Hľadala som na Vareche recept na čučoriedkový lekvárokompót, a svete div sa, nenašla som. Tak som pátrala v starých knihách, ktoré mám ešte stále Zobraziť celý popisHľadala som na Vareche recept na čučoriedkový lekvárokompót, a svete div sa, nenašla som. Tak som pátrala v starých knihách, ktoré mám ešte stále uschované. Našla som v zápiskoch starej mamy, alebo pratety tento skvelý a jednoduchý recept. U nás v horách čučoriedky len začínajú, takže sa možno bude niekomu hodiť. Takisto sa dajú robiť aj brusnice. Je to bohužiaľ bez fotiek, stratila som kábel z foťáku do PCčka.
príprava
na 60 °C
Postup
-
1
Prebraté čučoriedky, alebo brusnice navrstvíme do vhodného hrnca, alebo vysokého plechu - najprv cukor, potom ovocie. Vložíme do rúry vyhriatej na 60°C a necháme cca 2 hodiny, kým sa cukor nerozpustí a šťava nevystúpi na povrch.
- 2
Ovocie scedíme, naplníme do pohárov, cca do polovičky, alebo dvoch tretín. Ja som mala čučoriedok málo, tak som plnila len do polovice, aby bolo aspoň opticky viac pohárikov v pivnici.
- 3
Šťavu prevaríme a nalejeme na čučoriedky v pohárikoch. Ak je šťavy málo - tohto roku bolo sucho, doplníme cukrovým sirupom - necháme zovrieť 2 diely vody k 1 dielu cukru.
- 4
Poháre zavrieme, dáme na mokrú utierku do vyššieho hrnca, zalejeme studenou vodou asi do 2/3 pohárov. Keď voda zovrie, odstavíme a necháme sterilizovať podľa veľkosti pohárov 7 - 10 minút. Vyberieme von, prikryjeme dekou a necháme pomaly vychladnúť. Popíšeme štítky a prilepíme na poháre.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu