Makové palacinky so slivkovou omáčkou fotorecept

havino - fotkahavino, 11. októbra 2013
Makové palacinky so slivkovou omáčkou (fotorecept)
Foto: havino

Nie len lokše s makom sú vynikajúce, ale aj palacinky. Keď som ich zbadala na stránke No salty, vyskúšala som a odporúčam. Jednoduché, ale naozaj tak dobréé.

Suroviny

500 ml
2
štipka
50 g
podľa chuti max. 1 PL
200 g (alebo špaldová hladká múka)
Maková plnka:
200 g
Slivková omáčka:
 (alebo zavárané)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zo surovín na palacinky vymiešame hladké cesto, alebo si palacinky urobí každý podľa svojho receptu a pridá mak, nemusí byť, ja som dala aj prvý krát, aj druhý krát. Ked makové, tak makové. Cesto necháme pol hodiny odležať. Gramáž cukru nepíšem zámerne, každý podľa vlastnej chuti. Tieto na foto sú zo špaldovej múky a použitý xylitol a stévia. Takže s váhou cukru by som zavádzala.

    Makové palacinky so slivkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mak na plnku zaparíme vriacim mliekom, pridáme práškový cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru, mletú škoricu a dve polievkové lyžice slivkového lekváru. Nie je na škodu aj pár kvapiek rumu. Ja som dnes nedávala. Pridávam do makovej plnky niekedy aj štipku perníkového korenia, ale slivkový lekvár mám už s perníkovým korením varený, resp.pečený, takže je dosť ním prevoňaný. Vymiešame na redšiu plnku.

    Makové palacinky so slivkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Slivky na omajdu dáme do panvice, podlejeme trochu vody, pridáme cukor, podľa sladkosti sliviek. Ja som mala sterilizované vo vlastnej šťave aj s celou škoricou. Použila som šťavu z nich. Pridáme mletú škoricu, vanilkový cukor. Necháme prevrieť pokiaľ sa slivky mierne nerozvaria, kúsky sliviek nech zostanú. Počas varu poprášime maizenou a premiešame, zahustíme šťavu. Necháme na teplej platni, medzi tým upečieme palacinky, natrieme makovou plnkou a pofŕkame slivkou omáčkou.

    Makové palacinky so slivkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ja som ich jedla za jazdy, bez príboru, chuť je chuť, zobrala pol palacinky, namočila do omáčky, odhryzla a opakovala. Sú fakt dobré, echt makové. Dobrú chuť.

    Makové palacinky so slivkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

77 komentárov k receptu
p.s.
dp obyč. palacinkvého cesta občas prelisujem varený zemiak, a znížim množstvo múky. potom majú takú lokšovú chuť a byt nie je zadymený pripečenou múkou...
baby, ste bohovské, vdaka, som moc odvahy ich tu dať nemala, ale nabrala som, že ak nepoznáte, lebo ja veru nepoznala, nejedla, mňa to veru tiež nikdy nenapadlo, že palacinku s makom a kolko krát taká chuť na mak, na hrúzu a vypekať koláče dookola sa nedá, ked som ich zbadala, davaj hned robiť
@afataga , ber svorku a hybaj, ešte sú
@havino
no to úvodné foto umelecky na mňa dýcha-toto bude tvoja fotopýcha..!!
palacinky vždy som mala-i teraz- mám rada-preto ich robím tak raz-dva razy do roka..:-)
aby som sa nebžierala často..ale však ja to stihnem aj s iným jedlom...:-)
a takto-možno skúsiť-bo ten mak mi treba-kosti pýtajú..
ešte si kliknem viackrát na úvodné foto-náramne sa mi páči..
@radost sa tu uškieram ako puk, že fotopýcha, ja teda na fotenie nie som, ak sa zadarí som len rada
dakujem dievčence za komentáre, aj mne to príde taká jednoduchosť,ale skúste, makoví maniaci, ako ja, dobré je to, pasuje to k sebe, makom nešetriť, ani lekvárom
@havino , Táni, ešte že sedím, bo keby som nesedela, tak z týchto palaciniek rovno na riť padnem...nádhera, šak totok priam umelecké dielo, úžasný nápad a naše milované suroviny - mak a slivky - tak úžasne podané, krásne nafotené, si jednoducho hviezda a tých 5* je málo, ťukala som aj viackrát ale furt ma to presviedča, že už som hlasovala, nechce sa dať ukecať... Táni, nenapadne mi slovenský výraz, tak prepáč za český, ale VÁÁÁLÍŠ :)))
Makové palacinky robievam, posýpam iba zmesou zomletého maku s cukrom, alebo niekedy dávam na palacinku najprv nejaký džem a na to mak. Do cesta som ešte nikdy mak nepridávala. Toto tu je pekná inšpirácia.
@eviana , Evka, dakujem za excelentnú pochvalu, sa škerím od ucha k uchu a akoby @sovka povedala, keby som uši nemala tak okolo celej hlavy, že hviezda, dakujem za hviezdičky
@palokuchki , @coldbery , dakujem, @janger skús, dobre si mak ochuť, palacinky samo o sebe je len cesto, ale dobrá plnka im dá šmrnc
no vidíš @elena , dakujem, už mi naša @danda3 tiež písala, že presne potrie lekvárom, alebo džemom a posype makom a aj lievance že tak robí, nuž mňa to veru nenapadlo nikdy, ani som to nikde tak nevidela, až na tejto stránke
jemine domine, ja ich ocumujem uz hodnu chvilu a rozmyslam co rychlo zblaznut, to je taka provokacia havino :) nadherny stavnaty makovy tanier a slivky k tomu proste parada, lokse s makom a slivkacom robim, tak si to viem zivo predstavit, gurmanska extaza :) plny zasah 5*
@havino , ja síce nie som palcinková, ale tento recept ma upútal, už len z titullnej fotky nemôžem odtrhnúť oči, fantastickiá lahôdka sa ti vydarila, hodna 5*****
a že o čom si Ty uvažovala? a naberala odvahu? Veď to by bol hriech nepridať. Vyzerajú tak úžasne, že toto bude nedeľný dezert ak do zajtra vydržím. Delikatesa za 5 hviezd
Takže mak aj do palacinkového cesta? To som ešte neskúšala. Palacinky s makom a lekvárom môžu byť fajn @Havino. Je to dobrá kombinácia keď človeka honí mlsná lebo sú aj rýchlo hotové. Vďaka za vydarený recept a inšpiráciu.
dakujem vám všetkým za pekné komentáre, potešenie na mojej strane, ak vám pochutia ako nám
@kika1212 , ale skutočne, mne ked príde návšteva a viem,že majú mak radi, máme takých, nebudem sa vôbec hanbiť im ponúknuť tieto palacinky, s tou omáčkou je to ozaj dezert a dobre ochutiť, joj, nie je čo riešiť, ked nie je na koláč čas ...
@hubata , ved totok to je to, že ked je chuť na sladké, že sa nedá a ja mám také stavy a chuť na makové, záchrana raz dva tri...

ešte raz vdaka vám, nech vám padne na úžitok a zdravie
@ afataga , joj, hodinu do zadu, hodinu, môj dojedol, dorobila som mu omáčku a len taký fukot, že desať by ich ešte zjedol a že dia pacient
@ brambora , vdaka :-), urobíš si, pochutnáš
@ angast , hned by som ti poslala do toho prechodného ubytovania, ak môžeš ovšem
@ sefka , dakujem :-) darmo, ten mak je nákazlivý či už na pohľad,ale aj na chuť
pol hodiny do zadu som odpísala na komentáre tu u mňa, bola som tu naposledy ráno pri káve, no a teraz vidím v komentároch koment k torte, nevšimla som si to tu včera a teraz som to celé dočítala, ešte predtým som si u seba pomyslela, že fíha, čo to za štramák @ že
skor odoslala som,ako dopísala, pokračujem, že tiež som si pomyslela, že čo to za štramáka a teraz v recepte na tortu otvorím od @angasta link a to čo?? nechápačka teda, kto si robí srandu?
to je neskutocne. aj ked ju clovek odhali , ta sliepka sa otrasie a kotkodaka dalej akoze sa nic nestalo. ona ani na ohni nezhori.
Teda! :) Palačinky, mák a švestky! Všechno miluju!!! Díky za recept! Chuť lokší neznám, u nás tady v Karviné se nedělají, ale budu je muset taky někdy vyzkoušet.
Tak to je koniec toto, take chute mam, ze az! Mak zboznujem, v kombinacii so slivkami je uzasny, bohuzial kvoli zdravotnym dovodom som ho nejedla uz niekolko mesiacov a este tak skoro urcite nehrozi...takze len ticho slyntam a zavidim!
dnes na večeru upečené a už sú fuč... musela som odložiť hneď na začiatku pre kolegyne, bo som sľúbila :) dala som múku špaldovú a pšenič.hladkú pol na pol, pečený slivkový lekvár tuto z Varechy je k tomu ako stvorený. ešte raz vďaka za skvelý rcp
vdaka vám za pochvalu, @luss44 postrehla som, že ste makoví, ako to ja nazývam, ako aj my doma, som veľmi rada, že chutilo, gazdinka si vie upraviť recept podľa seba, ide o to, že rýchlovka a hlavne maková
@salinka , som rada, že chutilo, ja som ich vo štvrtok robila, mala som slivky vo vlastnej šťave otvorené, tak šup ich na ne a aj do maku, do plnky som ich pokrájané primiešala , dakujem za odozvu
@arama , dakujem za komentár a kopírujem ti text z postupu, preto je aj pre diabetikov ,,Gramáž cukru nepíšem zámerne, každý podľa vlastnej chuti. Tieto na foto sú zo špaldovej múky a použitý xylitol a stévia. Takže s váhou cukru by som zavádzala.
havino ďakujem za vysvetlenie, ale ak je recept zaradeny do DIA receptov, tak ma zaujíma práve množstvo náhradného sladidla v surovinách. Tiež sem môžem hodiť original recept na sacherovu tortu a dopíšem "ale osladte si to nejak sladidlom"
@arama , hmmm, vynašla si sa, takto ti odpoviem k tvojím výhradám, sú recepty a recepty a rozdiely v nich, je recept, kde sa odporúča gramáž, množstvo surovín dodržať, napríklad, ako aj tebou spomínaná sacherova, ale v tomto prípade si si nenašla správne porovnanie, sú aj recepty na inšpiráciu a toto je jeden z nich. Ak by si bola diabetička a zaujímal by ťa skutočne len recept a mala chuť sa inšpirovať a nešlo ti o niečo iné, tak by si sa potešila, že aj diabetik si môže pochutnať na makových palacinkách, tak by si sa úprimne spýtala kolko a akého sladidla som ja osobne v tomto kvázy recepte použila, aj ked spomínam xylitol a steviu. Keby si bola diabetička, vedela by si, že je také rozmanité množstvo sladidiel na trhu a každý diabetik používa to svoje, ktorému prišiel na chuť a musí sa s ním naučiť sladiť, ak chce si piecť. Darmo ti ja môžem napísať, že stevie daj 1/4 kávovej lyžičky do maku, alebo 15 kvapiek, pretože aj sladidlá stevie sú od rôznych výrobcov a každá sladí inak. Ak ja dám svojej 1/4 kávovej lyžičky, z mojej bude sladivosť akurát a ty dáš inú steviu a presladíš, bude jedlo nejedlé s atypickou chuťou stévie. Ak nie si diabetik, v čo dúfam, neprajem to nikomu, tak recept na palacinky máš celý, možno na tie máš aj svoj recept a do makovej plnky máš v surovinách taktiež čo som dala ja všetko a snád osladiť si mak podľa seba a svojej chuti dokážeš. Toto nie je recept, že dáš na pekáč a bude málo cukru a je po koláči a chuti naň. Toto je inšpirácia, že palacinky si upečieš a makovú plnku sladidlom, aké používaš osladíš, zamiešaš, ochutnáš, málo sladké, pridáš sladidlo, pokiaľ ti sladkosť nebude vyhovovať. Tak pečú diabetici. Bohužiaľ, tak ťažko je piecť diabetikom a tak ťažko je radiť ti gramáž sladidla, ktoré neviem aké používaš, ale verím, že to ti je určite známe, len ... Tak si kúp xylitol, ako spomínam v postupe ja a ten sa hradí jedna k jednej v porovnaní s cukrom, aj ked, aj toho ja dávam vždy menej, ako je predpísané cukru. No a aby si sa nemusela pýtať ešte aj na množstvo xylitolu, tak do palaciniek, polievkovú lyžicu a do makovej plnky 100 g, sladkosť si vyskúšaj, či ti bude dosť v spojitosti s lekvárom a vanilkovým cukrom. Inak aj vanilkový cukor mám zo xylitolu a aj práškový, ak ti to pomôže. Diabetik, si vždy vie určiť sladivosť sám, na základe už svojích poznatkov a znalosti, pretože aj niektoré druhy sladidiel sa musia zaratávať do SJ. Ja si upravujem pre manžela každý recept, v ktorom je cukor a každý recept s cukrom je pre mňa veľkou a obrovskou inšpiráciou, každý vítam. Snád si mak osladiť dokážeš s tým čo ti neuškodí a bude chutiť.
havino, ako som už skôr podotkla tvoj recept nepatrí do rubriky PRE DIABETIKOV. Aj ked to zaujímavý recept, máš vela ohlasov, ale nič to nemení na fakte, že tvoj recept obsahuje cukor a škroby a to ako si si ho osladila vieš len ty, ale v recepte chýba základná informácia, ako ho prerobiť na DIA. Prajem vela kulináskych úspechov :)
@arama , vedela som od prvého tvojho komentára, že ti nejde o recept, mám nos na rýpalov tvojho typu, ale zodpovedne ti môžem potvrdiť, že tento recept je AJ pre diabetikov!!! a za tým si stojím a budem stáť a ak máš problém len ty, ja si tu robotu dám a vyrátam ti aj počet SJ v jednej palacinke, alebo mi povedz počet na kolko máš chuť, ale sladidlo opäť nechám na tebe, len nesmie byť také, ktoré sa zaratávajú, to dúfam ovládaš, ktoré sa zaratávajú, nakolko stevia má 0 SJ a xylitol má GI 7. Cukor má 100. Diabetika mám doma druhý rok a pečieme, varíme, bez zvýšenia cukru v krvi. Týchto palaciniek zjedol podla počtu SJ, ktoré v tú danú dennú hodinu mohol. To ti zrejme nič nehovorí. Moj recept neobsahuje cukor, aj ked cukor v palacinkách vidíš a dáš si to množstvo ako diabetik, mala by si si ho vedieť zaratať a zdravý človek, ktorý cukor môže si makovú plnku osladiť vie, diabetik si sladidla pridať vie tiež. nakolko normálny diabetik si ten cukor premení na sladidlo podľa vlastných skúseností, vlastného výberu a znalosti, to sa dá, to mi ver, netrepem do vetra a je tu plno diabetikov, ktorí si miesto cukru sladidlo upraviť vedia. Ja nesladím spolarinom ani podobnými umelinami. Škroby?? myslíš, že diabetik škroby jesť nesmie?? Si na veľkom omyle, no proste aj musí, sú to sacharidy, ktoré ked si započíta, proste musí ich, bez nich diabetik nefunguje, ako aj zdravý človek. Z čoho má človek brať energiu, vysvetli mi. Dia nie je iba o cukre. A to, že som si osladila, len ako viem ja, to vie, každý diabetik a diabetik, ktorý to nevie, sa bud poradí, pýta, alebo obíde tento recept. Opýtam sa ťa, ked doplním, do makovej plnky 10 ks spolarinu, to ťa uspokojí? To bude pre teba recept DIA? v dnešnej dobe?? ked je na trhu milion päť sladidiel?? Je to na smiech od teba, že nevieš si obyčajnú makovú plnku doplniť už len sladidlom ktoré používaš, zosmiešňuješ sa. Ja tebe prajem, aby si nikdy dia nemala a nepotrebovala sa už viac sťažovať o sladidlách a ich množstvách, aby sa ti to raz nevrátilo. Zdravý človek si do makovej plnky pridá cukor podla vlastnej chuti, ostatné suroviny tam sú, dia si pridá sladidlo podla chuti, tod vsjo k tebe a k tvojim komentárom. Ja tebe želám viac kreativity v kuchyni a bez DIA, s pozdravom
ešte ma napadlo @arama , zrejme máš málo vedomosti o dia, nemáš chuť sa poradiť, aké sladidlo by si mohla použiť, nenapísala si aké sladidlo používaš, nevyjadrila si svoje poznatky o dia a s dia sladidlami, ťažko ti poradiť, keby si chcela nemám najmenší problem, pre niečo si si tento inšpiratívny recept vyhliadla a chcela si mi dať na známosť, že nepatrí do DIA, ja by som ti dokázala, že patrí, lebo je tak variabilný a použiteľný na dia, ako ktorý kolvek iný recept, s mojimi skúsenosťami už a dokázateľnými na papieri lekárskymi výsledkami, darmo budeš kaliť vodu v mori.
rubrika "PRE DIABETIKOV" by mala obsahovať len DIA recepty. Inak to nemá zmysel, tak to všetci sem môžu dávať klasické cukrové recepty s tým, že prerobte si ich na DIA. Ty miesto aby si uznala svoju chybu, uchyluješ sa k útokom a zbytočne urážaš. Tvoj recept je nesprávne zaradený, ak nedokážeš popísať zloženie tvojho cukrového receptu v DIA forme, nemala by si ho uvádzať ako DIA.
@arama , na Tvojom mieste by som naozaj prestala rýpať do @havino . Zrejme podľa Teba rubrika DIA by mala obsahovať len recepty so sacharinom či iným umelým sladidlom. Čitaj poriadne, čo Ti píše @havino , pretože ona na rozdiel od Teba vie o čom cukrovka v praxi, v reálnom živote je, aj to, ako ju mať ÚSPEŠNE a TRVALO pod kontrolou... čítaj poriadne a uč sa. Prípadne, ak sa Ti to tu zdá málo fundované, prispievaj na fórach špeciálne pre diabetikov.
@eviana , už som jej nechcela odpovedať, ako verklík si pripadám, kto nechce pochopiť nepochopí, kto chce a má záujem pýta sa, ale každý má samozrejme právo na svoj názor, ten neberiem nikomu, snažila som sa vysvetliť, aj doplniť údaj o xylitole, o sladidlách, aj množstvo napísala, ale ked sa hladá iná cesta, darmo, pomoci nie to už. Skúsený diabetik so svojim sladidlom si aj s nedoplneným množstvom v makovej plnke poradí, neskúsený a bude chcieť, sa poradí. Varecha.sk je na šťastie portál, kde sa ludia učia, inšpirujú, radia si, pomáhajú a denno denne komunikujú. Ked viem a mám recept prepočítaný tak, ako je tu napísaný od DIA sestry na SJ a viem, na základe merania cukru po ich konzumácií určitého množstva povoleného, že manželovi cukor nezvýšil, tak si dovolím tvrdiť, že patrí aj do DIA. Začínajúci diabetik sa musí najskôr otestovať na iných sacharidoch a nie začínať na makových palacinkách, na tie som ja ani po roku manželovej DIA ani nepomyslela. Ja doplním 10 tabletiek sladidla do receptu, ktoré vôbec, ale vôbec nepoužívam a zrovna tie ak sa započítavajú niekomu dvihne cukor, to si ja na svedomie neberiem. Práveže toto je tak variabilný recept, či pre zdravých, alebo DIA, ktorí sú naozaj o veľa sladkosti ochudobnení, kde nie je potrebné striktne dodržiavať gramáž, ani pri palacinkách, ani pri plnke, toto nie je sacherová torta. Pridávam fundovaný portál a až tak veľmi fundované recepty tam nie sú a vôbec to neriešim, vyberiem, prispôsobím, neviem si prispôsobiť, v pravo hore na stránke je krížik zatváram a idem o dúm dál.

 diabetikinfo.sk/mrkvovy-kolac.html...
Už je skoro rok od posledného komentára, ja som ich však pred niekoľkými dňami objavila. :-) Dnes som ich upiekla a veru fantastické boli na môj veru :-) 100 bodov a veľká VĎAKA za chutný recept.
Milá @Havino
Neviem prečo ale akosi mi tieto palacinky unikli a pritom keď potrebujem nejakú inšpiráciu tak sa vŕtam v Tvojich receptoch dosť často. Asi to bude tým, že ja sa s makom vôbec nekamarátim. Keďže ja palacinky samotné ale aj s omáčkami priam zbožňujem (mohol by som sa v nich aj kúpať) tak som si Tvoj recept vzal ako inšpiráciu a vymenil som mak za orechy. Tých mám toľko, že neviem čo s nimi. Chuť to bola samozrejme iná ale inak rcp. dodržaný do bodky a bolo to výborné aj s tými orechami. Čo sa týka plnky a omáčky, tak som vymenil slivkový lekvár za dia lekvár (kúpil som akúsi lesnú zmes) a na omáčku som použil višne. Bohužiaľ tiež kupované ale bolo to fajnové aj tak. Tánička zlatá ja Ti ďakujem za inšpiráciu a samozrejme Tvoj recept chválim. Prajem Ti peknú nedeľu.
P.S. Včera som spáchal Tvoj kelový prívarok bez múky s hovadzinkou. Budem ho síce jesť asi týždeň (akosi si neviem zvyknúť variť v malom) ale nemá to chybu. Aj tu Ti udeľujem veľkú pochvalu.
@Yogicek , už sa hlásim, hanba mi po 2 dňoch, machrovala som minule, že vsjo mám pod kontrolou, no mám, ale až od včera večera, do kedy bol tvoj komentár v spame. Potom náhly sled udalosti, že som varechu ani nekukla, ani neotvorila od rána božieho, ale v mysli u mňa si bol dnes po celý deň a veru si mi tú myseľ pri všetkých strastiach aj spríjemnil, že si spokojný a pochutil si si, že po svojom, o tom to je, stačí inšpirácia, hlavné je, že si vieš poradiť, čo Ty vieš. Na budúci rok, ak sa Ti bude chcieť nejaké džemy variť, ozvi sa mi, poradím so zero cukrom dia džemy, ako lusk. Môj mal dnes lúpačky s jahodovým s kúskami jahôd na raňajky a po 2 hod cukor 7,1 . Takže som s nimi nadmieru spokojná, nemusíš kupovať. ďakujem za peknú správu, potešil si ma opäť, aj s kelovým prívarkom. Ja ho tiež len tak varím a spokojnosť, múka nechýba.
Milá @Havino
Už vopred ďakujem za ochotu poradiť mi ako na ten lekvárik. Určite sa až bude sezóna ozvem. Do vtedy nejako vydržím aj s kupovanými. Pánovi manželovi gratulujem k takýmto výsledkom a držím mu palce nech je to tak aj naďalej. Ja sa bohužiaľ poslednou dobou takými výsledkami pochváliť nemôžem ale snažím sa. Samozrejme tie výsledky sú zásluhou toho, že má tak skvelú partnerku ktorá sa naučila žiť s takýmto problémom a všestranne mu pomáha tú nemoc zvládať aby mohol viesť plnohodnotný život. Tánička prajem Tebe aj rodinke pekný večer.
@Yogicek , že velice pekne dakujeme, podobne prajeme aj my Tebe. Určite, nemám probléma, ozvi sa, džemy si porobíš podľa chuti, čo ale teda na základe ovocia tiež s mierou konzumovať, no ale bez cukru budú,takže neublížia, ako s cukrom. Dakujem ešte raz.

Pridaj komentár k receptu: