Fazuľová polievka ako od babičky
foodblog Medové motúzy, 4. októbra 2025

Foto: Jana Štrbková
Takto fazuľovú polievku varila moja stará mama.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 500 g veľká strakatá |
|
| 2 ks väčšia |
|
| 1 ks väčší |
|
| 1 byľ |
|
| 1/4 ks |
|
| 1 ks väčšia |
|
| 3 strúčiky |
|
| 3 PL |
|
|
|
|
|
|
|
| 1 zväzok |
|
|
|
|
| 3 ks |
|
| 1 ČL |
|
| 1 PL |
|
Postup
-
1
Fazuľu namočíme do studenej vody na 12 hodín. Následne scedíme a dáme variť do čistej vody približne na 1 hodinu, kým nezmäkne.
- 2
Medzitým očistíme zeleninu. Mrkvu a petržlen nakrájame na kolieska alebo polkolieska, zeler na malé kocky, stonkový zeler nadrobno. Cibuľu a cesnak tiež nasekáme nadrobno.
- 3
Na masle opražíme cibuľu do sklovita, pridáme bobkový list, mletú červenú papriku, soľ, korenie a krátko orestujeme. Pridáme cesnak, nakrájanú zeleninu, zelerovú a petržlenovú vňať, podlejeme troškou vody a dusíme, pričom podľa potreby dolievame vodu.
- 4
Pridáme uvarenú fazuľu aj s vodou, v ktorej sa varila, a spolu ešte chvíľu povaríme.
- 5
Na záver pridáme lyžicu umeoctu a vyberieme stonky vňatí. Polievku podávame horúcu.
Tiež polievka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu