Foto: dvorka
Pred pár dňami som jedla ku grilovanému mäsu kúpenú slivkovú omáčku ktorá mi veľmi chutila. Na záhrade mám padané jablká aj paradajky a slivkové Zobraziť celý popisPred pár dňami som jedla ku grilovanému mäsu kúpenú slivkovú omáčku ktorá mi veľmi chutila. Na záhrade mám padané jablká aj paradajky a slivkové pyré - pozostatok zo slivkového želé. Pridala som korenie podľa chuti a omáčku mám aj ja.
Suroviny
3 ks |
|
6 ks |
|
1,5 kg |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
1 mokka lyžička |
|
1/2 mokka lyžičky |
|
1 mokka lyžička |
|
1/2 mokka lyžičky |
|
1 polievková lyžica |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Paradajky, cibuľu a jablká bez jaderníkov som si nakrájala na štvrtinky, dala do kastróla a dusila som na najmenšom horáku na najnižšej teplote do zmäknutia. Potom som ich rozmixovala a cez sito prepasírovala. Keď som mala na záhrade slivky, robila som z nich rôsol. Odkôstkované slivky som dala do kastróla, dusila (taktiež pri najnižšej teplote) do mäkka, rozmixovala a na noc som ich dala precediť cez sito s jemným plátienkom. Zo šťavy som spravila rôsol a dužinu - pyré som po vychladnutí dala do krabičky a zmraziť. Ak nepotrebujeme šťavu, slivky necháme po rozmixovaní odpariť na polovičné množstvo. Na fotke mám slivky po odšťavení.
-
2
Prepasírovanú zmes jabĺk, cibule a paradajok som dala spolu so slivkami do kastróla, a na najmenšom horáku na najnižšej teplote som varila do zhustnutia, čo trvalo asi 20 minút. Pridala som soľ, cukor, korenie - všetko podľa chuti, lyžicu octu a dobre premiešala a ešte chvíľu som povarila.
-
3
Hustú, ešte vriacu omáčku som naliala do malých dvoj decových pohárikov, zavrela a dala som sterilizovať aby sa chytili vrchnáky. Táto omáčka sa výborne hodí ku grilovanému mäsu alebo syru.
Namiesto skorice pridavam pernikove korenie.