Pravá bavorská knedľa

bubaya - fotkabubaya, 12. decembra 2017

Bavorská, a takmer totožná rakúska žemľová knedľa sa hodí aj na vianočný stôl. K pečenému mäsu, ku kačke, paprikášu, segedínu.....a absolútna špička - ku Zobraziť celý popisBavorská, a takmer totožná rakúska žemľová knedľa sa hodí aj na vianočný stôl. K pečenému mäsu, ku kačke, paprikášu, segedínu.....a absolútna špička - ku kuriatkam na smotane, ale dobré sú aj dubáky. Je tu plno receptov, ale tento je skutočne z Bavorska, z Mníchova. A to doslova. Bavoráci používajú buď žemľové kocky, alebo žemle, nakrájané na tenké plátky. Ale mne sa viac páči knedľa kockovaná, je kyprejšia a na reze vyzerá efektne. A príprava je jednoduchá, na rozdiel od našej, kysnutej.

4 - 6
porcie
15 minút
príprava
20 minút
na 100 °C

Suroviny

6 ks suché (alebo rožky)
200 ml horúce
1 ks menšia
20 g (alebo olej)
1 - 2 PL
2 ks
 podľa potreby




Postup

  1. 1

    Suché žemle, alebo rožky nakrájam na kocky. Bavorská alebo rakúska kaiserka má cca 80 gramov, ak sú rožky menšie, treba ich viac. Pečivo musí byť z bielej múky, nie ražné, celozrnné, so semiačkami. Vložím do väčšej misy. Prelejem horúcim mliekom a ihneď prikryjem, nechám postáť , kým si pripravím ostatné prísady. Niekedy si skrátim cestu a kúpim hotové kocky, na Slovensku ich dostať v Kauflande. Len pozor, v recepte na sáčku sú 4 vajcia na 250 g, a je z toho praženica, nie knedľa, nedržte sa receptu, ja som sa nechala ošáliť a nedopadlo to dobre.

  2. 2

    Cibuľu nakrájam nadrobno a na masle, alebo oleji opečiem do sklovita. Pozor, nepripáliť! Cibuľu odstavím, pridám 1 - 2 PL nakrájanej petržlenovej vňate, aby sa rozvoňala v teplom tuku. Ja pridávam len jednu, ale recept hovorí dve. A dám si variť vodu s 1 PL soli do veľkého hrnca

  3. 3

    Rozšľahám si dve celé vajcia. K zmäknutým kockám pridám vajcia, cibuľu s petržlenom. Podľa chuti posolím, pokorením. Bavoráci dávajú aj muškátový oriešok, ale mne to nechutí. Kto má rád, môže si pridať. Masu dobre premiešam rukami, postupujem v mise od dna nahor, aby sa všetko dobre prepojilo. Preto je vhodná veľká misa, aby kocky nelietali po kuchyni. Ak by bolo cesto veľmi lepkavé, lebo sú veľké vajcia, pridám trochu polohrubej alebo hrubej múky.

  4. 4

    Mokrými rukami formujem knedle veľkosti marhuľových, alebo menšieho tenisáku. Dobre postláčam a zaguľatím. Knedle dávam do mierne sa variacej vody. Potom ešte stíšim plyn, aby sa voda len trochu hýbala.

  5. 5

    Knedle sa pomaličky varia cca 20 minút BEZ pokrievky. Ak varím knedle menšie, stačí aj 15. Vždy jednu vyberiem a ochutnám, či už je hotová. Vnútri nemá byť mokrá, vtedy je nedovarená. Alebo už rozvarená.

  6. 6

    Bavoráci robia aj variantu s údenou slaninou, tá sa podáva hlavne ako samostatné jedlo s kyslou kapustou. Cca 200 - 250 g dobrej údenej prerastenej slaniny sa na panvici opečie, nie do chrumkava, pridá sa cibuľa, petržlen... Vtedy netreba dávať tuk, slanina pustí vlastný. V Bavorsku slanina nie je taká preúdená, ako u nás, so slovenskou by som to asi neskúšala, tá prehluší všetko.

  7. 7

    Knedle neohrievajte v mikrovlnke, lebo sa vám scucnú na také tvrdé kúsky. Len nad parou, alebo v panvici na tuku. My nejeme pšenicu, ja si občas upečiem z bielej 650ky múky špaldový chlieb, nakrájam na kocky, vysuším a mám polotovar.

Diskusia k receptu

bubaya
@Garanco (12.12.2017 16:43)

Jááj, tak toto je niečo iné, dala by som si aj takto neskoro večer. Vyskúšam aj ja.
evanaaa
V nedeľu budem variť jelení guľáš, tak som si včera dala do vyhľadávača žemľovú knedlu (chcela som dať karlovarskú), ale ukázali sa mi rôzne verzie, nevedela som si vybrať, no jedna sa mi pozdávala, zo 6 rohlíkov, tak som si kúpila čo treba, ale teraz vidím aj tvoju verziu bavorských knedlí, tak budem vedieť lepšie, len by som sa chcela spýtať, ak by som chcela robiť z toho jednu väčšiu knedľu, šlo by to, a ako mám postupovať? Inak, raz som si kúpila v Rakúsku aj tie žemľové kocky, ale sa mi zdajú veľmi malé, a tuším som premeškala dobu trvanlivosti, radšej ich ani nepoužijem keď mám tie rožky.
bubaya
Môžeš urobiť miesto guliek valčeky, potom sa lepšie krájajú, tak 15 CM dlhé. Alebo servítkovu, napíšem detaily z Pc.
bubaya
Servítkové knedle . Pridaj k tomuto receptu 1 vajce a 0,5 dl mlieka, urob cesto presne podľa receptu. Nechaj cesto stáť 1 hodinu. Potom vyformuj rolky cca 5-6 cm v priemere, dlhé podľa hrnca, v ktorom ich budeš variť. To zabaľ dobre do fólie na potraviny, ktorá je tepelne stála. Konce dobre zatoč, zauzli, aby cesto nevytieklo. Daj do hrnca pomaličky povrievať na miernom plameni cca 30 - 40 minút, podľa hrúbky. Ak nebudeš hneď podávať, neodbaľuj, nechaj knedľu vo fólii. Dostať kúpiť fóliu, ktorá sa môže variť, napr. Toppits fólia do mikrovlnky, tá vydrží až 160. Dobré sú aj sáčky do mrazničky. Alobal nemám rada, ten sčernie. Pôvodne sa táto knedľa varila v plátenom obrúsku, potretom maslom, zauzlená na konci motúzikom. To som ale nikdy neskúšala, priznávam.