Dvojctihodné koláče
mesačník Varecha, 30. septembra 2025

Foto: Kulinární studio MAFRA
Kysnuté koláče s tvarohovou plnkou, ovocím a posýpkou, ktoré pripomínajú sladký pôvab starých čias.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 20 g čerstvé |
|
| 40 g |
|
| 100 ml |
|
| 350 g |
|
| štipka |
|
| 1 ks |
|
| 1 ks |
|
| 75 g |
|
| Náplň: | |
| 300 g |
|
| 1 ks |
|
| 90 g |
|
| 300 g (zmes) |
|
| Posýpka: | |
| 70 g |
|
| 50 g |
|
| 50 g |
|
| Na potretie: | |
| 1 ks |
|
Postup
-
1
Droždie rozdrobíme do misky, pridáme lyžičku cukru, polovicu vlažného mlieka a lyžicu múky. Rozmiešame a necháme vzísť kvások.
- 2
Zvyšnú múku preosejeme do veľkej misy. Pridáme vzídený kvások, štipku soli, zvyšok cukru a vlažného mlieka, celé vajce a žĺtok. Premiešame a vypracujeme cesto. Prilejeme rozpustené maslo a dôkladne miesime, kým nevznikne hladké, vláčne cesto. Necháme ho na teplom mieste kysnúť približne 45–60 minút.
- 3
Medzitým pripravíme náplň: tvaroh, vajce a práškový cukor vymiešame dohladka.
- 4
Na posýpku zmiešame múku s cukrom, pridáme zmäknuté maslo a v prstoch vypracujeme sypkú mrveničku.
- 5
Vykysnuté cesto rozdelíme na štyri rovnaké diely. Z každého vytvarujeme bochníček a rozťapkáme ho na placku s hrúbkou asi 2 cm. Do stredu každej placky navrstvíme tvarohovú plnku. Okraje cesta cez plnku prehneme a stlačíme ich k sebe, čím vytvoríme bochníčky. Kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, spojom nadol. Necháme ich ešte 15 minút podkysnúť.
- 6
Po vykysnutí uprostred každého koláča vytlačíme jamku. Okraje potrieme rozšľahaným vajcom, jamku naplníme pripraveným ovocím a posypeme posýpkou.
- 7
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 25 minút dozlatista.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu