Teľacia pečeň

Teľacia pečeň s orientálnou ryžou

Autor receptu: redakcia

Postup

  1. Ryžu poriadne umyjeme pod tečúcou studenou vodou a potom necháme asi 30 minút namočenú. Vo veľkej nepriľnavej panvici rozohrejeme na miernom ohni olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme za stáleho miešania, pokiaľ cibuľa nezmäkne. Pridáme nakrájaný cesnak, ktorý restujeme asi 1 minútu. Potom pridáme kardamóm, koriander, škoricu, klinčeky, zázvor, citrónovú trávu, bobkový list a čierne korenie. Prehrejeme, aby sa uvoľnila aróma a pridáme ryžu. Opečieme, kým ryža nezačne byť sklovitá a ľahko zlatistá. Pridáme vodu, namočený šafran, soľ a privedieme k varu. Znížime teplotu a dusíme, zakryté asi 10 minút. Väčšina vody sa odparí a potom necháme ryžu ešte asi 20 minút odpočinúť.
  2. Pečeň nakrájame na plátky, narežeme kraje, aby sa počas pečenia nekrútili. Surové okoreníme zmesou garam masala a obalíme ich v múke. Solíme až na záver po opečení. Plátky pečene opečieme z oboch strán na oleji (múka sa pri pečení zatiahne a udrží šťavu vo vnútri pečene). Opečené plátky vyberieme a na olej dáme nasekanú cibuľu a polejeme červeným vínnym octom. Do omáčky pridáme figový sirup (dobrá alternatíva sladidla). Pridáme štipku rímskej rasce a do tohto základu vložíme naspäť opečenú pečeň. Pri miernom ohni necháme dôjsť, aby mali stred prepečený, ale ružový. Úplne na záver pečeň osolíme.
  3. Omáčka: Do jogurtu primiešame nasekanú cibuľu, nakrájané uhorky, dochutíme garam masalou a pokrájanou čili papričkou, osolíme, okoreníme a pridáme nasekané lístky čerstvej mäty. Všetko spolu zamiešame. Servírujeme k pečeni a k ryži.