Jablkový koláč
Jablkový koláč

Obrátený jablkový koláč (Tarte Tatin)

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, dnes 09:00
Obrátený jablkový koláč (Tarte Tatin)
Foto: Kulinární studio MAFRA
8
porcií
20 minút
príprava
35 minút
na 190 °C

Suroviny

375 g chladené
165 g
50 g
4 ks veľké (odroda Granny Smith)
z 1 citróna
200 g



Postup

  1. 1

    Do panvice s hrubým dnom vhodnej aj do rúry vsypeme cukor a zalejeme ho 60 ml studenej vody. Na veľmi miernom plameni zahrievame, kým sa cukor nerozpustí. Za veľmi mierneho prebublávania necháme variť asi 7–9 minút, kým vznikne zlatistý karamel. Odstavíme z ohňa a pridáme maslo. Maslo necháme v horúcom karameli rozpustiť.

  2. 2

    Jablká ošúpeme, rozkrojíme na štvrtiny a vykrojíme z nich jadrá. Ošúpané jablká postupne vkladáme do vody s citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Keď sú všetky jablká pripravené, úhľadne ich poukladáme do panvice s karamelom.

  3. 3

    Lístkové cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 5 mm. Podľa taniera, ktorý má o niečo väčší priemer než panvica, vykrojíme kruh. Cesto pomocou valčeka prenesieme na jablká naskladané v panvici a jemne ho pritlačíme k okrajom.

  4. 4

    Do stredu cesta urobíme malý zárez v tvare kríža, aby počas pečenia mohla unikať para. Panvicu vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 190 °C asi 35 minút.

  5. 5

    Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme ho 2 minúty odpočívať. Potom ho opatrne vyklopíme na tanier. Porcie koláča doplníme kopčekom kyslej smotany.

Diskusia k receptu