Slaný koláč s pečenou červenou repou
mesačník Varecha, 20. októbra 2023
Foto: Kulinární studio MAFRA
Ak chcete, aby bol koláč pestrofarebný, namiešajte doň rôznofarebné repy. Cesto sme zamiesili s klasickou hladkou pšeničnou múkou, vyskúšajte však aj špaldovú či Zobraziť celý popisAk chcete, aby bol koláč pestrofarebný, namiešajte doň rôznofarebné repy. Cesto sme zamiesili s klasickou hladkou pšeničnou múkou, vyskúšajte však aj špaldovú či celozrnnú. Tie sa k zemitej chuti červenej repy veľmi hodia.
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
200 g |
|
60 g |
|
|
|
50 ml |
|
Plnka: | |
1 ks (veľká) |
|
1 ks |
|
4 strúčiky |
|
4 stonky (čerstvý) |
|
1 PL |
|
|
|
|
|
4-6 plátkov |
|
100 g |
|
|
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Na cesto zmiešame múku so štipkou soli. Studené maslo nakrájame na kocky, pridáme ich k múke a rýchlo spracujeme na mrveničku. Potom postupne prilievame 50 ml studenej vody a vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré hneď rozvaľkáme do tvaru väčšej elipsy. Preložíme ho na papier na pečenie a necháme v chlade asi 30 minút odpočívať.
- 2
Na plnku ošúpeme červenú repu, cibuľu a cesnak. Repu nakrájame na plátky, cesnak rozdrvíme plochou stranou noža a nasekáme nadrobno. Tymian umyjeme a lístky natrháme. Všetko premiešame s olejom, štipkou soli a mletého čierneho korenia. Zmes rozložíme na plech a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút.
- 3
Na čistý plech položíme papier na pečenie s rozvaľkaným cestom. Na cesto naukladáme vedľa seba plátky sušenej šunky tak, aby zostali voľné okraje cesta, ktoré budeme preklápať cez plnku. Na šunku rozdrobíme časť fety a rozložíme upečenú červenú repu s cibuľou a cesnakom. Povrch posypeme zvyšnou rozdrobenou fetou. Posypeme stonkami tymianu a lístkami šalvie. Okraje cesta preložíme cez plnku a potrieme rozšľahaným vajcom.
- 4
Slaný koláč vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme asi 25 minút. Po upečení necháme koláč krátko vychladnúť, potom ho nakrájame a podávame.
Tiež cviklový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Dobrý deň, v tomto recepte nebolo potrebné cesto predpiecť, nakoľko náplň nie je vlhká, neobsahuje tekutiny - je to upečená zelenina, ktorá počas pečenia veľkú časť svojej vlhkosti stratí. Nech sa vám vydarí :)