Bravčová panenka so sušeným ovocím fotorecept

papkoska - fotkapapkoska, 31. januára 2013
Bravčová panenka so sušeným ovocím (fotorecept)
Foto: papkoska

Najradšej mám pečené recepty, kým sa jedlo pripravuje, človek má čas venovať sa deťom a prílohám. Inšpirácia podľa časopisu Apetit.

6
porcií
15 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

2 ks
15 ks bez kôstok
15 ks
150 g
0,5 dl
50 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Panenku odblaníme, dlhým nožom urobíme uprostred otvor.

    Bravčová panenka so sušeným ovocím (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Otvor striedavo naplníme prepláchnutým sušeným ovocím - slivka a marhuľa. Nabudúce pridám aj sušené brusnice, bude to ešte zaujímavejšie. Pomáhala som si vareškou, aby som sa dostala aj na koniec mäsa, len si treba dávať pozor, aby sa mäso nepotrhalo, lebo je dosť krehké.

    Bravčová panenka so sušeným ovocím (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rúru predhrejeme na 200°C. Panenky osolíme, okoreníme, zabalíme do slaniny a previažeme kuchynským špagátom, lepšie by bolo použiť kuchynskú sieťku ako na rolované plece, vraj sa už dá kúpiť, uľahčilo by to robotu.

    Bravčová panenka so sušeným ovocím (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Panenku opečieme zo všetkých strán na veľkej panvici, vložíme do pekáča, posypeme tymiánom a pečieme. Ja som ju najskôr prikryla a piekla 20 minút, potom odkryla a piekla ešte asi 15, ale niektorí ma za to asi ukameňujú. Varím aj pre deti, takže mäso chcem mať prepečené, nie ružové. Necháme 10 minút postáť, odstránime špagát. Pri krájaní nám z dvojfarebného ovocia vznikne parádny efekt.

    Bravčová panenka so sušeným ovocím (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do výpeku z opekania mäsa pridáme maslo, múku, krátko opečieme, zalejeme výpekom z paneniek, pridáme brandy, tymián a nakrájane kúsky sušených sliviek a marhúľ, ochutíme. Podávame so zemiakmi alebo ryžou.

Diskusia k receptu

modrykamen
Robím aj so slaninou, aj so sieťkou, tiež dlhšie pečiem, lebo nechcú surové. Najčastejšie plním klobásovým mäsom, tak ako sa to robilo na zabíjačkách (u nás sa tomu nadávalo "rybky"). Bravčovú bránicu (sieťku) dnes už možno v malých súkromých mäsiarňach kúpiť. V sieťke je mäso chutnejšie ako v slaninke.
elysa
na tom si môj manžel zgustne...
evanaaa
Je to zaujímavé, ja som ešte mäso s ovocím neskúšala, nemala som ani rada ako niekto kompót k mäsu s ryžou, jediný ústupok som spravila s medom a raz som dala do červenej kapusty čučoriedkový džem podľa @sovka.
dorenika
@evanaa no ty si ako moj priatel ten tiez nema rad sladke a slane ja to naopak milujem fasirky jedavam s dzemom a sladucke ovocie a slane masko milujem,ale zasa nemam rada sladkokyslu polievku :D
papkoska
@evanaaa ani ja nie som fanúšik sladkých jedál, ale to ovocie tam fakt pasuje a tá omáčka s koňakom alebo brandy bola naozaj výborná. Určite vyskúšajte.