Svokra mojej kamarátky pestuje biely mak, tak sa za vrecko ušlo aj mne, priznám sa, že som s ním ešte nič nepiekla, tak skúšam Zobraziť celý popisSvokra mojej kamarátky pestuje biely mak, tak sa za vrecko ušlo aj mne, priznám sa, že som s ním ešte nič nepiekla, tak skúšam šťastie pri zdroji maku :) dostala som prefotený recept vytrhnutý z nejakého časopisu, tak sa oň s Vami podelím, ak by ste nevedeli čo s bielym makom.
porcia
príprava
na 185 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 200 g |
|
| 3 ks |
|
| 100 g |
|
| 150 g |
|
| 150 g |
|
| 2 dcl |
|
| 1/2 bal |
|
| štipka |
|
| Posýpka: | |
| 70 g |
|
| 50 g |
|
| 40 g |
|
| 1 lyžička |
|
| Ovocie: | |
| 800 g |
|
Postup
-
1
Biely mak zomelieme zalejeme mliekom a povaríme 2 minúty. Necháme vychladnúť. Posýpku si pripravíme zmiešaním múky, cukru a masla na mrveničku a dáme do chladu.
-
2
Maslo vymiešame s polovicou cukru a pridáme žĺtky, vymiešame a pridáme vychladnutý mak. Bielky vyšľaháme s druhou polovicou cukru a štipkou soli. Do žĺtkovo-makového cesta pridáme múku a PDP a nakoniec opatrne vmiešame sneh.
-
3
Plech s vyššími okrajmi vyložíme papierom na pečenie a navrstvíme cesto, na ktoré na husto poukladáme prepolené odkôstkované slivky. Rozmer plechu 35 x 28 cm. Na slivky rovnomerne rozmrvíme posýpku a vložíme do rúry predhriatej na 185 stupňov približne na 40 minút.
-
4
Koláč krásne vonia, necháme ho podľa možnosti vychladnúť, lebo prilepená horúca slivka na podnebí nie je žiadna slasť:)
-
5
Biely mak mi chutil, ale nechutil tak makovo, ale trochu orieškovo, cesto bolo vlhké, ale nie premočené od sliviek, celkový dojem dobrý natoľko, že som sa odhodlala podeliť aj s Vami :)









Diskusia k receptu