Medovníková roláda fotorecept

babi - fotkababi, 14. decembra 2010 19:54
Ďalšie recepty »
Medovníková roláda (fotorecept)Foto: babi

Tento recept má už veľa ,veľa rokov, myslím že je ešte od mojej prabičky. Je to taká naša tradícia piecť ho na Vianoce.

20-30 min
na 190°C °C

Suroviny

300g
70 g
125 g
1 veľké,alebo 2 malé
2 PL
1/2 PL
1PL zarovnaná
1Čl
1 kelímok -hustý
4 -5 PL
 -celé
 šúpané
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    V mise zmiešame preosiatú múku, práškový cukor ,škoricu, perníkové korenie a sódu bikarbónu. V strede urobíme jamku a vklepneme vajíčka. Ja som dala 2, lebo boli malé. Ak máte veľké, stačí jedno.

    Medovníková roláda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnčeka dáme maslo, a necháme v mikrovlnke rozpustiť. Do teplého vmiešame med a necháme trochu schladnúť.

    Medovníková roláda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vajíčka do múky trochu zapracujeme a pridáme schlanutú Heru s smedom.

    Medovníková roláda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Spracujeme cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke aspoň 3 hod. odpočinúť

    Medovníková roláda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým nám cesto chladne, pripravíme si náplň. Slivkový lekvár zmiešame s kokosom. Tento trik ma naučila jedna výborná kuchárka. Ak to takto spravíme lekvár sa nezozteká. Ďalej celé orechy /najlepšie celé polovičky/ sušené slivky, suš. marhule, brusnice a mandle. Môžeme použiť aj iné ovocie a orechy. Fantázii sa medze nekladú

    Medovníková roláda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po odležaní cesto rozdelíme na dve časti , každú vyvalkáme na obdľžnik na dobre pomúčenej ploche, natrieme slivkovým lekvárom s kokosom a začneme ukladať orechy a ovocie v pruhoch asi do 2/3 cesta

    Medovníková roláda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom zavinieme najlepšie pomocou silikónovej podložky. Zvinuté ešte na podložke preložíme na papier na pečenie a pomocou neho prenesieme na plech.

    Medovníková roláda (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Druhú časť cesta spracujeme tak isto. Vložíme do vyhriatej rúry na 190°C a pečieme asi 20-30min. Pripravíme si sladkú smotanu na varenie / stačí aj mlieko/ s cukrom a týmto po upečení natrieme povrch a dáme ešte na chvíľku do rúry.

    Medovníková roláda (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dobrá rada: Každý závin pečiem na samostatnom papieri tak, aby papier prečnieval. Takto sa nám jednotlivé kusy nezlepia. Tento trik používam aj pri kysnutých závinoch alebo pri pečení štrúdle

Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist