Makové palacinky so slivkovou omáčkou fotorecept

havino - fotkahavino, 11. októbra 2013
Makové palacinky so slivkovou omáčkou (fotorecept)
Foto: havino

Nie len lokše s makom sú vynikajúce, ale aj palacinky. Keď som ich zbadala na stránke No salty, vyskúšala som a odporúčam. Jednoduché, ale naozaj tak dobréé.

Suroviny

500 ml
2
štipka
50 g
podľa chuti max. 1 PL
200 g (alebo špaldová hladká múka)
Maková plnka:
200 g
Slivková omáčka:
 (alebo zavárané)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zo surovín na palacinky vymiešame hladké cesto, alebo si palacinky urobí každý podľa svojho receptu a pridá mak, nemusí byť, ja som dala aj prvý krát, aj druhý krát. Ked makové, tak makové. Cesto necháme pol hodiny odležať. Gramáž cukru nepíšem zámerne, každý podľa vlastnej chuti. Tieto na foto sú zo špaldovej múky a použitý xylitol a stévia. Takže s váhou cukru by som zavádzala.

    Makové palacinky so slivkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mak na plnku zaparíme vriacim mliekom, pridáme práškový cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru, mletú škoricu a dve polievkové lyžice slivkového lekváru. Nie je na škodu aj pár kvapiek rumu. Ja som dnes nedávala. Pridávam do makovej plnky niekedy aj štipku perníkového korenia, ale slivkový lekvár mám už s perníkovým korením varený, resp.pečený, takže je dosť ním prevoňaný. Vymiešame na redšiu plnku.

    Makové palacinky so slivkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Slivky na omajdu dáme do panvice, podlejeme trochu vody, pridáme cukor, podľa sladkosti sliviek. Ja som mala sterilizované vo vlastnej šťave aj s celou škoricou. Použila som šťavu z nich. Pridáme mletú škoricu, vanilkový cukor. Necháme prevrieť pokiaľ sa slivky mierne nerozvaria, kúsky sliviek nech zostanú. Počas varu poprášime maizenou a premiešame, zahustíme šťavu. Necháme na teplej platni, medzi tým upečieme palacinky, natrieme makovou plnkou a pofŕkame slivkou omáčkou.

    Makové palacinky so slivkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ja som ich jedla za jazdy, bez príboru, chuť je chuť, zobrala pol palacinky, namočila do omáčky, odhryzla a opakovala. Sú fakt dobré, echt makové. Dobrú chuť.

    Makové palacinky so slivkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@arama , vedela som od prvého tvojho komentára, že ti nejde o recept, mám nos na rýpalov tvojho typu, ale zodpovedne ti môžem potvrdiť, že tento recept je AJ pre diabetikov!!! a za tým si stojím a budem stáť a ak máš problém len ty, ja si tu robotu dám a vyrátam ti aj počet SJ v jednej palacinke, alebo mi povedz počet na kolko máš chuť, ale sladidlo opäť nechám na tebe, len nesmie byť také, ktoré sa zaratávajú, to dúfam ovládaš, ktoré sa zaratávajú, nakolko stevia má 0 SJ a xylitol má GI 7. Cukor má 100. Diabetika mám doma druhý rok a pečieme, varíme, bez zvýšenia cukru v krvi. Týchto palaciniek zjedol podla počtu SJ, ktoré v tú danú dennú hodinu mohol. To ti zrejme nič nehovorí. Moj recept neobsahuje cukor, aj ked cukor v palacinkách vidíš a dáš si to množstvo ako diabetik, mala by si si ho vedieť zaratať a zdravý človek, ktorý cukor môže si makovú plnku osladiť vie, diabetik si sladidla pridať vie tiež. nakolko normálny diabetik si ten cukor premení na sladidlo podľa vlastných skúseností, vlastného výberu a znalosti, to sa dá, to mi ver, netrepem do vetra a je tu plno diabetikov, ktorí si miesto cukru sladidlo upraviť vedia. Ja nesladím spolarinom ani podobnými umelinami. Škroby?? myslíš, že diabetik škroby jesť nesmie?? Si na veľkom omyle, no proste aj musí, sú to sacharidy, ktoré ked si započíta, proste musí ich, bez nich diabetik nefunguje, ako aj zdravý človek. Z čoho má človek brať energiu, vysvetli mi. Dia nie je iba o cukre. A to, že som si osladila, len ako viem ja, to vie, každý diabetik a diabetik, ktorý to nevie, sa bud poradí, pýta, alebo obíde tento recept. Opýtam sa ťa, ked doplním, do makovej plnky 10 ks spolarinu, to ťa uspokojí? To bude pre teba recept DIA? v dnešnej dobe?? ked je na trhu milion päť sladidiel?? Je to na smiech od teba, že nevieš si obyčajnú makovú plnku doplniť už len sladidlom ktoré používaš, zosmiešňuješ sa. Ja tebe prajem, aby si nikdy dia nemala a nepotrebovala sa už viac sťažovať o sladidlách a ich množstvách, aby sa ti to raz nevrátilo. Zdravý človek si do makovej plnky pridá cukor podla vlastnej chuti, ostatné suroviny tam sú, dia si pridá sladidlo podla chuti, tod vsjo k tebe a k tvojim komentárom. Ja tebe želám viac kreativity v kuchyni a bez DIA, s pozdravom
dnes na večeru upečené a už sú fuč... musela som odložiť hneď na začiatku pre kolegyne, bo som sľúbila :) dala som múku špaldovú a pšenič.hladkú pol na pol, pečený slivkový lekvár tuto z Varechy je k tomu ako stvorený. ešte raz vďaka za skvelý rcp
@eviana , už som jej nechcela odpovedať, ako verklík si pripadám, kto nechce pochopiť nepochopí, kto chce a má záujem pýta sa, ale každý má samozrejme právo na svoj názor, ten neberiem nikomu, snažila som sa vysvetliť, aj doplniť údaj o xylitole, o sladidlách, aj množstvo napísala, ale ked sa hladá iná cesta, darmo, pomoci nie to už. Skúsený diabetik so svojim sladidlom si aj s nedoplneným množstvom v makovej plnke poradí, neskúsený a bude chcieť, sa poradí. Varecha.sk je na šťastie portál, kde sa ludia učia, inšpirujú, radia si, pomáhajú a denno denne komunikujú. Ked viem a mám recept prepočítaný tak, ako je tu napísaný od DIA sestry na SJ a viem, na základe merania cukru po ich konzumácií určitého množstva povoleného, že manželovi cukor nezvýšil, tak si dovolím tvrdiť, že patrí aj do DIA. Začínajúci diabetik sa musí najskôr otestovať na iných sacharidoch a nie začínať na makových palacinkách, na tie som ja ani po roku manželovej DIA ani nepomyslela. Ja doplním 10 tabletiek sladidla do receptu, ktoré vôbec, ale vôbec nepoužívam a zrovna tie ak sa započítavajú niekomu dvihne cukor, to si ja na svedomie neberiem. Práveže toto je tak variabilný recept, či pre zdravých, alebo DIA, ktorí sú naozaj o veľa sladkosti ochudobnení, kde nie je potrebné striktne dodržiavať gramáž, ani pri palacinkách, ani pri plnke, toto nie je sacherová torta. Pridávam fundovaný portál a až tak veľmi fundované recepty tam nie sú a vôbec to neriešim, vyberiem, prispôsobím, neviem si prispôsobiť, v pravo hore na stránke je krížik zatváram a idem o dúm dál.

 diabetikinfo.sk/mrkvovy-kolac.html...