Cviklový koláč
Cviklový koláč

Slaný koláč s pečenou červenou repou

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 20. októbra 2023
Slaný koláč s pečenou červenou repou
Foto: Kulinární studio MAFRA

Ak chcete, aby bol koláč pestrofarebný, namiešajte doň rôznofarebné repy. Cesto sme zamiesili s klasickou hladkou pšeničnou múkou, vyskúšajte však aj špaldovú či Zobraziť celý popisAk chcete, aby bol koláč pestrofarebný, namiešajte doň rôznofarebné repy. Cesto sme zamiesili s klasickou hladkou pšeničnou múkou, vyskúšajte však aj špaldovú či celozrnnú. Tie sa k zemitej chuti červenej repy veľmi hodia.

4
porcie
25 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
60 g
50 ml
Plnka:
1 ks (veľká)
1 ks
4 strúčiky
4 stonky (čerstvý)
1 PL
4-6 plátkov
100 g
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Na cesto zmiešame múku so štipkou soli. Studené maslo nakrájame na kocky, pridáme ich k múke a rýchlo spracujeme na mrveničku. Potom postupne prilievame 50 ml studenej vody a vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré hneď rozvaľkáme do tvaru väčšej elipsy. Preložíme ho na papier na pečenie a necháme v chlade asi 30 minút odpočívať.

  2. 2

    Na plnku ošúpeme červenú repu, cibuľu a cesnak. Repu nakrájame na plátky, cesnak rozdrvíme plochou stranou noža a nasekáme nadrobno. Tymian umyjeme a lístky natrháme. Všetko premiešame s olejom, štipkou soli a mletého čierneho korenia. Zmes rozložíme na plech a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút.

  3. 3

    Na čistý plech položíme papier na pečenie s rozvaľkaným cestom. Na cesto naukladáme vedľa seba plátky sušenej šunky tak, aby zostali voľné okraje cesta, ktoré budeme preklápať cez plnku. Na šunku rozdrobíme časť fety a rozložíme upečenú červenú repu s cibuľou a cesnakom. Povrch posypeme zvyšnou rozdrobenou fetou. Posypeme stonkami tymianu a lístkami šalvie. Okraje cesta preložíme cez plnku a potrieme rozšľahaným vajcom.

  4. 4

    Slaný koláč vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme asi 25 minút. Po upečení necháme koláč krátko vychladnúť, potom ho nakrájame a podávame.

Diskusia k receptu

pivonka
Slaný koláč - to sa mi páči. Minule som kúpila syr "gréckeho typu Coop Jednota", ten sa mi tiež páčil, tu by pasoval. Len sa chcem opýtať: Cesto je tzv. linecké a to sa zvykne predpiecť, lebo s vlhkou plnkou sa ťažko upečie. V tomto recepte netreba predpiecť?
redakcia
@pivonka (21.10.2023 18:54)

Dobrý deň, v tomto recepte nebolo potrebné cesto predpiecť, nakoľko náplň nie je vlhká, neobsahuje tekutiny - je to upečená zelenina, ktorá počas pečenia veľkú časť svojej vlhkosti stratí. Nech sa vám vydarí :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia