Pečie celé Slovensko:
Šou štartuje rýchlymi receptami. Čo budú piecť súťažiaci a aké expres dezerty robia ľudia ako vy

Jana Klimanová, včera 06:15     12 minút čítania

S akými výzvami sa popasujú pekári v úvode novej série súťaže + tipy a recepty, ako ich zvládnuť.



Obľúbená sladká šou sa dnes v 5. sérii vracia na televízne obrazovky. Svoj talent, kreativitu a odvahu pustiť sa do náročných pekárskych výziev predvedie opäť dvanásť súťažiacich.
Foto: STVR


Rovnako ako v predchádzajúcich sériách, aj teraz na súťažiacich v každej epizóde čakajú tri pekárske výzvy. V osobnej výzve budú pripravovať svoj obľúbený recept na základe zadania. Pôjde o rovnaký pekársky výrobok, ale každý zo súťažiacich ho urobí podľa seba. Ich cukrárske zručnosti ukáže technická výzva, v ktorej sa popasujú s receptom od porotkýň. Poslednou bude kreatívna výzva, v ktorej sa fantázii medze nekladú a pekári budú pripravovať mimoriadne náročné dezerty.



Jednotlivé výzvy a ich zvládnutie budú hodnotiť porotkyne Petra Tóthová (vľavo) a Jozefína Zaukolcová. Súťažou bude sprevádzať overená moderátorská dvojica - Juraj Bača (vľavo) a Milan Zimnýkoval.
Foto: STVR


V hlavnej úlohe expres pečenie

Celá dnešná prvá epizóda sa ponesie v duchu rýchleho pečenia. V dokrútke na Facebooku súťažiaci prezradili, aký dezert by si pripravili, ak by na to mali len 30 minút. Puding so šľahačkou, jednoduchá piškóta s krémom, palacinky, bábovku, či hrnčekový koláč z mikrovlnky - zaznelo v ankete.

Expresne pripravené dezerty sú obľúbenou témou aj u nás na Vareche. Nasledujúce recepty by v podobnej 30-minútovej dezertovej výzve určite obstáli.





Krájanie je dôležité

Zadanie porotkýň Petry Tóthovej a Jozefíny Zaukolcovej však veští, že také jednoduché to nebude. V osobnej výzve budú mať súťažiaci za úlohu upiecť rezy podľa vlastného výberu. Budú mať na to síce 90 minút, ale na oplátku budú porotkyne očakávať premyslené vrstvenie korpusu a náplní a úhľadné rezy. "Po nakrájaní zákuska by sme mali zreteľne vidieť rovnomerné vrstvy," očakáva Petra Tóthová, podľa ktorej je veľmi dôležitá technika krájania.

Roztečené, krivé či zdeformované rezy nemajú u porotkýň šancu a určite doma nepotešia ani žiadnu gazdinku, ktorá si dala prácu s ich pečením. Prečítajte si preto naše tipy, ako úhľadne nakrájať zákusky.


Že cukrársky kumšt nie je len o pečení, ale aj o následnej prezentácií sladkého dielka, nás presvedčil víťaz štvrtej série Pečie celé Slovensko Pavel Nikov. Pozrite si jeho úžasný dezert.


Ale zahanbiť ani pred profesionálmi by sa, čo sa týka chutných rezov a ich úhľadného nakrájania, nedali ani mnohé naše prispievateľky. Veď posúďte sami.


Pevná ruka pri rolovaní

Technická výzva je venovaná roláde. Hoci vyzerá jednoducho, výber Petry Tóthovej na roládu s jemnou šľahačkovou plnkou a ovocím patrí k náročnejším výzvam. "Najmä, ak má vyzerať pekne. Chce to rovnomerný plát korpusu, dôkladnosť pri plnení a pevnú ruku pri rolovaní,” hovorí porotkyňa a dodáva, že základom krásnej rolády je, aby korpus nebol vysušený.

Tip Varechy:
Ak sa vám pri príprave rolády stane, že okraje korpusu sú po upečení vysušené, odrežte ich. Predídete tak lámaniu korpusu pri rolovaní. Viac tipov si prečítajte v nasledujúcom článku:




Uvidíme, akými roládami sa predvedú jednotliví súťažiaci. Vy si zatiaľ môžete upiecť rolády podľa receptov našich prispievateľov.


Jednoduchá, ale s ozdobou

Tí, čo nemajú veľa času nazvyš, sa určite potešia tretiemu zadaniu v kreatívnej výzve, ktorým je rýchla torta. Ako však zdôrazňuje Jožka Zaukolcová, ani na rýchlej torte by nemala chýbať ozdoba, aj keď jednoduchá a decentná. Pozrite si naše tipy na torty nie veľmi náročné na prípravu:





ANKETA: Budete v televízii sledovať novú sériu Pečie celé Slovensko?

83,3%



16,7%







Diskusia k článku










TOPlist