Foto: ancicka
Slifčanka, je staré jedlo-polievočka,ktorú by som zaradila,keby bol taký nik,pod recepty starých materí.Varila sa v našom regione bežne ,skoro v každej rodine.Je to jednoduchá Zobraziť celý popisSlifčanka, je staré jedlo-polievočka,ktorú by som zaradila,keby bol taký nik,pod recepty starých materí.Varila sa v našom regione bežne ,skoro v každej rodine.Je to jednoduchá ,chutná a voňavá polievočka.Je bez jednej kvapky mastí,či oleja.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2-3 hrste múčnatá suchá veľká |
|
1/2 l (juška) |
|
1-1,5 l |
|
2 hrste bez kôstky |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 hrsť (alebo posrtrúhaný zemiak) |
|
za hrsť na drobno nakrájaná |
|
1 strúčik |
|
Postup
-
1
Fazuľu si nechám aspoň na 12 hodín namočenú. Potom ju scedím a zalejem čistou vodou. Osolím a nechám variť kým nezmäkne. K fazuli môžme pridať aj za hrsť ryže, na zahustenie.
-
2
Ked je fazuľa mäkká, pridám k nej "jušku" a za hrsť na drobno nakrájanej kapusty,
-
3
na kolieska pokrájaný strúčik cesnaku,
-
4
troška soli a cukru.
-
5
a nakoniec oplachnuté sušené slivky. Nechám variť do mäkka.
-
6
Ak by som nedala k fazuli ryžu zahustím ju 1 postrúhaným zemiakom. Polievka má byť hustejšia. Zvyčajne ju už netreba nijako dochucovať. Môžem však podľa chutí trošku dosladiť alebo dosoliť. Slifčanka má byť sladkokyslá. Slivky jej dodajú jemnú príjemnú chuť.
-
7
Verím, že kto túto polievočku raz ochutná, tak sa k nej bude vracať. Dobrú chuť!
Danka teším sa,že chutí.
@frezia ,ryža nemusí byť,ale môj manžel má rád husté polievky,tak som si už zauživala a chutí nám.
Ďakujem za pripomenutie!