Slivkový zákusok
Slivkový zákusok

Slivkový rez s makovou zmrzlinou

Jaromír Štefanovič
šéfkuchár hotela Arcadia***** v Bratislave, 11. októbra 2017
Slivkový rez s makovou zmrzlinou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
25 minút
príprava
10 minút
na 175 °C

Suroviny

100 g
100 g
40 g
10 g
100 g
10 g
2 g
50 g
15 g
Maková zmrzlina:
150
300
300
250
1 g drene
30 g mletý
Tvarohový krém:
300 g
250 g
z 1 citróna
Perníková strúhanka:
100 g
15 g
40 g
8 g
50 g
25 g
5 g
25 g




Postup

  1. 1

    Smotanu, mascarpone, cukor a citrónovú kôru dáme do hrnca na mierny oheň a privedieme do varu. Stiahneme a necháme 20 minút odstáť. Medzitým namočíme želatínu do studenej vody. Pridáme citrónovú šťavu, slivkové pyré a všetko premiešame. Potom všetko prepasírujeme cez jemné cedidlo, pridáme rozpustenú želatínu a necháme jemne stuhnúť. Potom rozmixujeme keksy s maslom. Naspodok silikónových foriem obdĺžnikového tvaru natlačíme polovicu rozmixovaných keksov. Nalejeme slivkovú zmes a dáme stuhnúť do chladničky. Stuhnuté vyberieme a navrch dáme druhú časť rozmixovaných keksov.

  2. 2

    Maková zmrzlina: Časť smotany rozmiešame so žĺtkami a s mletým makom. Zostávajúcu smotanu a mlieko nalejeme do hrnca so sendvičovým dnom, pridáme cukor, mletý mak, zrnká vanilky a privedieme do varu. Keď sa začne smotana variť, zmiernime oheň, nalejeme do nej rozmiešané žĺtky a za stáleho miešania zmrzlinový základ zahrievame. Keď dosiahne teplotu 60 °C, začne hustnúť. Správne zhustnutie vyskúšame tak, že do základu ponoríme lyžicu, po vybratí na nej zostane tenký film. V tom okamihu základ odstavíme a nádobu čiastočne ponoríme do studenej vody, aby sme urýchlili chladnutie. Studený zmrzlinový základ nalejeme do zmrzlinového stroja, kde sa tekutina vymiešava a zároveň chladne až do tuhej konzistencie. Pevnú zmrzlinu preložíme do vhodnej nádoby, uzavrieme a vložíme do mrazničky.

  3. 3

    Tvarohový krém: Tvaroh dáme na noc odkvapkať do cedidla vystlaného papierom. Na druhý deň tvaroh vyšľaháme s citrónovou kôrou a cukrom.

  4. 4

    Perníková strúhanka: Do misy preosejeme hladkú muku, kakao, časť cukru, perníkové korenie a prášok do pečiva. Suroviny zmiešame. Ďalej pridáme slivkový lekvár, vajce a postupne mlieko, aby vzniklo husté cesto, ktoré rozotrieme na plech s papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 175 °C asi 10 minút. Špajľou vyskúšame či je korpus upečený. Upečený plát vyberieme a necháme vysušiť v sušičke. Vysušené cesto rozmixujeme na strúhanku.

Diskusia k receptu