Varené víno podľa Jožka

bubaya - fotkabubaya, 20. februára 2015

Našla som tu krásny recept na varené víno. Spomenula som si, ako otcov kamarát Jožko varieval v zime víno, mal vlastné, aj ríbezľové, aj Zobraziť celý popisNašla som tu krásny recept na varené víno. Spomenula som si, ako otcov kamarát Jožko varieval v zime víno, mal vlastné, aj ríbezľové, aj hroznové, výborné. A keďže nás ešte čakajú studené dni a pôjdeme lyžovať, dobrý recept sa hodí. Nebude s fotkami, zlyhala technika.

4 - 5
porcie
5 minút
príprava
20 minút
na 60 °C

Suroviny

1 liter
4 PL (alebo med, trstinový cukor)
2 ks
6 ks
1 dl
podľa vlastného výberu




Postup

  1. 1

    Do hrnca, najlepší je starý smaltovaný obitý s uškom, aby to malo ten správny Jožkov šmrnc, nalejte vodu. Pridajte cukor, môže byť aj trstinový, alebo med, klinčeky, škoricu, kto má rád, môže pridať aj badián, anýz.....sušené pomaranče. Jožko občas pridával aj hrozienka. Množstvo cukru je len orientačné, niekto nesladí varené víno takmer vôbec, niekto ho musí mať ako med.

  2. 2

    Nechajte vodu zovrieť, prikryte pokrievkou a povarte cca 10 minút, tak, aby sa väčšina vody vyvarila - nebudete predsa piť krstené vino, nie?, a aby sa všetky voňavé ingrediencie a tie nádherné chute uvoľnili do vody.

  3. 3

    Otvorte fľašu vína a ochutnajte, či je vhodné na varenie. Vylejte víno do hrnca, stíšte plameň, alebo ho dajte na kraj sporáka, dobre zamiešajte a pomaly zohrievajte. Dôkladne kontrolujte, či je dosť sladké, či netreba pridať ešte cukru, ak áno, kľudne sypte.

  4. 4

    Víno nesmie vrieť, pri teplote nad 78°C sa začína intenzívne odparovať alkohol. Okrem toho, prevarené víno stráca na pôvodnej sviežej chuti, už je to len taká šťavička. Ak chcete mať víno s alkoholom, tak ho len zohrejte na cca 60°, to je už poriadne horúce. Ak chcete víno podávať aj matkám, ktoré koja, alebo tehotným ženám, nechajte ho dôkladne zovrieť, vtedy už nebude obsahovať alkohol.

  5. 5

    Pri konzumácii postupujte opatrne, také nevyvreté víno, navyše dobre osladené, má grády, a dobre sa pocuckáva. Tým, že uvaríte všetky pochutiny a cukor vo vode, budú chute intenzívne, a víno nestratí nič na chuti, ani na obsahu alkoholu.

Diskusia k receptu

denyany
Varené víno som nepila už veľmi dávno! Navnadila si ma, oceňujem aj dobré rady, ktoré si pridala.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia