Tvarohové koláče
Tvarohové koláče

Dvojctihodné koláče

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, včera 13:00
Dvojctihodné koláče
Foto: Kulinární studio MAFRA

Kysnuté koláče s tvarohovou plnkou, ovocím a posýpkou, ktoré pripomínajú sladký pôvab starých čias.

4 stredne veľké kusy
porcie
30 (+ kysnutie) minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
20 g čerstvé
40 g
100 ml
350 g
 štipka
1 ks
1 ks
75 g
Náplň:
300 g
1 ks
90 g
300 g (zmes)
Posýpka:
70 g
50 g
50 g
Na potretie:
1 ks



Postup

  1. 1

    Droždie rozdrobíme do misky, pridáme lyžičku cukru, polovicu vlažného mlieka a lyžicu múky. Rozmiešame a necháme vzísť kvások.

  2. 2

    Zvyšnú múku preosejeme do veľkej misy. Pridáme vzídený kvások, štipku soli, zvyšok cukru a vlažného mlieka, celé vajce a žĺtok. Premiešame a vypracujeme cesto. Prilejeme rozpustené maslo a dôkladne miesime, kým nevznikne hladké, vláčne cesto. Necháme ho na teplom mieste kysnúť približne 45–60 minút.

  3. 3

    Medzitým pripravíme náplň: tvaroh, vajce a práškový cukor vymiešame dohladka.

  4. 4

    Na posýpku zmiešame múku s cukrom, pridáme zmäknuté maslo a v prstoch vypracujeme sypkú mrveničku.

  5. 5

    Vykysnuté cesto rozdelíme na štyri rovnaké diely. Z každého vytvarujeme bochníček a rozťapkáme ho na placku s hrúbkou asi 2 cm. Do stredu každej placky navrstvíme tvarohovú plnku. Okraje cesta cez plnku prehneme a stlačíme ich k sebe, čím vytvoríme bochníčky. Kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, spojom nadol. Necháme ich ešte 15 minút podkysnúť.

  6. 6

    Po vykysnutí uprostred každého koláča vytlačíme jamku. Okraje potrieme rozšľahaným vajcom, jamku naplníme pripraveným ovocím a posypeme posýpkou.

  7. 7

    Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 25 minút dozlatista.

Diskusia k receptu