky, použijem na polevu neskôr. Dúfam, že sa mi ho podarí aj zohriať potom. Ďakujem za návod, prikladám fotky:




bubaya
@Kukulienka71 (4.12.2015 18:07)

Neskoro ale predsa, som rada že sa podaril, pochvala od Teba ma naozaj teší.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia