Pohánka á lá jaternica

bubaya - fotkabubaya, 16. decembra 2011

Milujem pohánku a všetko z nej. Toto je ale môj absolútny favorit - rýchle, bleskové, chutné, božské, zdravé. Navyše rýchle, vhodné aj pre mäsožravcov Zobraziť celý popisMilujem pohánku a všetko z nej. Toto je ale môj absolútny favorit - rýchle, bleskové, chutné, božské, zdravé. Navyše rýchle, vhodné aj pre mäsožravcov - kým zistia, že nejedia jaternicový prejt, tak je pol porcie fuč. Ak k tomu pridáte zemiaky a podusenú kyslú kapustu, je to vegetariánska zabíjačková špecialita.

2 - 3
porcie
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 ml
500 ml horúca
1 ks veľká
2 čl
 /bravčová masť
2 PL , /francúzske lahôdkové droždie




Postup

  1. 1

    Pohánku prepláchnem, nasypem do väčšieho hrnca. Pridám dvojnásobné množstvo vriacej vody, soľ, korenie, majoránku. Najlepšie čerstvú, ak mám. Hrniec prikryjem pokrievkou. Uvediem do varu, pomaly varím cca 10 minút, kým pohánka popije všetku vodu. Odstavím, nechám v hrnci dôjsť.

  2. 2

    Olúpem cibuľu, nakrájam nadrobno. Dám do väčšej panvice na olej, alebo bravčovú masť zosklovatieť. Pridám pohánku, Tebi droždie, podľa chuti dosolím, dokorením. Miešam, opekám. Ak je pohánka príliš vodavá, nechám ešte odpariť vodu. Vznikne homogénna kašovitá masa, ktorá sa lepí na varechu, i na panvicu. Tak to má byť, pohánka sa nemá rozsýpať.

  3. 3

    Podávam ako hlavné jedlo so zeleninovým šalátom. Alebo ako falošnú jaterničku s kyslou kapustou a zemiakmi.

Diskusia k receptu

jelenik
@Bubaya
budem skusat, lebo sme vegetariani a dcerka rada pohanku, takze sa tesim ako ju prekvapim vianocnou "zabijackou"
dvorka
Tiež robím túto "pohánkovicu" a je ozaj skvelá. Aj do koložvárskej kapusty ju dávam.
marianne69
dakujem za tento recept,varievam pohanku pomerne casto a som rada kazdej inspiracii,zrovna ju mam na sporaku:-)
izabella929
škoda, že nemáš fotečku...videla som v Maďarskej TV piekli z nej aj pagáčiky a chlieb...mala by som vyskúšať a je vraj veľmi zdravá...
45678
@bubaya , dobrý nápad, aj do nášho jedálničky pravideľne zaraďujeme pohánku. Je zdravá, predovšetkým pre vysoký obsah rutínu, ktorý priaznivo pôsobí na cievy, predovšetkým na kŕčové žily.
@marianna76 , môžeš prezradiť Tvoj recept -pohánka s makom, celkom rady si rozšírim prípravu pohánky :-)))
U nás celkom chutí pomazánka "ala tatarák"-rozmixovať uvarenú pohánku, pridať všetky koreniny ako do tataráku + trošku oleja a natierať na hrianky, alebo, jednoduchšie, uvarenú pohánku zmiešať so syrom z čirevka+ cesnak, poprípade lyžica majonézy...:-))
abend
@bubaya , super recept, už je v mojej KK a ihneď po Vianociach pripravím.
bubaya
Budú aj fotečky, len musím spojazdniť prístroj na fotografírovanie.
zvoncek
Ja som tiež pohánková, rada ju pridávam napr. do leča,
najviac ju jedávam na raňajky ako "kašu z mikrovlnky", - pohánkové vločky v mlieku- raz osladenú medom alebo sirupom, inokedy s jogurtom, s tvarohom a to aj naslano - to tak trochu pripomína ten
pohánkový "prejt"., ukldám do KK.
s trochou majoránky, hubového korenia- to je tak trochu podobné
irenaw
super nápad a ostatné tipy tiež, aspoň si rozšírim repertoár, všetkým ďakujem
irenaw
dva bio obchody, čo mám cestou, dnes nemali ani tebi droždie ani podobné od iného výrobcu. prosím, čo to spraví s chuťou, keď nedám žiadne? už sme to dnes chceli večerať :(
julica
Tusila som, ze mi to bude chutit, ale ze aj moj priatel si dvakrat prilozi... Spravila som to s klasickym drozdim, okrem pohanky som dala aj dve hrste velkych jacmennych krupov, cesnak a majoranku nakoniec. Mnam, zaradjume do svojho repertoara, s kyslou kapustou ci chrenovou cviklou jednoznacne mnam. vdaka
ursula4
@bubaya ,prosím ťa ,akú pohánku používaš v tomto recepte?Ja som v obchode videla jednú hnedú a druhú takú svetlú.Ktorú mám použiť?Ďakujem
zirafninka1
Uuuuzasna dobrota. Dakujeme za recept. Dali sme aj svetlu aj tmavu pohanku, na zaver trochu cesnaku.. A s kyslou kapustou dokonale.

marianne69
spravila som dnes sa obed,naozaj vynikajuci recept,chutilo vsetkym a ten cesnak tam pasuje vyborne
bubaya
ursula4 - ja používam radšej tmavú pohánku. Možno je trochu pikantnejšia, Hlavne - treba ju dlhšie variť, a tým, že nie je lúpaná, nehrozí riziko, že sa rozvarí.
bubaya
irenaw keď nemám droždie, lebo aj to sa stáva, pridám sojovú omáčku, alebo worchester, prípadne trochu horčice - niečo čo má trochu akoby mäsovú chuť. A toť hore som čítala - s čerstvým droždím, to znie dobre.
PS: Som rada, že vám chutilo. Bubaya
alena45
dievčatá, aj svetlá aj tmavá pohánka sú už vylúpané, svetlá je lúpaná mechanicky v mlynoch a je aj drahšia, tmavá je spracovávaná termicky, najskôr ju napučia (namočia) a potom prudko vysušia a zbavia šupiek. To som si vygooglila...
ruzova
ukladam, hladam recepty ako malemu prepasovat rutin do stravy, pomaha mu to pri krvacajucom nosteku, doteraz som ju pasovala len do chleba
nazarboncuk
hm dnes sa mi nasúkala pohánka do nakupneho košíka, toto vyzera dobre ked to chutilo julici a marianne, bude aj mne. mam pocit ze mame rovnake "chute"baby :))
lucylee
@eli urcite ti bude chutit. Ja som tento recept skusala davnejsie a velmi nam chutilo, musim urobit zase.
garanco
Keď som si včera večer prečítala tento recept, hneď som odišla do kuchyne a pripravila som toto veľmi chutné jedlo, dokonca chutilo aj mojej polovičke!:-)). Budem ho robiť určite aj častejšie (aj keď by som uprednostnila chutnučké spišské "hurky" zo zabíjačky ) Vďaka za recept!
bubaya
Tebi, alebo aj Francúzske droždie majú v lepšie zásobených obchodoch v kútiku so zdravou výživou. Kedysi bolo aj v DM drogérie - Hefeflocken. Ale už som ho tam dávno nevidela.
katka78
@bubaya ďakujem za pripomenutie tohto tvojho receptu v diskusii k pohánke, už aj si ukladám do KK a najbližšie vyskúšam!
safran
odložila som si do KK do šuflíka zabíjačka :-) robievam tiež pohánku s krúpami a nakoniec cesnak - dnešok ako vyšitý pre takúto večeru SUPER!
jamaja
tebi alebo lahôdkové droždie sa predáva v väčšine bio-predajni...ďakujem za recept, určite to bude moje pravidelné papaničko :)
janea
Ja si teda pohankovu ala zabijackovu kasu bez cesnaku neviem ani predstavit. Ked sme kedysi este zabijali, nikdy sme kasu nerobili s drozdim. Cesnak ako i majoran tam vsak nesmel chybat. S drozdim som jedla u kamosky, mne osobne to nechuti ale kazdy ma inu chut, drozdie je zdrave.:) Takze my davame tiez cibulu ale aj cesnak. Tuto kasu robieva moja sestra a aby sa zachovali nutricne hodnoty, zaleje ju horucou vodou, da na to pokrievku a zabali min. na 30 min. do deky. Vcera sme prave mali tuto vynikajucu kasu na obed.
janea
Aaach sorry az teraz som sa docitala, co je Tebi drozdie! ;) Diky za info Bubaya. Ak su to skutocne HEFEFLOCKEN (kvasnicove vlocky), tak to je ine kafe, s nimi sa da dochutit perfektne vela jedal. Tiez ich pouzivam. Nakolko som jedla u tej kamosky poh.kasu s normalnym drozdim, tak mi samozrejme nechutila. :)
katka78
To moje "najbližšie vyskúšam" síce trvalo takmer rok, ale dostal sa na rad konečne aj tento výborný recept. Pohánku sa snažím zaraďovať častejšie, takže ho ešte určite zopakujem. Ďakujem pekne za recept @bubaya , jedlo je presne ako píšeš v úvode - rýchle, chutné a navyše aj jedno z tých zdravších.

1x bubaya
katka78
No a ešte som aj slepá.. však to sú už skoro 2 roky!
bubaya
@Katka78 (18.11.2015 21:38)

To neva, ja som si to všimla až teraz....skoro 2 roky. Akurát sme ju dnes mali na obed s kyslou kapustou..
mmrkwa
Ja som sa dnes prihlasila na varechu, aby som pochvalila tento receptik. Varim si ho obcasne uz dlhe roky, vzdy ked mam doma dobru kyslu kapustu:) je fantasticky.

Akurat pridam aj uz spominany cesnak, udenu papriku, a nesetrim ani lahodkovym drozdim. Toho tam pridam ovela viac. Ale my sme na nom zavisli:)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia