Foto: rennatte
Po úspechu mojich marhuľových očí, som v sezóne sliviek skúsila slivkové, ktoré som vylepšila tvarohom.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Z trošky teplého mlieka, droždia, lyžičky cukru a štipky soli pripravíme kvások, vlejeme do múky, pridáme rozpustené maslo, zvyšný cukor a mlieko, vymiesime cesto a necháme nakysnúť. Kým kysne cesto si umyjeme a odkôstkujeme slivky. Po nakysnutí cesto vyklopíme na pracovnú dosku, rozvaľkáme na hrúbku 1cm a vykrojíme kolieska.
-
2
Kolieska preložíme na plech s papierom na pečenie a necháme nakysnúť, zatiaľ si vymiešame tvaroh s vanilkovým cukrom. Na kolieskach vtlačíme malým pohárikom vstrede cesto smerom dole, aby nám nenadvihlo plnku pri pečení. Na každé koliesko dáme jednu lyžičku tvarohu.
-
3
Slivky spodnou stranou obalíme v kryštálovom cukre.
-
4
Položíme na tvarohovú kôpku a zatlačíme.
-
5
Dáme piecť, po upečení posypeme práškovým cukrom.
Kysnuté cesto je bez vajec? Použila by som svoje cesto na moravské koláče. Ale podľa starších kuchárok do tvarohu treba vždy aspoň žĺtok, ak nie celé vajce, lebo inak sa tvaroh zlúči s cestom a stratí sa.
Teraz nemôžem robiť kysnuté cestá, ktoré sú náročné na vypracovanie, mám operované rameno a ďalšia operácia ma čaká. :-(