Jesenné (recepty podľa klikanosti)

prazdny

Slivkový koláč naopak - pečený v remoske

Koláče

Koláč som piekla v hliníkovej remoske, ktorá má už vyše 41 rokov. Koláčiku to na chuti vôbec neubralo....

prazdny

Kysnutý závin s jablkovo-tekvicovou plnkou

Koláče

Cesto: Všetky suroviny na cesto vymiešame. Cesto necháme vykysnúť asi 45 minút.

prazdny

Vyprážané dubáčie klobúky so šalviou

Hlavné jedlá

Tento rok som už po tretí krát natrafila na krásne dubáky. myslím si, že už...

prazdny

Domáca bagetka plnená panenkou a kapustou

Bravčové mäso

Cesto: Zo zemiakov, droždia, vody, cukru, štipky soli a oleja vymiešame cesto. Necháme...

prazdny

Tekvicovo-orechová polievka so závanom chilli

Bezmäsité jedlá

Velmi nenarocna polievka. Tekvicu si oplachneme zbavime rozkrojime zbavime jadier a nakrajame na kocky. Na oleji...

prazdny

Husacie plátky na mrkvovom pyré s marinovanou hruškou

Hlavné jedlá

Hus umyjeme, vysušíme, odrežeme krídla, zrežeme tuk a kožu okolo konečníka a krku, osolíme,...

prazdny

Bezlepkový kysnutý koláč na plech s blumami a mandľovou mrveničkou

Koláče

Kysnutý koláč na plech s akýmkoľvek ovocím je vždy dobrý nápad....

prazdny

Žihľavová praženica

Bezmäsité jedlá

Žihľava je veľmi zdravá bylinka, ktorá sa môže v kuchyni použiť rovnako ako špenát. Veľmi...

prazdny

Taštičky s kačacinou a pikantnou „chipotle“

Hlavné jedlá

Do kuchynského robota nasypeme múku a soľ a necháme ich zmiešať pri nízkej rýchlosti. Pridáme studené...

prazdny

Bezlepkové slivkové gule zo zemiakového cesta

Bezmäsité jedlá

Slivkové gule, hoci sladké, sú na Slovensku obľúbené ako hlavný chod, pričom sa stali symbolom domácej pohody a kuchyne plnej rodinnej atmosféry....

prazdny

Pekelná paprika

Bezmäsité jedlá

Papriku si umyjeme , osusime. Odkrojime vrsok osolime , pridame bylinky podla chuti a...

prazdny

Zeleninový šalát s medovo-horčicovou zálievkou

Bezmäsité jedlá

Zeleninu na šalát môžeme vymeniť podľa svojej chuti. Dôležitá je tu medovo-horčicová zálievka, ktorá šalátu...

prazdny

Slaný koláč s hovädzím a pivom

Hovädzie mäso

Slaný koláč s chuťou stredoveku.

prazdny

Tekvicovo-kukuričné parené muffinky

Dezerty

Ako aj názov uvádza, tieto slané muffiny sa nepiekli v rúre, ale parili. Samozrejme,...

prazdny

Jablkový krehký koláč

Koláče

Rýchla príprava, dostupné suroviny... pár argumentov, ktoré mám v kuchyni rada :-)

prazdny

Kačací „torchon“ z pečene v sezamových semienkach

Slané chuťovky

Kačaciu pečeň rozoberieme na väčšie kusy a zbavíme žiliek. Pridáme cukor, soľ, korenie, vermút...

prazdny

Mäsom plnený kapustový list na hubách

Hlavné jedlá

K mletému mäsu primiešame nakrájanú žemľu namočenú v mlieku, vajcia, korenie a soľ. Kapustové...

prazdny

Rýchla slivková marmeláda

Príprava slivkového lekváru trvá niekoľko hodín a aj keď výsledok rozhodne stojí za to, ak sa vám ho nechce variť, existuje aj rýchla alternatíva – slivkový džem....

prazdny

Gaštanový koláč Mont Blanc bez lepku

Dezerty

Na slávnostný vianočný stôl patrí aj slávnostný dezert. A taký je aj náš dnešný recept na gaštanový koláč Mont Blanc bez lepku...

prazdny

Ako uskladniť poškodené jablká

Bezmäsité jedlá

Nakoľko máme veľa krásnych jabĺk, ale nedajú sa uskladniť, pretože ich nestriekame a každé jedno...

prazdny

Čerstvé huby s parenou knedľou

Bezmäsité jedlá

Kedze, stale nieco sa zvysi z predosleho dna, tak ako mne parena knedla, pripravila...

prazdny

Husacie stehná s chlebovo-paprikovou plnkou

Hlavné jedlá

Nedeľný obed bol vždy synonymom toho najlepšieho a najchutnejšieho. Chvíľou, v ktorej sa akoby spomalil čas...

prazdny

Smotanový gratin v tekvici

Bezmäsité jedlá

Je tisíc spôsobov, ako navariť guláš. Slovensko v nich vyniká už aj preto, že k nám nemeral dlhú...

prazdny

Husacie krokety s mandľami a rakytníkovým želé

Hlavné jedlá

Husacie stehná nasolíme, nakoreníme, pridáme nasekaný tymian a necháme odležať do rána. Potom umyjeme, ...

prazdny

Bochník z oranžovej tekvice

Koláče

Tento bochník prichádza na rad vždy na jeseň, keď dozrievajú oranžové tekvice....

prazdny

Omáčka z bystrických sliviek

Prílohy

...to až v dnešných časoch, ale na jazyku mi ostala chuť omáčky lady Ann, ešte z 50. rokov, ktorú nám varila z bielych sliviek, pravdepodobne druhu „Tipala“....

prazdny

Dýňové lívanečky

Dezerty

Nejprve povaříme dýni i se slupkou, pak ji rozmačkáme nebo rozmixujeme.

prazdny

Mangoldová omeleta

Bezmäsité jedlá

Mangold pestujem na záhrade už roky. Je to nenahraditeľná zelenina, vhodná na šaláty, polievky aj hlavné jedlá....