Čučoriedkové rezy s bielou čokoládou a kyslou smotanou
Mr. Sweet, dnes 13:00

Foto: Pravda - Ivan Majerský
Vynikajúci zákusok od víťaza štvrtej série cukrárskej šou Pečie celé Slovensko, Pavla Nikova.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Piškótové cesto: | |
4 ks |
|
120 g |
|
33 ml |
|
1/2 ks |
|
135 g |
|
2 g |
|
Čučoriedový gél: | |
300 g |
|
67 g |
|
9 g |
|
Smotanový krém: | |
200 g (min. 24 %, ideálne crème fraîche) |
|
150 g (33 %) |
|
45 g |
|
podľa chuti |
|
Poleva: | |
95 g |
|
10 g |
|
Postup
-
1
Piškótové cesto: Vajíčka izbovej teploty, rozdelíme na bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme s 20 g cukru a nastrúhanou citrónovou kôrou do peny. Následne zašľaháme olej.
- 2
Z bielkov so 100 g cukru vyšľaháme pevný sneh, pozor však na prešľahanie. Následne obidve vaječné zmesi spolu ručne spojíme stierkou. Ako posledný krok pridáme preosiatu múku so soľou, ručne zapracujeme.
- 3
Pečieme na plechu (30x35 cm) vystlanom papierom na pečenie, vo vyhriatej rúre na 180 °C, v programe horúci vzduch, krátko, asi 8 minút. Správne upečený plát na povrchu jemne zozlatne a je na dotyk pružný.
- 4
Čučoriedkový gél: Pyré môžeme pripraviť rozmixovaním mrazeného ovocia. V miske zmiešame cukor s pektínom. Pyré dáme do hrnca a zohrejeme ho asi na 40 °C, v tomto momente postupne prisypávame zmes cukru a pektínu a všetko miešame. Následne celú zmes privedieme do varu a krátko prevaríme. Preložíme do misky a prikryjeme fóliou tak, aby sa gélu po celom povrchu dotýkala.
- 5
Pred použitím gél premixujeme ponorným mixérom, prípadne ho poriadne vymiešame metličkou, aby sme dostali hladkú štruktúru.
- 6
Smotanový krém: Z uvedených surovín vyšľaháme pevný a nadýchaný krém. Je dôležité, aby kyslá smotana mala dostatočné percento tuku, inak bude krém riedky.
- 7
Upečený korpus rozkrojíme na 3 pláty. Každý z plátov pri skladaní natrieme tretinou čučoriedkového gélu a následne tretinou smotanového krému. Ak chceme, korpusy môžeme pokvapkať zvyšným ovocným pyré, prípadne základným cukrovým sirupom.
- 8
Poleva: Čokoládu a kakaové maslo spoločne zahrejeme a roztopíme vo vodnom kúpeli. Polievame vychladený koláč. Tento recept môžete pripraviť aj ako roládu.
Tiež Čučoriedkový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu