Teľacia pečeň
Teľacia pečeň s orientálnou ryžou
Autor receptu: redakcia
Postup- Ryžu poriadne umyjeme pod
tečúcou studenou vodou
a potom necháme asi 30 minút
namočenú. Vo veľkej nepriľnavej panvici rozohrejeme na
miernom ohni olej. Pridáme nakrájanú
cibuľu a restujeme za stáleho
miešania, pokiaľ cibuľa
nezmäkne. Pridáme nakrájaný cesnak,
ktorý restujeme asi 1 minútu.
Potom pridáme kardamóm, koriander, škoricu, klinčeky, zázvor,
citrónovú trávu, bobkový list
a čierne korenie. Prehrejeme,
aby sa uvoľnila aróma a pridáme
ryžu. Opečieme, kým ryža nezačne byť sklovitá a ľahko zlatistá.
Pridáme vodu, namočený
šafran, soľ a privedieme k varu.
Znížime teplotu a dusíme,
zakryté asi 10 minút. Väčšina
vody sa odparí a potom
necháme ryžu ešte asi 20 minút
odpočinúť.
- Pečeň nakrájame na plátky,
narežeme kraje, aby sa počas
pečenia nekrútili. Surové okoreníme zmesou garam masala
a obalíme ich v múke. Solíme až
na záver po opečení. Plátky pečene opečieme
z oboch strán na oleji (múka sa
pri pečení zatiahne a udrží šťavu
vo vnútri pečene). Opečené
plátky vyberieme a na olej dáme
nasekanú cibuľu a polejeme červeným vínnym octom. Do
omáčky pridáme figový sirup
(dobrá alternatíva sladidla). Pridáme štipku rímskej rasce a do
tohto základu vložíme naspäť
opečenú pečeň. Pri miernom
ohni necháme dôjsť, aby mali
stred prepečený, ale ružový.
Úplne na záver pečeň osolíme.
- Omáčka: Do
jogurtu primiešame nasekanú
cibuľu, nakrájané uhorky,
dochutíme garam masalou
a pokrájanou čili papričkou, osolíme, okoreníme a pridáme nasekané lístky
čerstvej mäty. Všetko spolu
zamiešame. Servírujeme
k pečeni a k ryži.
|