Pohánka á lá jaternica

bubaya - fotkabubaya, 16. decembra 2011

Milujem pohánku a všetko z nej. Toto je ale môj absolútny favorit - rýchle, bleskové, chutné, božské, zdravé. Navyše rýchle, vhodné aj pre mäsožravcov - kým zistia, že nejedia jaternicový prejt, tak je pol porcie fuč. Ak k tomu pridáte zemiaky a podusenú kyslú kapustu, je to vegetariánska zabíjačková špecialita.

2 - 3
porcie
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 ml
500 ml horúca
1 ks veľká
2 čl
 /bravčová masť
2 PL , /francúzske lahôdkové droždie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pohánku prepláchnem, nasypem do väčšieho hrnca. Pridám dvojnásobné množstvo vriacej vody, soľ, korenie, majoránku. Najlepšie čerstvú, ak mám. Hrniec prikryjem pokrievkou. Uvediem do varu, pomaly varím cca 10 minút, kým pohánka popije všetku vodu. Odstavím, nechám v hrnci dôjsť.

  2. 2

    Olúpem cibuľu, nakrájam nadrobno. Dám do väčšej panvice na olej, alebo bravčovú masť zosklovatieť. Pridám pohánku, Tebi droždie, podľa chuti dosolím, dokorením. Miešam, opekám. Ak je pohánka príliš vodavá, nechám ešte odpariť vodu. Vznikne homogénna kašovitá masa, ktorá sa lepí na varechu, i na panvicu. Tak to má byť, pohánka sa nemá rozsýpať.

  3. 3

    Podávam ako hlavné jedlo so zeleninovým šalátom. Alebo ako falošnú jaterničku s kyslou kapustou a zemiakmi.

Diskusia k receptu

34 komentárov k receptu
@bubaya , dobrý nápad, aj do nášho jedálničky pravideľne zaraďujeme pohánku. Je zdravá, predovšetkým pre vysoký obsah rutínu, ktorý priaznivo pôsobí na cievy, predovšetkým na kŕčové žily.
@marianna76 , môžeš prezradiť Tvoj recept -pohánka s makom, celkom rady si rozšírim prípravu pohánky :-)))
U nás celkom chutí pomazánka "ala tatarák"-rozmixovať uvarenú pohánku, pridať všetky koreniny ako do tataráku + trošku oleja a natierať na hrianky, alebo, jednoduchšie, uvarenú pohánku zmiešať so syrom z čirevka+ cesnak, poprípade lyžica majonézy...:-))
Ja som tiež pohánková, rada ju pridávam napr. do leča,
najviac ju jedávam na raňajky ako "kašu z mikrovlnky", - pohánkové vločky v mlieku- raz osladenú medom alebo sirupom, inokedy s jogurtom, s tvarohom a to aj naslano - to tak trochu pripomína ten
pohánkový "prejt"., ukldám do KK.
s trochou majoránky, hubového korenia- to je tak trochu podobné
dva bio obchody, čo mám cestou, dnes nemali ani tebi droždie ani podobné od iného výrobcu. prosím, čo to spraví s chuťou, keď nedám žiadne? už sme to dnes chceli večerať :(
Tusila som, ze mi to bude chutit, ale ze aj moj priatel si dvakrat prilozi... Spravila som to s klasickym drozdim, okrem pohanky som dala aj dve hrste velkych jacmennych krupov, cesnak a majoranku nakoniec. Mnam, zaradjume do svojho repertoara, s kyslou kapustou ci chrenovou cviklou jednoznacne mnam. vdaka
ursula4 - ja používam radšej tmavú pohánku. Možno je trochu pikantnejšia, Hlavne - treba ju dlhšie variť, a tým, že nie je lúpaná, nehrozí riziko, že sa rozvarí.
irenaw keď nemám droždie, lebo aj to sa stáva, pridám sojovú omáčku, alebo worchester, prípadne trochu horčice - niečo čo má trochu akoby mäsovú chuť. A toť hore som čítala - s čerstvým droždím, to znie dobre.
PS: Som rada, že vám chutilo. Bubaya
dievčatá, aj svetlá aj tmavá pohánka sú už vylúpané, svetlá je lúpaná mechanicky v mlynoch a je aj drahšia, tmavá je spracovávaná termicky, najskôr ju napučia (namočia) a potom prudko vysušia a zbavia šupiek. To som si vygooglila...
ukladam, hladam recepty ako malemu prepasovat rutin do stravy, pomaha mu to pri krvacajucom nosteku, doteraz som ju pasovala len do chleba
Keď som si včera večer prečítala tento recept, hneď som odišla do kuchyne a pripravila som toto veľmi chutné jedlo, dokonca chutilo aj mojej polovičke!:-)). Budem ho robiť určite aj častejšie (aj keď by som uprednostnila chutnučké spišské "hurky" zo zabíjačky ) Vďaka za recept!
Tebi, alebo aj Francúzske droždie majú v lepšie zásobených obchodoch v kútiku so zdravou výživou. Kedysi bolo aj v DM drogérie - Hefeflocken. Ale už som ho tam dávno nevidela.
odložila som si do KK do šuflíka zabíjačka :-) robievam tiež pohánku s krúpami a nakoniec cesnak - dnešok ako vyšitý pre takúto večeru SUPER!
tebi alebo lahôdkové droždie sa predáva v väčšine bio-predajni...ďakujem za recept, určite to bude moje pravidelné papaničko :)
Ja si teda pohankovu ala zabijackovu kasu bez cesnaku neviem ani predstavit. Ked sme kedysi este zabijali, nikdy sme kasu nerobili s drozdim. Cesnak ako i majoran tam vsak nesmel chybat. S drozdim som jedla u kamosky, mne osobne to nechuti ale kazdy ma inu chut, drozdie je zdrave.:) Takze my davame tiez cibulu ale aj cesnak. Tuto kasu robieva moja sestra a aby sa zachovali nutricne hodnoty, zaleje ju horucou vodou, da na to pokrievku a zabali min. na 30 min. do deky. Vcera sme prave mali tuto vynikajucu kasu na obed.
Aaach sorry az teraz som sa docitala, co je Tebi drozdie! ;) Diky za info Bubaya. Ak su to skutocne HEFEFLOCKEN (kvasnicove vlocky), tak to je ine kafe, s nimi sa da dochutit perfektne vela jedal. Tiez ich pouzivam. Nakolko som jedla u tej kamosky poh.kasu s normalnym drozdim, tak mi samozrejme nechutila. :)
To moje "najbližšie vyskúšam" síce trvalo takmer rok, ale dostal sa na rad konečne aj tento výborný recept. Pohánku sa snažím zaraďovať častejšie, takže ho ešte určite zopakujem. Ďakujem pekne za recept @bubaya , jedlo je presne ako píšeš v úvode - rýchle, chutné a navyše aj jedno z tých zdravších.


Pridaj komentár k receptu: