Slovenská kuchyňa

stredny-pirohy-up.jpg
Bryndzové pirohy s kapustou


Tradičná slovenská kuchyňa je založená hlavne na bravčovom mäse, hydine, múke, zemiakoch, kapuste a mliečnych výrobkoch. Najbližšie má k maďarskej, českej a rakúskej kuchyni. Na východe krajiny sú badateľné ukrajinské a poľské vplyvy. V porovnaní s inými krajinami na Slovensku oveľa ľahšie zoženiete špeciality z diviny, čo je dané prírodnými podmienkami lesnatej krajiny a masovým rozšírením poľovníctva ako záujmovej činnosti obyvateľov.



Ako tradičné slovenské jedlo sa najčastejšie uvádzajú bryndzové halušky, bryndzové pirohy a ďalšie pokrmy, na prípravu ktorých sa používa zemiakové cesto a bryndza - mäkký slaný syr z ovčieho mlieka so silnou arómou a chuťou, vyrábaný tradičným postupom. Pravda je taká, že Slováci bryndzové halušky konzumujú skôr výnimočne (v južných oblastiach vôbec) a zohnať pravú ovčiu bryndzu z nepasterizovaného mlieka nie je jednoduché. Bryndzové halušky sú však povinnou súčasťou ponuky každej reštaurácie v turisticky atraktívnych oblastiach.

  • Jednoduchý domáci chlieb

    Jednoduchý domáci chlieb

    Pridávam recept na chlieb, ktorý si dokáže upiecť každý, teda aj menej zdatný pekár. Okrem chutného chlebíka získate aj nádhernú vôňu, ktorá Vám aj veľmi pekne rozvonia celý byt či dom.

  • Mňamková pohánková kaša (fotorecept)

    Mňamková pohánková kaša (fotorecept)

    Je to čosi ako dezert, keď sa ešte takéto zákusky nerobili ako dnes. A prišla chuť na sladké, tak čo mali staré mamy robiť? Uvarili (upiekli) z toho, čo bolo doma.

  • Vanilkový oblak z pekárničky (fotorecept)

    Vanilkový oblak z pekárničky (fotorecept)

    Zdroj: Domáci pekárny. Ja som si ho prispôsobila pre moju pekárničku ETA Siesta. Fajna. Jemný, nadýchaný.

  • Bryndziarka (fotorecept)

    Bryndziarka (fotorecept)

    Tiež jeden recept od babky. Varievala sa, keď sa chodilo burgyňu okopávať, bola to veru riadna drina. Tak dobré padla sýta polievka.

  • Džgance s makom a so slivkami
  • Pudingové slimáky (fotorecept)

    Pudingové slimáky (fotorecept)

    Kto má rád kysnuté koláče nech vyskúša, neoľutuje. Zvládne aj začiatočník.

  • Zemiakovo-krupicové šúľance s orechmi

    Zemiakovo-krupicové šúľance s orechmi

    Jedlá z cesta patria k mojim najobľúbenejším. Baví ma pripravovať ich tak, aby opäť lákali a prekvapovali. Aby otázka – Čo už môže byť na šúľancoch či pirohoch zaujímavé? – bola zbytočná. Ja totiž odpovedám, že sú súčasťou našej...

  • Morčacia polievka s domácimi cestovinami a mäsom

    Morčacia polievka s domácimi cestovinami a mäsom

    Môže byť nedeľa bez dobrej polievky, v ktorej sú domáce cestoviny... ?????

  • Takzvaný krušaci marhuľový koláč (fotorecept)

    Takzvaný krušaci marhuľový koláč (fotorecept)

    Variabilný recept, možno použiť hocaké sezónne ovocie. Spisovnejšie by to bolo nazvať koláč z mrveničky, ale tu mi náš šarišský výraz krušaci proste pasuje najviac :D

  • Zemiaky s opečenou cibuľou a jarnou cibuľkou

    Zemiaky s opečenou cibuľou a jarnou cibuľkou

    Tieto zemiaky som jedla cez víkend v Košiciach na Gurmánfeste ako prílohu ku morčaciemu steaku. Veľmi mi chutili, preto som vymámila od kuchára recept a dnes som ho vyskúšala na obed - mne stačili aj samotné, ...

  • Domáce tvarohové rezance s pažítkou (fotorecept)

    Domáce tvarohové rezance s pažítkou (fotorecept)

    Rýchle a jednoduché jedlo, ktoré milujú veľkí aj malí.

  • Krútence (fotorecept)

    Krútence (fotorecept)

    Tento recept je z truhlice našich starých mam. Volajú to rôzne - krútence, ťahance, párance. Ako v ktorej rodine. Jednoduchá dobrota, ktorá bola veľmi obľúbená, najmä dedo a ja keď sme k...

  • Krumplačka od babky Žofky

    Krumplačka od babky Žofky

    Táto zemiaková polievka je veľmi chutná a pritom ide o jednoduché varenie a pomerne rýchle.

  • Hrnčekový ovocný koláč

    Hrnčekový ovocný koláč

    Víkendový osviežujúci koláčik

  • Šenkárov voňavý reznisko (fotorecept)

    Šenkárov voňavý reznisko (fotorecept)

    Takúto dobrotu som jedol v jednom šenku istej rekreačnej oblasti. Páni toto je najlepší rezeň aký ste jedli v živote - to tvrdil krčmár. Pardon šenkár, ako on tvrdil o sebe, že neni krčmár ...

  • Žitno-pšeničná chlebovice

    Žitno-pšeničná chlebovice

    Chlebovou polévku s celerovými knedlíčky jsem popsala tady: https://varecha. pravda. sk/recepty/celozrnna-polevka-chlebova-s-celerovymi-knedl/40153-recept. html Dnes, u nás klasická už mnoho let, je žitná chlebovice z žitného, nebo žitno-pšeničného chleba. Lepší druhem chleba, který používám. Ten...

  • Furmanská fazuľa (fotorecept)

    Furmanská fazuľa (fotorecept)

    Nosievali si ju gazdovia, keď išli na zárobky furmančiť. Takúto fazuľu mali celodenné jedlo. Potom pretekali s koňmi, kto urobí väčší prievan.

  • Bjaľoš bryndzový

    Bjaľoš bryndzový

    Tento recept je na prípravu bryndzového koláča našich predkov, ktorý patrí aj k pokladom regiónu Turiec. Pripravuje sa z kysnutého cesta, turčianskej nepasterizovanej bryndze, zakysanky, zemiakov a je ochutetný pažitkou. Koláč sme pripravovali...

  • Kabáč s kyslou kapustou a slaninou (fotorecept)

    Kabáč s kyslou kapustou a slaninou (fotorecept)

    Sú to kabáče, ktoré vám neuschnú a sú trochu kyslé od kapusty, fajn dobrota. U nás top recept na teplé dni.

  • Alžbetine orechové rezy (fotorecept)

    Alžbetine orechové rezy (fotorecept)

    Recept si opísala moja mamka zo zošita mojej babky, keď babka ešte žila. Neviem, prečo sú Alžbetine, ale jedno viem určite: sú fantastické :-)

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist