Jablkový závin s orechami

Foto: theflyingbaker
Zapráši sa po ňom, to vám garantujem... :-)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 300 g (izbovej teploty) |
|
| 200 g |
|
| 200 g |
|
| 10 g |
|
| 1 ČL |
|
| Jablková náplň: | |
| 3-4 ks kyslé (Granny Smith) |
|
| 100 g |
|
| 2 PL |
|
| 100 g nasekané |
|
|
|
|
| (voliteľné) |
|
| Na potretie: | |
| 1 ks |
|
Postup
-
1
Rúru predhrejte na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie. Maslo nechajte zmäknúť pri izbovej teplote, aby sa s ním ľahšie pracovalo.
- 2
Do misy dajte zmäknuté maslo, pridajte kyslú smotanu a dôkladne premiešajte, až kým nevznikne hladká, krémová zmes. Pridajte vanilkový cukor a zľahka premiešajte.
- 3
V inej miske zmiešajte hladkú múku s kypriacim práškom. Polovicu múčnej zmesi pridajte do maslovo-smotanového základu a dôkladne premiešajte. Postupne primiesievajte zvyšnú múku, až kým nevytvoríte hladké a nelepivé cesto. Ak je cesto príliš lepivé, pridajte trochu viac múky.
- 4
Jablká umyte, osušte a nastrúhajte na hrubom strúhadle (môžete ich olúpať, ale nie je to nevyhnutné). K nastrúhaným jablkám ihneď pridajte citrónovú šťavu a premiešajte, aby jablká nesčerneli.
- 5
Pracovnú plochu posypte múkou a rozvaľkajte na nej cesto na hrúbku približne 0,5 cm. Snažte sa, aby malo obdĺžnikový tvar. Na rozvaľkané cesto rovnomerne rozprestrite nastrúhané jablká. Jablká posypte cukrom a navrch rovnomerne rozložte nasekané vlašské orechy. Cesto opatrne a tesne zrolujte do tvaru závinu, začínajúc od dlhšieho okraja. Ostrým nožom nakrájajte závin na plátky hrubé približne 2-3 cm. Tip: Myslite na to, že čím sú hrubšie, tým menšia je šanca, že sa vám pri pečení zvalia.
- 6
Jednotlivé plátky poukladajte na pripravený plech, pričom dbajte na to, aby medzi nimi bol dostatok priestoru, keďže pri pečení mierne zväčšia svoj objem. Rozšľahajte vajce a jednotlivé rolky ním potrite, aby získali krásnu zlatistú farbu. Plech vložte do predhriatej rúry a pečte 25-30 minút, kým rolky nezískajú zlatohnedú farbu.
- 7
Hotové rolky nechajte úplne vychladnúť na plechu.
Tiež jablkový závin:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Áno, určite sa tam môžu pridať. Dobrý nápad 😊 Ja robím bez, lebo hrozienka nemám rada v žiadnom koláči.