Tento recept má už veľa ,veľa rokov, myslím že je ešte od mojej prabičky. Je to taká naša tradícia piecť ho na Vianoce.
na 190°C °C
Suroviny
300g |
|
70 g |
|
125 g |
|
1 veľké,alebo 2 malé |
|
2 PL |
|
1/2 PL |
|
1PL zarovnaná |
|
1Čl |
|
1 kelímok -hustý |
|
4 -5 PL |
|
-celé |
|
|
|
|
|
|
|
šúpané |
|
Postup
-
1
V mise zmiešame preosiatú múku, práškový cukor ,škoricu, perníkové korenie a sódu bikarbónu. V strede urobíme jamku a vklepneme vajíčka. Ja som dala 2, lebo boli malé. Ak máte veľké, stačí jedno.
-
2
Do hrnčeka dáme maslo, a necháme v mikrovlnke rozpustiť. Do teplého vmiešame med a necháme trochu schladnúť.
-
3
Vajíčka do múky trochu zapracujeme a pridáme schlanutú Heru s smedom.
-
4
Spracujeme cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke aspoň 3 hod. odpočinúť
-
5
Kým nám cesto chladne, pripravíme si náplň. Slivkový lekvár zmiešame s kokosom. Tento trik ma naučila jedna výborná kuchárka. Ak to takto spravíme lekvár sa nezozteká. Ďalej celé orechy /najlepšie celé polovičky/ sušené slivky, suš. marhule, brusnice a mandle. Môžeme použiť aj iné ovocie a orechy. Fantázii sa medze nekladú
-
6
Po odležaní cesto rozdelíme na dve časti , každú vyvalkáme na obdľžnik na dobre pomúčenej ploche, natrieme slivkovým lekvárom s kokosom a začneme ukladať orechy a ovocie v pruhoch asi do 2/3 cesta
-
7
Potom zavinieme najlepšie pomocou silikónovej podložky. Zvinuté ešte na podložke preložíme na papier na pečenie a pomocou neho prenesieme na plech.
-
8
Druhú časť cesta spracujeme tak isto. Vložíme do vyhriatej rúry na 190°C a pečieme asi 20-30min. Pripravíme si sladkú smotanu na varenie / stačí aj mlieko/ s cukrom a týmto po upečení natrieme povrch a dáme ešte na chvíľku do rúry.
-
9
Dobrá rada: Každý závin pečiem na samostatnom papieri tak, aby papier prečnieval. Takto sa nám jednotlivé kusy nezlepia. Tento trik používam aj pri kysnutých závinoch alebo pri pečení štrúdle
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Ano treba ju popichať.
Veľmi sa však teším, že vám chutilo.
Vieš , niekedy sa môže stať, že sušené slivky a marhule sú veľmi suché. Skús ich namočiť pred použitím do vody, prípadne vody s rumom, aby ostali šťavnatejšie - /nie však rozmočiť!!!!!!!!!!!!!!!!!/