Foto: Shutterstock
Natrápili ste sa s pečením korpusov, aj plnka do zákuskov vám perfektne vyšla. Ostáva už len posledné - pekne, rovnomerne ich nakrájať. A to môže byť niekedy veru veľký problém, pretože zákusok sa pri tom môže rozpadnúť či poleva polámať. Poradíme vám zopár grifov, ako dosiahnuť úhľadné rezy ako od profesionála.
1. Dezert najprv dobre vychlaďte
Upečené a naplnené koláče, zákusky alebo tortu vložte pred krájaním aspoň na pol hodinu do chladničky. Niektoré zákusky sa odporúča nechať v chlade celú noc a až potom krájať. Ingrediencie sa spevnia - plnka, krém, či šľahačka stuhnú - a vám sa podarí čistý rez, pri ktorom zostanú všetky vrstvy na svojom mieste.2. Správny nôž
Na krájanie dezertov potrebujete ostrý nôž a akú má mať čepeľ, to závisí od druhu zákusku. Na zákusky s cukrovou a čokoládovou polevou, ale tiež cheesecaky sa najlepšie hodí pevný, dlhý a tenký nôž s hladkou čepeľou. Nôž so zúbkovanou čepeľou sa používa najmä na krájanie korpusov a koláčov z nadýchaného cesta.Foto: Shutterstock
3. Nôž nahrejte
Previerkou cukrárskych zručností je nakrájanie čokoládovej polevy tak, aby nepopraskala. Nôž pred krájaním zahrejte v teplej vode, nahriata čepeľ polevu navrchu troška „povolí“.Do vysokého pohára s horúcou vodou ponorte čepeľ noža asi na desať sekúnd a po vytiahnutí ho zľahka utrite utierkou. Použiť môžete aj nádobu s vriacou vodou, v ktorej máte dva nože a striedate ich.
Foto: Shutterstock
Na nahriatie noža môžete použiť aj flambovaciu pištoľ a čepeľ zahriať nad plameňom. Po nahriatí ho ešte pretrite vlhkou utierkou. Okrem toho, že teplý nôž ľahko prenikne cez čokoládovú krustu, vlhkosť čepele zabezpečí, že sa naň nebude lepiť krém alebo plnka.
4. Zubná niť na rolády
Zubná niť nám už pomohla pri krájaní tortového korpusu v článku 4 spôsoby ako rozkrojiť tortový korpus. Použiť ju však môžete aj pri krájaní rolád, rezy budú čisté a presné.Foto: Shutterstock
5. Rezy si najprv naznačte
Pri krájaní koláčov s cukrovou, čokoládovou či žĺtkovou polevou je dobré si najprv predznačiť rezy nahriatym nožom do výšky polevy. Niektoré skúsené cukrárky odporúčajú si rezy predznačiť do ešte nie úplne stuhnutej polevy.Po naznačení všetkých kúskov nakoniec zákusky nakrájajte až po spodok, nôž už nemusíte zohrievať. Nezabudnite však po každom reze čepeľ noža utrieť, aby zvyšky z predchádzajúceho rezu nezamazali ten nasledujúci.
Foto: Shutterstock
Ak chcete, aby boli jednotlivé zákusky rovnako veľké, v domácich potrebách dostanete kúpiť aj pomôcky - okrúhly či obdĺžnikový naznačovač rezov.
Prácu vám uľahčí tiež cukrárske pravítko či pásiky z papiera na pečenie, ktoré si nastriháte vopred, tak ako si to môžete pozrieť v nasledujúcom videonávode:
Zdroj: Youtube, Anjelské pečenie
Diskusia k článku