Slivkový lekvár - pečený, nemiešaný

nancy1974 - fotkanancy1974, 3. septembra 2013
Slivkový lekvár - pečený, nemiešaný
Foto: nancy1974

Patrím k pohodlným gazdinkám, využijem každý recept na uľahčenie práce a tento recept na slivkový lekvár je toho dôkazom, mám ho odskúšaný a chutí Zobraziť celý popisPatrím k pohodlným gazdinkám, využijem každý recept na uľahčenie práce a tento recept na slivkový lekvár je toho dôkazom, mám ho odskúšaný a chutí celej rodine. Nie je to tradičný "babičkovský" lekvár, ktorý sa dal krájať nožom, ale keďže som človek od prírody lenivý a pamätám si ako stareček varil slivkový lekvár celý deň a celá kuchyňa bola od lekváru :-) tak dávam prednosť tomuto receptu. Niekedy pridám iba cukor, niekedy všetky ingrediencie a minule my chýbala napr. škorica. Mňam.

20 minút
príprava
65 minút
na 250 °C

Suroviny

2 kg
50 ml
500 g
0,5 ČL
3 ks
4 PL (rum)




Postup

  1. 1

    Umyté a vykôstkované slivky vložiť do pekáča a pokvapkať octom, piecť 25 min. pri 250°C.

  2. 2

    Vybrať pekáč, nasypať na slivky 250 g cukru - nemiešať a dať znova piecť na 15 min.

  3. 3

    Znova vybrať pekáč a nasypať na slivky zvyšok cukru - nemiešať a dať piecť na 25 min.

  4. 4

    Vybrať pekáč, pridať rum, klinčeky a škoricu a všetko dohladka vymixovať. Potom už len plniť do pohárikov.

Diskusia k receptu

afataga
aj ja hovorim, ze lenivost je uzasna vlastnost, lebo nuti cloveka vymyslat nove metody a postupy :-), moja mama robi podobne, hrniec vytrie octom a potom sa pomaly vari bez miesania, ale neviem presne ako, aj tvoj sposob sa mi pozdava
paploska
vyzerá to naozaj jednoducho. mám kopec sliviek a ešte som sa nerozhodla čo z nich bude. mám dilemu či robiť lekvár či niečo špeciálnejšie :-) ale ak to bude lekvár, vyskúšam ten tvoj. KK
janara
súhlasím s afataga.., inak vďaka za recept a zároven možem poprosiť mojck o rp z pekárničky?
dakujem vopred :)
radost
tento som robila klasicky-ale koreniny ho posunuli do vyššieho levelu...zopakujem ešte tento alebo na budúci týždeň..
možno by sa dal aj v rure..a s tým korením...
micca
je ten tvoj slivkac tmavy ako z obchodu alebo je ruzovy.Lebo ja som toz varila pececny a mala som ho ruzovy neebol taky tmavy .dakujem za odpoved.
slavka11
farba zavisi od druhu sliviek. my sme tento uz doma skusali bez korenin ale bol super. akurat ten plech bol potom trosku na dlhsie cistenie
nancy1974
čím zrelšie slivky, tým tmavší lekvár a pekáč som mala špinavší iba vtedy keď boli slivky už dlhšie obraté a boli suchšie, ale vtedy bol lekvár zase hustejší
zinnajdha
zvyknem najprv rozmixovať a potom piecť asi 2 hodiny. Vznikne lekvár, ktorý je tmavý a keď sa pečie dlhšie, bude sa dať aj krájať.
paeva
ja mám také slivky, sú asi 3x väčšie ako normálne, dá sa aj z tých uvariť lekvár? poradte, dakujem
veronika353
Já jsem měla podobný recept do remosky,ale někde jsem ho ztratila a tak vyzkouším tento tvúj,slivek zatím máme dost.Dělala jsem slivkový džem,ale povidla jsou povidla:-)))
amelie
práve som si tvoj výborný nápad uložila do KK:-)))
anna087
Podľa tohto receptu som robila lekvár už vlani a teraz robím druhý raz,môžem všetkým len doporučiť.Ďakujem za super recept.
anina6
dnes som spravila tento lekvár, vynikajúci. vďaka za fajn recept.
anina6
Zdravim dnes opat lekvar podla tvojho receptu nancy1974.pekny letny den prajem.
nancy1974
Tento rok som minula posledný pohárik tohto lekváru, mal 10 rokov dobre odležaný a keďže už nemám v záhrade slivky tak som dnes mohla oberať u suseda, hurá zase bude lekvár. Inak pre lenivé gazdinky mám aj recept na pečený kečup.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia