Čučoriedkový zákusok
Čučoriedkový zákusok

Čučoriedkové rezy s bielou čokoládou a kyslou smotanou

Pavel Nikov
Mr. Sweet, dnes 13:00
Čučoriedkové rezy s bielou čokoládou a kyslou smotanou
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Vynikajúci zákusok od víťaza štvrtej série cukrárskej šou Pečie celé Slovensko, Pavla Nikova.

10
porcií
40 (+ chladenie) minút
príprava
8 minút
na 180 °C

Suroviny

Piškótové cesto:
4 ks
120 g
33 ml
1/2 ks
135 g
2 g
Čučoriedový gél:
300 g
67 g
9 g
Smotanový krém:
200 g (min. 24 %, ideálne crème fraîche)
150 g (33 %)
45 g
podľa chuti
Poleva:
95 g
10 g




Postup

  1. 1

    Piškótové cesto: Vajíčka izbovej teploty, rozdelíme na bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme s 20 g cukru a nastrúhanou citrónovou kôrou do peny. Následne zašľaháme olej.

  2. 2

    Z bielkov so 100 g cukru vyšľaháme pevný sneh, pozor však na prešľahanie. Následne obidve vaječné zmesi spolu ručne spojíme stierkou. Ako posledný krok pridáme preosiatu múku so soľou, ručne zapracujeme.

  3. 3

    Pečieme na plechu (30x35 cm) vystlanom papierom na pečenie, vo vyhriatej rúre na 180 °C, v programe horúci vzduch, krátko, asi 8 minút. Správne upečený plát na povrchu jemne zozlatne a je na dotyk pružný.

  4. 4

    Čučoriedkový gél: Pyré môžeme pripraviť rozmixovaním mrazeného ovocia. V miske zmiešame cukor s pektínom. Pyré dáme do hrnca a zohrejeme ho asi na 40 °C, v tomto momente postupne prisypávame zmes cukru a pektínu a všetko miešame. Následne celú zmes privedieme do varu a krátko prevaríme. Preložíme do misky a prikryjeme fóliou tak, aby sa gélu po celom povrchu dotýkala.

  5. 5

    Pred použitím gél premixujeme ponorným mixérom, prípadne ho poriadne vymiešame metličkou, aby sme dostali hladkú štruktúru.

  6. 6

    Smotanový krém: Z uvedených surovín vyšľaháme pevný a nadýchaný krém. Je dôležité, aby kyslá smotana mala dostatočné percento tuku, inak bude krém riedky.

  7. 7

    Upečený korpus rozkrojíme na 3 pláty. Každý z plátov pri skladaní natrieme tretinou čučoriedkového gélu a následne tretinou smotanového krému. Ak chceme, korpusy môžeme pokvapkať zvyšným ovocným pyré, prípadne základným cukrovým sirupom.

  8. 8

    Poleva: Čokoládu a kakaové maslo spoločne zahrejeme a roztopíme vo vodnom kúpeli. Polievame vychladený koláč. Tento recept môžete pripraviť aj ako roládu.

Diskusia k receptu