Slivkový likér z kôstok fotorecept

mojack - fotkamojack, 17. augusta 2011
Slivkový likér z kôstok (fotorecept)
Foto: mojack

Pri zaváraní sliviek sa aj kôstky dajú použiť.

20 minút
príprava

Suroviny

500 ml
700 ml (vodka)
200 g




Postup

  1. 1

    Kôstky ak je tam trochu slivky nevadí,

    Slivkový likér z kôstok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    dáme do fľaše

    Slivkový likér z kôstok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    zasypeme cukrom

    Slivkový likér z kôstok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    prilejeme alkohol.

    Slivkový likér z kôstok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Aby sa nám cukor rozpustil

    Slivkový likér z kôstok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    zamiešame a hned dostaneme krásnu farbu. Necháme 3 mesiace vyluhovat kôstky a potom precedíme. Likér môžeme použiť na čokoľvek...Na fotke ešte nie je pekné čisté ale sa krásne vyčistí. Bude mať krásnu farbu a chuť.

    Slivkový likér z kôstok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Chutí niečo ako amaretto.

    Slivkový likér z kôstok (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

alena45
už som niekde videla tento recept, ale nám slivka zmrzla, tak nabudúce. Musí to byť lahôdka.
dorisa
Sem s ním:) Jadierka z ovocia, ako napr. marhuľa obsahujú protirakovinový amygdalín, B17.. Je zdravé jesť jadierka. Ja ich mam osobne doma ako prevenciu, marhuľové horké, len papať ich som zabudla.
evanaaa
A nie sú jedovaté len z broskýň? Lebo tých marhuľových som sa v detstve najedla dosť a ak by som mala dosť marhúľ aj teraz, tak si ich nasuším, ale tie horké nejem, len sladké. A počula som aj o zaváraní ( tuším broskýň alebo marhúľ?), kde sa do pohára k ovociu prihodia 2-3 kôstky, je z toho fajnová chuť.
julica
No myslím si, že sa to do alkoholu vyluhuje - veď kyanid má tú mandľovú príchuť. Alternatívni "liečitelia" to nazývajú vitamín, chemici vedia, že amygdalín sa štiepi na kyanovodík. Mňa keď priateľovi rodičia videli, že jem jadierka z marhule, tak ma na to rázne upozornili. No neviem, ja by som to nepila.
mojack
Po rozhovore s onkologom doporučil jest B-17 . A prave sú to marhulove jadierka.
mojack
Ako funguje vitamín B17
Molekula vitamínu B17 je tvorená dvoma molekulami glukózy, jednou molekulou kyanidu a jednou molekulou benzaldehydu. Molekuly kyanidu a benzaldehydu pôsobia bežne ako veľmi prudké jedy, no v zlúčení vo Vitamíne B17 sú neškodné.

Veľa krat sa stretávam raz škodí rast.maslo-jedzte ine,inokedy kava-pite radsej nescafe, o mesiac sa prislo na pravy opak. Maslo je lepsie rastlinne, kava zalievana je zdravsia ako upravovana nescafe...je veľa takychto pripadov.
No človeče a jedz ale čo:-((,
Všetko z mierou, vtedy nič neškodí.:-)))

