Koláč s bielym makom a slivkami fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 7. októbra 2015

Svokra mojej kamarátky pestuje biely mak, tak sa za vrecko ušlo aj mne, priznám sa, že som s ním ešte nič nepiekla, tak skúšam Zobraziť celý popisSvokra mojej kamarátky pestuje biely mak, tak sa za vrecko ušlo aj mne, priznám sa, že som s ním ešte nič nepiekla, tak skúšam šťastie pri zdroji maku :) dostala som prefotený recept vytrhnutý z nejakého časopisu, tak sa oň s Vami podelím, ak by ste nevedeli čo s bielym makom.

1 plech
porcia
20 minút
príprava
40 minút
na 185 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
3 ks
100 g
150 g
150 g
2 dcl
1/2 bal
štipka
Posýpka:
70 g
50 g
40 g
1 lyžička
Ovocie:
800 g




Postup

  1. 1

    Biely mak zomelieme zalejeme mliekom a povaríme 2 minúty. Necháme vychladnúť. Posýpku si pripravíme zmiešaním múky, cukru a masla na mrveničku a dáme do chladu.

    Koláč s bielym makom a slivkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Maslo vymiešame s polovicou cukru a pridáme žĺtky, vymiešame a pridáme vychladnutý mak. Bielky vyšľaháme s druhou polovicou cukru a štipkou soli. Do žĺtkovo-makového cesta pridáme múku a PDP a nakoniec opatrne vmiešame sneh.

    Koláč s bielym makom a slivkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plech s vyššími okrajmi vyložíme papierom na pečenie a navrstvíme cesto, na ktoré na husto poukladáme prepolené odkôstkované slivky. Rozmer plechu 35 x 28 cm. Na slivky rovnomerne rozmrvíme posýpku a vložíme do rúry predhriatej na 185 stupňov približne na 40 minút.

    Koláč s bielym makom a slivkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Koláč krásne vonia, necháme ho podľa možnosti vychladnúť, lebo prilepená horúca slivka na podnebí nie je žiadna slasť:)

    Koláč s bielym makom a slivkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Biely mak mi chutil, ale nechutil tak makovo, ale trochu orieškovo, cesto bolo vlhké, ale nie premočené od sliviek, celkový dojem dobrý natoľko, že som sa odhodlala podeliť aj s Vami :)

    Koláč s bielym makom a slivkami (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

katka78
Mak + slivky = veľká láska :-) Ten biely má skôr chuť do orieškov, no mne chutí, a aj so slivkami, mám vyskúšané. Pekný recept, foto detto.
zuzanka1367
@terinka55 ,@cesminka ,@dr , @tiginko .@katka78 ďakujem za povšimnutie, budem si ja častejšie ten biely mak pýtať, veru je to láskavé spojenie, doteraz sa mi páčil vzťah s modrým makom :) ale aj tento si zaslúži šancu. Môj ocko ma učil, že ako prvé oči jedia, tak saom sa snažila :) Vďaka!
kukulienka71
biely mak som ešte nepoužila ani nevidela, len počula o ňom, ukladám si recept, ak naň natrafím. Páči sa mi to krehké cesto. A ovocné koláče s posýpkou sú skvelé. Šikulka!
izabella929
tvoj koláčik vyzerá veľmi chutne.-) pokiaľ žila moja maminka pestovala na záhrade mak modrý ak biely..kopec práce okolo neho, ale bol úplne super a tie koláčiky , čo nám z nich upiekla, boli božské...
afataga
poznam biely mak, aj hnedy byva, oba maju taku orieskovu prichut, v ceste som ho este nejedla, ale kolac vyzera na zozratie :-)
sev111
dobrý deň chcem sa opýtať kde sa dá kúpiť biely mak? rada by som kúpila :-D sú to už roky čo som ho nikde nedostala kúpiť 5*
zuzanka1367
@kukulienka aj ja som mala premieru a dopadla k plnej spokojnosti :) @izabellka a neostal niekde ten starý recept od maminky, to sú iné poklady, @ataga ,tak to mám riadne medzery, to som sa tešila, že viem čo s bielym a to ešte aj hnedý jesto :) ,patroveckypitrs budem rada ak recept poslúži, @sev11 myslím, že v nejakom Bio obchode by sa našiel, ja som ho dostala bez vlastného pričinenia. Ďakujem Vám.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia