Foto: babi
Tento recept má už veľa ,veľa rokov, myslím že je ešte od mojej prabičky. Je to taká naša tradícia piecť ho na Vianoce.
na 190°C °C
Suroviny
300g |
|
70 g |
|
125 g |
|
1 veľké,alebo 2 malé |
|
2 PL |
|
1/2 PL |
|
1PL zarovnaná |
|
1Čl |
|
1 kelímok -hustý |
|
4 -5 PL |
|
-celé |
|
|
|
|
|
|
|
šúpané |
|
Postup
-
1
V mise zmiešame preosiatú múku, práškový cukor ,škoricu, perníkové korenie a sódu bikarbónu. V strede urobíme jamku a vklepneme vajíčka. Ja som dala 2, lebo boli malé. Ak máte veľké, stačí jedno.
-
2
Do hrnčeka dáme maslo, a necháme v mikrovlnke rozpustiť. Do teplého vmiešame med a necháme trochu schladnúť.
-
3
Vajíčka do múky trochu zapracujeme a pridáme schlanutú Heru s smedom.
-
4
Spracujeme cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke aspoň 3 hod. odpočinúť
-
5
Kým nám cesto chladne, pripravíme si náplň. Slivkový lekvár zmiešame s kokosom. Tento trik ma naučila jedna výborná kuchárka. Ak to takto spravíme lekvár sa nezozteká. Ďalej celé orechy /najlepšie celé polovičky/ sušené slivky, suš. marhule, brusnice a mandle. Môžeme použiť aj iné ovocie a orechy. Fantázii sa medze nekladú
-
6
Po odležaní cesto rozdelíme na dve časti , každú vyvalkáme na obdľžnik na dobre pomúčenej ploche, natrieme slivkovým lekvárom s kokosom a začneme ukladať orechy a ovocie v pruhoch asi do 2/3 cesta
-
7
Potom zavinieme najlepšie pomocou silikónovej podložky. Zvinuté ešte na podložke preložíme na papier na pečenie a pomocou neho prenesieme na plech.
-
8
Druhú časť cesta spracujeme tak isto. Vložíme do vyhriatej rúry na 190°C a pečieme asi 20-30min. Pripravíme si sladkú smotanu na varenie / stačí aj mlieko/ s cukrom a týmto po upečení natrieme povrch a dáme ešte na chvíľku do rúry.
-
9
Dobrá rada: Každý závin pečiem na samostatnom papieri tak, aby papier prečnieval. Takto sa nám jednotlivé kusy nezlepia. Tento trik používam aj pri kysnutých závinoch alebo pri pečení štrúdle
Ano treba ju popichať.
Veľmi sa však teším, že vám chutilo.
Vieš , niekedy sa môže stať, že sušené slivky a marhule sú veľmi suché. Skús ich namočiť pred použitím do vody, prípadne vody s rumom, aby ostali šťavnatejšie - /nie však rozmočiť!!!!!!!!!!!!!!!!!/
Od Tvojho zverejnenia nechybala ani raz.