tati2008
Však sa hovorí,že vysušené kvôstky z marhúľ pripomiínajú mandle.A jedli to aj naše babičky.Ked mandle neškodia,nemôžu ani marhuľové.A tu je iba výluh z kvôstok.
julica
Nuž, a prečo sa na iných miestach dočítame, že likér z kôstok sa vyrába destiláciou, lebo len pri destilácii sa kyanid rozloží? @tati , spoločným menovateľom mandľovej vône je kyanid. :(
jatanika
v prírode je množstvo prírodných produktov, liečivých rastlín, ktoré sú v závislosti od požitého množstva buď liečivé alebo jedovaté, často aj smrteľne jedovaté .... v takýchto prípadoch je opatrnosť namieste ... @mojack , vitamín B17 sa v tele neštiepi? ak áno, na aké zlúčeniny?
elisticka
ja som ako decko velmi lubila tie marhulove kostky a nam ich zakazovali ze su jedovate... a teraz citam ze su zdrave.. no zaujimave ako sa doba meni....
mojack
julica, - likér z kôstok sa vyrába destiláciou ?
Destiláty ako vodka, rum, koňak, whisky a podobné sú nápoje s obsahom 20 a viac objemových percent etanolu, teda alkoholu. Často sa označujú ako „tvrdé“ alkoholické nápoje. Väčšinou je obsah alkoholu okolo 40%. vznikajú destiláciou alebo opakovanou destiláciou liehu. Ako základ môže byť použité kvasené ovocie.
mojack
Molekula vitaminu B17 je tvorena 3 zluceninami: dvoma molekulami glukozy, jednou molekulou kyanidu a jednou molekulou benzaldehydu. Kyanid aj benzaldehyd su prudke jedy, ale zlucene do molekuly vitaminu B17 su neskodne. Rakovinove bunky sa vyznacuju velkou chutou pre glukozu, ktoru anaerobnym metabolizmom vyuzivaju ako ich primarny zdroj energie. Rakovinove bunky sa dalej vyznacuju tym, ze obsahuju enzym beta-glukosidazu. Tento enzym pouziju na uvolnenie molekul glukozy, ale pri tom zaroven sa uvolnia aj molekuly kyanidu a benzaldehydu. Tie potom v kombinacii ako prudky jed usmrtia rakovinovu bunku. Kombinacia kyanidu a benzaldehydu je 100x toxickejsia ako kazda substancia osamote, preto je proti rakovinovej bunke tak ucinne smrtiaca. Zdrave bunky tento enzym neobsahuju (pripadne len velmi malo), na druhej strane ale obsahuju enzym rhodenazu za pomoci ktorej sa Vitamin B17 metabolizuje na neskodne substancie. Zhrnutie teda je, ze ak sa Vitamin B17 dostane do rakovinovej bunky, tak ju usmrti, pre zdravu bunku je ale neskodny. Vitamin B17 je pritomny v roznych potravinach ako pohanka, obiloviny a podobne, no v najvacsich koncentraciach sa nachadza v jadrach a kostkach jablk, hrusiek a marhul. Najvyssia koncentracia je prave v jadrach marhulovych kostiek.
astheart
B17 je mylné označení, už se nepoužívá, nejedná se o vitamín, neboť jej tělo k ničemu nepotřebuje. Skutečné vitamíny fungují většinou jako katalyzátory. Onkologické účinky jsou sporné. Viz také link uvedený výše.
mojack
Myslim, že viacero vecí je sporných. Raz je niečo dobre pre organizmus a inokedy o to isté že je škodlivé.
julica
Nemyslím si, že sa názory tak radikálne menia, to sú len naše výhovorky. úprimne - ty tomu veríš? Znie to priveľmi jednoducho, presne ako všetky konšpiračné teórie. Keby to bolo také jednoduché, tak by generácie, čo pojedali jadierka, nemali rakovinu... Ja by som to nepila.
mojack
Len jednu vec by som spomenula. Pred pol rokom mojej mamke zistili zvýšené onko-markery. Prave onkolog doporučil jest B-17.Po mesiaci opatovnej kontroly sa vysledky zlepšili.Prečo by som tomu nemala verit.Nehovoriac ,že 11 nadorov bolo vyoperovanych a mamka žije dalšich 13 rokov.
Tuto temu uzatvaram, bola by skor vhodna do temy diskusie.
Tu sú konemtare k receptom.
45678
Dovolím si uviesť adresu, kde je popis k požitiu jadier kôstkovín, predovšetkým marhuľové a horké mandle. Badteľ.sk
eldina
tak toto teda vyskúšam...:)
dakujem,je to jednoduché a efektné
rozmarinka
Áno sú škodlivé,ale len vo veľkom množstve inak môžete jesť marhuľové jadra bez obáv.