Hríbová so sušenými slivkami a citrónovou kôrou

tiginko - fotkatiginko, 25. mája 2014
Hríbová so sušenými slivkami a citrónovou kôrou
Foto: tiginko

Dlhšie som už nevarila túto vynikajúcu polievku, musím totiž šetriť vlastnými hubami. Recept som našla asi pred 20 rokmi v nejakom časopise a časom som si ho prispôsobila, ale základné ingrediencie zostali, lebo tvoria vynikajúcu kombináciu.

6-8
porcií
30 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 hrstí
5 ks stredne veľké
1 hrsť
1 ks
200 ml
200 ml
2 čl
2 ks
1 pl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Hríby (ideálne suchohríby, dubáky) namočíme do cca 1/2 l vody na pol hodiny. Očistíme zemiaky a nakrájame na menšie kúsky.

    Hríbová so sušenými slivkami a citrónovou kôrou - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca dáme asi 2 l vody, pridáme hríby aj s vodou, nakrájané zemiaky, sušené slivky a bobkový list. Zatiaľ nesolíme. Varíme 1/2 hodiny. Po uvarení vyberieme bobkový list a snažíme sa zhruba spravodlivú polovicu a všetky slivky odobrať do druhej nádoby a rozmixovať ju do hladka.

    Hríbová so sušenými slivkami a citrónovou kôrou - obrázok 2
  3. 3

    Potom ju vlejeme naspäť, pridáme obe rozmiešané smotany, soľ, čierne korenie podľa chuti a zvyklostí a nastrúhanú citrónovú kôru z polovice veľkého citróna. Necháme polievku krátko zovrieť. V prípade, že sa nám zdá veľmi hustá - záleží to na veľkostiach našich hrstí a zemiakov, dolejeme trochu vriacej vody. Po odstavení pridáme polievkovú lyžicu masla a polievkovú lyžicu citrónovej šťavy. Ochutnáme a poprípade dosolíme. PS: fotky mám nejaké odfláknuté, včera som varila obed dosť hekticky... ale keď ten recept naozaj stojí za zverejnenie!

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
@tiginko , reku vypnem to tu ... aaaale ešte nakuknem... no bolo mi to treba, o tejto polievke sa mi teraz isto snívať bude, vyzerá famózne, milujem hubové krémové polievky... a táto teda "píše", mňam, tlieskam a ukladám, vyskúšam veľmi rada, vďaka za recepis :)
Určite je výborná, samé dobré suroviny sú v nej :-) Podobným zložením, ale s úplne iným postupom varila moja stará mama. Túto tiež vyskúšam.
PODSTATNE JE,ZE SI NEODFLAKLA POLIEVKU,FOTKY SU LEN DOPLNOK PODLA KTORYCH SI LUDIA MOZU SPRAVIT LEN MIENKU .ALE KYM NEOCHUTNAJU,ALEBO SI JU NENAVARIA SAMI, MOZU LEN TEORITIZOVAT A FYLOZOFOVAT.SEFKUCHAROM ROBIA FOTKY PROFICI A AJ VSETKY SUROVINY PRIPRAVIA POMOCNICI.TANIERE A AJ VSETKA DEKORACIA JE HOTELOVA.POTOM KED POSLU RECEPT DO VARECHY, KDE SA ZIENKY SNAZIA SAME AJ UVARIT AJ FOTIT,TYM DAVAM POKLONU,LEBO JE TO V JEDNEJ RUKE VARESKA A V DRUHEJ FOTOAPARAT.!!!A PRETO SOM MOZNO RADIKALNY ,ALE NECH SA SEFKUCHARI NESTRAPNUJU NA STRANKACH VARECHY RECEPTAMI PODLA KTORYCH SA PRAKTYCKY NEDA VARIT.MOZNO SU TLACENI SVOJIM VEDENIM,NO ALE TO MY NEVYRIESIME.MOZNO VARECHA???
@Giussa :-)
@katka78 predstav si, že ten názov polievky si dobre pamätám - Babičkina polievka, tak teraz neviem, či nebola tvojej starej mamy :-) Pôvodne bola zahusťovaná múkou a nebola vôbec mixovaná. Ja sa snažím používať bielu múku čo najmenej, tak preto tento spôsob. A celú mixovať nechcem, nech je do čoho zahryznúť
Ďakujem vám baby za nahliadnutie, určite by sa vám tá chuť tiež zapáčila, zatiaľ každému veľmi chutila
podľa mojej chuti veru, okrem sliviek a citronovej kôry, varím podobne, zemiaky s hubami, ja len smotanu síce, túto určite čo najbližšie uvarím a som zvedavá s tou kôrou, slivky len a len dobrú chuť musia dať a ja ešte húb a húb a už ked počujú, že s hubami uvarené, už oči prevracajú, hlavne, že mi to tu nosia a ja čistím a ja sama suším, vyše 6 kg sušených sme mali
@tiginko prisámvačku bola to ona! ;-) S múkou a nemixovaná. Ale ja rada spravím takto, tiež sa zahusťovaniu múkou už vyhýbam (hoci múke samotnej ešte nie, ale aspoň čím viac nahrádzam celozrnnou).

Pridaj komentár k receptu: