Odkiaľ slivky pochádzajú
Foto: Shutterstock
Tisícky odrôd
Foto: Shutterstock
Slivky kvitnú v rôznych mesiacoch v rôznych častiach sveta, napríklad v januári na Taiwane, vo februári v Japonsku a začiatkom apríla v Európe. Rastú na všetkých kontinentoch okrem Antarktídy. Sú veľmi rôznorodé, poznáme viac ako 2000odrôd sliviek, od žltých mirabeliek, modrých slív, po bordové ringloty, či zelené japonské slivky. Líšia sa aj tvarom, veľkosťou (od veľkosti čerešne až po veľkosť tenisovej loptičky), pevnosťou a farebnosťou dužiny, ktorá môže byť biela, žltá, zelená či červená. Chuť sliviek sa pohybuje od veľmi sladkej až po kyslú a trpkú. Kyslú chuť dáva plodu najmä šupka.
Slivky plné antioxidantov
Foto: Shutterstock
Všestranné využitie
Foto: Shutterstock
Z nápojov je známe najmä slivkové víno, ktoré sa často vyrába najmú v Číne v oblasti Yunnan. Má jemnú, sladkú, ovocnú chuť a obsah alkoholu približne 12 %. Ďalší alkoholický nápoj podobný slivkovému vínu sa nazýva jerkum. Je typický pre oblasť Worcester v Anglicku a je to vlastne cider vyrobený zo sliviek. Pre strednú Európu je tradičný alkoholický nápoj destilovaný zo sliviek – slivovica.
Presuňme sa do Latinskej Ameriky. Sušené, nasolené slivky používané ako chuťovky sú tu známe pod názvami saladito alebo salao. No s rôznymi príchuťami sušených sliviek excelujú najmä v Číne, pričom tieto delikatesy je dnes už možné dostať kúpiť špecializovaných obchodoch po celom svete.
Foto: Shutterstock
Jedna z novších potravín vyrábaných zo slivkových jadier je olej zo slivkových jadier. Lisuje sa za studena, je výrazne aromatický a má bohatú mandľovo-marcipánovú vôňu. Vhodný je najmä pre gurmánov na dochutenie pokrmov. Má i liečebné účinky: jeho konzumácia podporuje reguláciu telesných tekutín.
Foto: Shutterstock
Bez slivkového lekváru sa nezaobíde žiadna kuchyňa:
Slivky zavárané trochu inak:
Ako pripraviť sušené slivky si prečítate v tomto nápade:
Zo sliviek sa dajú uvariť chutné polievky:
Zopár receptov na sladký slivkový obed:
Slivkové koláče – stará dobrá klasika:
Ani na Vianoce by to bez slivkových dobrôt nešlo:
Slivky idú perfektne k mäsu:
A samozrejme k syrom:
Zdravé slivkové dobroty:
A na záver nápoje zo sliviek:
Zdroj:
www.wikipedia.org
www.abov.vucke.sk/trip/abov/abov/historia/varenie-slivkoveho-lekvaru.html
Diskusia k článku