Slivkový rez s makovou zmrzlinou
šéfkuchár hotela Arcadia***** v Bratislave, 11. októbra 2017
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
na 175 °C
Suroviny
100 g |
|
100 g |
|
40 g |
|
10 g |
|
100 g |
|
10 g |
|
2 g |
|
50 g |
|
15 g |
|
Maková zmrzlina: | |
150 |
|
300 |
|
300 |
|
250 |
|
1 g drene |
|
30 g mletý |
|
Tvarohový krém: | |
300 g |
|
250 g |
|
z 1 citróna |
|
Perníková strúhanka: | |
100 g |
|
15 g |
|
40 g |
|
8 g |
|
50 g |
|
25 g |
|
5 g |
|
25 g |
|
Postup
-
1
Smotanu, mascarpone, cukor a citrónovú kôru dáme do hrnca na mierny oheň a privedieme do varu. Stiahneme a necháme 20 minút odstáť. Medzitým namočíme želatínu do studenej vody. Pridáme citrónovú šťavu, slivkové pyré a všetko premiešame. Potom všetko prepasírujeme cez jemné cedidlo, pridáme rozpustenú želatínu a necháme jemne stuhnúť. Potom rozmixujeme keksy s maslom. Naspodok silikónových foriem obdĺžnikového tvaru natlačíme polovicu rozmixovaných keksov. Nalejeme slivkovú zmes a dáme stuhnúť do chladničky. Stuhnuté vyberieme a navrch dáme druhú časť rozmixovaných keksov.
- 2
Maková zmrzlina: Časť smotany rozmiešame so žĺtkami a s mletým makom. Zostávajúcu smotanu a mlieko nalejeme do hrnca so sendvičovým dnom, pridáme cukor, mletý mak, zrnká vanilky a privedieme do varu. Keď sa začne smotana variť, zmiernime oheň, nalejeme do nej rozmiešané žĺtky a za stáleho miešania zmrzlinový základ zahrievame. Keď dosiahne teplotu 60 °C, začne hustnúť. Správne zhustnutie vyskúšame tak, že do základu ponoríme lyžicu, po vybratí na nej zostane tenký film. V tom okamihu základ odstavíme a nádobu čiastočne ponoríme do studenej vody, aby sme urýchlili chladnutie. Studený zmrzlinový základ nalejeme do zmrzlinového stroja, kde sa tekutina vymiešava a zároveň chladne až do tuhej konzistencie. Pevnú zmrzlinu preložíme do vhodnej nádoby, uzavrieme a vložíme do mrazničky.
- 3
Tvarohový krém: Tvaroh dáme na noc odkvapkať do cedidla vystlaného papierom. Na druhý deň tvaroh vyšľaháme s citrónovou kôrou a cukrom.
- 4
Perníková strúhanka: Do misy preosejeme hladkú muku, kakao, časť cukru, perníkové korenie a prášok do pečiva. Suroviny zmiešame. Ďalej pridáme slivkový lekvár, vajce a postupne mlieko, aby vzniklo husté cesto, ktoré rozotrieme na plech s papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 175 °C asi 10 minút. Špajľou vyskúšame či je korpus upečený. Upečený plát vyberieme a necháme vysušiť v sušičke. Vysušené cesto rozmixujeme na strúhanku.
Tiež slivkový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu