Makové palacinky so slivkovou omáčkou fotorecept
Foto: havino
Nie len lokše s makom sú vynikajúce, ale aj palacinky. Keď som ich zbadala na stránke No salty, vyskúšala som a odporúčam. Jednoduché, Zobraziť celý popisNie len lokše s makom sú vynikajúce, ale aj palacinky. Keď som ich zbadala na stránke No salty, vyskúšala som a odporúčam. Jednoduché, ale naozaj tak dobréé.
Suroviny
500 ml |
|
2 |
|
štipka |
|
50 g |
|
|
|
podľa chuti max. 1 PL |
|
200 g (alebo špaldová hladká múka) |
|
Maková plnka: | |
200 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Slivková omáčka: | |
(alebo zavárané) |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Zo surovín na palacinky vymiešame hladké cesto, alebo si palacinky urobí každý podľa svojho receptu a pridá mak, nemusí byť, ja som dala aj prvý krát, aj druhý krát. Ked makové, tak makové. Cesto necháme pol hodiny odležať. Gramáž cukru nepíšem zámerne, každý podľa vlastnej chuti. Tieto na foto sú zo špaldovej múky a použitý xylitol a stévia. Takže s váhou cukru by som zavádzala.
-
2
Mak na plnku zaparíme vriacim mliekom, pridáme práškový cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru, mletú škoricu a dve polievkové lyžice slivkového lekváru. Nie je na škodu aj pár kvapiek rumu. Ja som dnes nedávala. Pridávam do makovej plnky niekedy aj štipku perníkového korenia, ale slivkový lekvár mám už s perníkovým korením varený, resp.pečený, takže je dosť ním prevoňaný. Vymiešame na redšiu plnku.
-
3
Slivky na omajdu dáme do panvice, podlejeme trochu vody, pridáme cukor, podľa sladkosti sliviek. Ja som mala sterilizované vo vlastnej šťave aj s celou škoricou. Použila som šťavu z nich. Pridáme mletú škoricu, vanilkový cukor. Necháme prevrieť pokiaľ sa slivky mierne nerozvaria, kúsky sliviek nech zostanú. Počas varu poprášime maizenou a premiešame, zahustíme šťavu. Necháme na teplej platni, medzi tým upečieme palacinky, natrieme makovou plnkou a pofŕkame slivkou omáčkou.
-
4
Ja som ich jedla za jazdy, bez príboru, chuť je chuť, zobrala pol palacinky, namočila do omáčky, odhryzla a opakovala. Sú fakt dobré, echt makové. Dobrú chuť.
dp obyč. palacinkvého cesta občas prelisujem varený zemiak, a znížim množstvo múky. potom majú takú lokšovú chuť a byt nie je zadymený pripečenou múkou...
@afataga , ber svorku a hybaj, ešte sú
no to úvodné foto umelecky na mňa dýcha-toto bude tvoja fotopýcha..!!
palacinky vždy som mala-i teraz- mám rada-preto ich robím tak raz-dva razy do roka..:-)
aby som sa nebžierala často..ale však ja to stihnem aj s iným jedlom...:-)
a takto-možno skúsiť-bo ten mak mi treba-kosti pýtajú..
ešte si kliknem viackrát na úvodné foto-náramne sa mi páči..
dakujem dievčence za komentáre, aj mne to príde taká jednoduchosť,ale skúste, makoví maniaci, ako ja, dobré je to, pasuje to k sebe, makom nešetriť, ani lekvárom
@palokuchki , @coldbery , dakujem, @janger skús, dobre si mak ochuť, palacinky samo o sebe je len cesto, ale dobrá plnka im dá šmrnc
no vidíš @elena , dakujem, už mi naša @danda3 tiež písala, že presne potrie lekvárom, alebo džemom a posype makom a aj lievance že tak robí, nuž mňa to veru nenapadlo nikdy, ani som to nikde tak nevidela, až na tejto stránke
@kika1212 , ale skutočne, mne ked príde návšteva a viem,že majú mak radi, máme takých, nebudem sa vôbec hanbiť im ponúknuť tieto palacinky, s tou omáčkou je to ozaj dezert a dobre ochutiť, joj, nie je čo riešiť, ked nie je na koláč čas ...
@hubata , ved totok to je to, že ked je chuť na sladké, že sa nedá a ja mám také stavy a chuť na makové, záchrana raz dva tri...
ešte raz vdaka vám, nech vám padne na úžitok a zdravie
@ brambora , vdaka :-), urobíš si, pochutnáš
@ angast , hned by som ti poslala do toho prechodného ubytovania, ak môžeš ovšem
@ sefka , dakujem :-) darmo, ten mak je nákazlivý či už na pohľad,ale aj na chuť
pol hodiny do zadu som odpísala na komentáre tu u mňa, bola som tu naposledy ráno pri káve, no a teraz vidím v komentároch koment k torte, nevšimla som si to tu včera a teraz som to celé dočítala, ešte predtým som si u seba pomyslela, že fíha, čo to za štramák @ že
diabetikinfo.sk/mrkvovy-kolac.html...
@beranovar , som potešená, že chutili, aj ja mám mak veľmi rada, veľmi, dakujem za odozvu
Neviem prečo ale akosi mi tieto palacinky unikli a pritom keď potrebujem nejakú inšpiráciu tak sa vŕtam v Tvojich receptoch dosť často. Asi to bude tým, že ja sa s makom vôbec nekamarátim. Keďže ja palacinky samotné ale aj s omáčkami priam zbožňujem (mohol by som sa v nich aj kúpať) tak som si Tvoj recept vzal ako inšpiráciu a vymenil som mak za orechy. Tých mám toľko, že neviem čo s nimi. Chuť to bola samozrejme iná ale inak rcp. dodržaný do bodky a bolo to výborné aj s tými orechami. Čo sa týka plnky a omáčky, tak som vymenil slivkový lekvár za dia lekvár (kúpil som akúsi lesnú zmes) a na omáčku som použil višne. Bohužiaľ tiež kupované ale bolo to fajnové aj tak. Tánička zlatá ja Ti ďakujem za inšpiráciu a samozrejme Tvoj recept chválim. Prajem Ti peknú nedeľu.
P.S. Včera som spáchal Tvoj kelový prívarok bez múky s hovadzinkou. Budem ho síce jesť asi týždeň (akosi si neviem zvyknúť variť v malom) ale nemá to chybu. Aj tu Ti udeľujem veľkú pochvalu.
Už vopred ďakujem za ochotu poradiť mi ako na ten lekvárik. Určite sa až bude sezóna ozvem. Do vtedy nejako vydržím aj s kupovanými. Pánovi manželovi gratulujem k takýmto výsledkom a držím mu palce nech je to tak aj naďalej. Ja sa bohužiaľ poslednou dobou takými výsledkami pochváliť nemôžem ale snažím sa. Samozrejme tie výsledky sú zásluhou toho, že má tak skvelú partnerku ktorá sa naučila žiť s takýmto problémom a všestranne mu pomáha tú nemoc zvládať aby mohol viesť plnohodnotný život. Tánička prajem Tebe aj rodinke pekný večer.