Osviežujúca, chutná letná torta. Recept je z časopisu Dobré jedlo 7/2025, strana 27.
na 150 °C
Suroviny
Korpus: | |
5 ks (veľkosť M/L) |
|
120 g |
|
štipka |
|
1 ČL |
|
150 g |
|
5 PL |
|
1/3 ČL |
|
Penová plnka: | |
9 plátkov |
|
350 g |
|
80 g |
|
450 g |
|
100 g |
|
400 g |
|
Na dokončenie: | |
200 g |
|
1 PL |
|
|
Postup
-
1
Najprv si upečieme korpus. Forma má priemer 24 cm, výšku 7 cm.
- 2
Na spodok formy pripneme papier na pečenie. Boky potrieme maslom. Rúru rozohrejeme na 150 °C, ohrev zhora a zdola.
- 3
Bielky vyšľaháme so štipkou soli. Do polotuhej hmoty pridáme cukor a šľaháme 5 minút na najvyšších otáčkach.
- 4
Metličkou vmiešame žĺtky a olej. Postupne, na striedačku. Primiešame aj vanilkový prášok.
- 5
Do múky pridáme kypriaci prášok na pečenie a postupne preosievame do zmesi. Miešame veľmi opatrne, špachtľou.
- 6
Jemne preložíme do pripravenej formy, uhladíme a dáme piecť. Pečieme 40 minút.
- 7
Korpus necháme chvíľu vychladnúť, vyberieme z formy a otočíme na mriežku. Po vychladnutí orežeme vrch. Horizontálne rozkrojíme na 3 časti. Ak sa korpus podaril nižší, tak stačí na 2.
- 8
Pripravíme penovú plnku. Najprv namočíme želatínu do studenej vody.
- 9
Umyté a očistené ríbezle zasypeme cukrom a zohrievame, kým sa cukor nerozpustí. Takto nám zostanú v plnke aj kúsky ríbezlí.
- 10
Necháme vychladnúť na 50 °C. Vmiešame napučanú želatínu.
- 11
Vo veľkej mise zmiešame grécky jogurt s práškovým cukrom. Pridáme ríbezľovú zmes a dobre rozmiešame. Jemne zapracujeme vyšľahanú šľahačku.
- 12
Zostavíme tortu. Na spodok tortovej formy pripneme papier na pečenie. Môže byť aj ten z pečenia korpusu. Okraje formy obalíme potravinovou fóliou. Krém si rozdelíme na 3 rovnaké časti.
- 13
Na spodok pripravenej formy vložíme spodnú časť korpusu. Nalejeme 1/3 krému. Položíme strednú časť korpusu a zalejeme 1/3 krému. Priložíme poslednú časť korpusu a zalejeme zbytkom krému.
- 14
Uložíme na noc do chladničky stuhnúť.
- 15
Podávame so šľahačkou a ríbezľami.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu