Slovenská kuchyňa

stredny-pirohy-up.jpg
Bryndzové pirohy s kapustou


Tradičná slovenská kuchyňa je založená hlavne na bravčovom mäse, hydine, múke, zemiakoch, kapuste a mliečnych výrobkoch. Najbližšie má k maďarskej, českej a rakúskej kuchyni. Na východe krajiny sú badateľné ukrajinské a poľské vplyvy. V porovnaní s inými krajinami na Slovensku oveľa ľahšie zoženiete špeciality z diviny, čo je dané prírodnými podmienkami lesnatej krajiny a masovým rozšírením poľovníctva ako záujmovej činnosti obyvateľov.



Ako tradičné slovenské jedlo sa najčastejšie uvádzajú bryndzové halušky, bryndzové pirohy a ďalšie pokrmy, na prípravu ktorých sa používa zemiakové cesto a bryndza - mäkký slaný syr z ovčieho mlieka so silnou arómou a chuťou, vyrábaný tradičným postupom. Pravda je taká, že Slováci bryndzové halušky konzumujú skôr výnimočne (v južných oblastiach vôbec) a zohnať pravú ovčiu bryndzu z nepasterizovaného mlieka nie je jednoduché. Bryndzové halušky sú však povinnou súčasťou ponuky každej reštaurácie v turisticky atraktívnych oblastiach.

  • Teľací závitok na rezancoch a zelenine

    Teľací závitok na rezancoch a zelenine

    Široké rezance: Do hlbšej misy dáme múku, štipku soli a vajíčka, cesto spracujeme na polotuhú konzistenciu, zabalíme ho do fólie a uložíme na 30 minút do chladničky.

  • V slaninke obalený zubáč s kalerábovým velouté

    V slaninke obalený zubáč s kalerábovým velouté

    Filety zo zubáča umyjeme v studenej vode a osušíme, pinzetou vytiahneme kostičky. Filety rozkrojíme na 2 rovnaké časti, na koži spravíme hlboké zárezy, porcie osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónom, zabalíme do tenkých a dlhších pásov slaniny a odložíme do...

  • Kačacia pečeň na pikantných marhuliach

    Kačacia pečeň na pikantných marhuliach

    Ryby z Dunaja, zverina z malokarpatských lesov, hydina a plody zeme z juhu, k tomu zvyklosti z panských dvorov monarchie a od obchodníkov, čo pricestovali aj z ďalekých končín. Z toho všetkého sa zrodila prešporská hostina.

  • Guláš z diviaka podľa mnícha (fotorecept)

    Guláš z diviaka podľa mnícha (fotorecept)

    Recept na tento guláš je v rodine už mnoho rokov.

  • Teľací perkelt s opekanými haluškami

    Teľací perkelt s opekanými haluškami

    Teľacie stehno zbavíme blán a pokrájame na kocky 2 x 2 cm, v hrnci rozohrejeme masť a pridáme nakrájanú cibuľu. Pražíme do zlatohneda, pridáme nakrájané mäso a ďalej pražíme, pridáme na pásiky nakrájanú čerstvú papriku, drvenú rascu,...

  • Krém z dunajských rýb s tvarohovou knedličkou (fotorecept)

    Krém z dunajských rýb s tvarohovou knedličkou (fotorecept)

    Ryby očistíme, nakrájame na kúsky a odložíme do chladu, na oleji opražíme nakrájanú cibuľu a koreňovú zeleninu, zalejeme vývarom, pridáme bobkový list, nové korenie a osolíme.

  • Zemiakové tašky s kačacou plnkou

    Zemiakové tašky s kačacou plnkou

    Posyp zo strúhanky a z vlašských orechov: Strúhanku spolu s posekanými vlašskými orechmi opečieme nasucho v hlbšej panvici do zlatohneda, pridáme roztopené maslo a ešte chvíľu pražíme, osolíme, okoreníme, pridáme posekanú pažítku, odstavíme a preložíme do druhej misky.

  • Marhuľové guľky s vínovou penou

    Marhuľové guľky s vínovou penou

    Zemiaky dáme uvariť deň vopred, pomelieme ich, dáme na pracovnú dosku, do stredu spravíme jamku, do ktorej dáme múku, vajcia a soľ. Cesto spracujeme do polotuha, rozvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra a rozkrájame...

  • Turecký koláč (fotorecept)

    Turecký koláč (fotorecept)

    Recept je od priateľky. Rozmýšľali sme už dávnejšie nad tým názvom koláča, ale veru sme neprišli na to, prečo turecký? Neviem dôvod prečo ho tak nazvali. No sú v ňom všetky ingrediencie, ktoré máme...

  • Okurkovo-tvarohová mana

    Okurkovo-tvarohová mana

    Miluju slovenský hrudkový tvaroh a neméně nakládačky čerstvé.

  • Šošovicová polievka s vajcom

    Šošovicová polievka s vajcom

    Pamätám sa, keď nám ešte varila naša mama, že cez týždeň boli väčšinou múčne jedlá a na nedeľu sa kúpilo nejaké mäso. Mne to stačilo lebo nie som na mäsové jedlá. Ale keď varí mama...

  • Plnené kuriatko so slaninovými knedličkami

    Plnené kuriatko so slaninovými knedličkami

    Najskôr pripravíme kurčatá, ktoré umyjeme, osolíme, okoreníme a rozkrojíme na polovice. Pripravíme plnku – hriankový chlieb nakrájame na malé kocky a dáme do misy, šalotku nakrájame nadrobno a speníme na rozohriatom masle, pridáme popučený cesnak, nakrájaný špenát a...

  • Jablkovo-orechový piškótový koláč

    Jablkovo-orechový piškótový koláč

    Po dlhej dobe som sa pustila do pečenia a dnes to vyšlo na tento jednoduchý a dobrý koláčik (:

  • Medailóniky z bravčovej pečienky v orechovej kruste s kuskusom (fotorecept)
  • Dolky

    Dolky

    Dnes som nepiekla, tak som urobila viac chutných ľahučkých doliek namiesto zákuska. Ako hlavný chod chutnú kapustnicu s klobáskou a obedík bol ako lusk.

  • Príma zemiaky! (fotorecept)

    Príma zemiaky! (fotorecept)

    Vyrastala som na Spiši, som Spišiačka a vždy tu prevládalo pestovanie tých najlepších odrôd zemiakov. Veru už to tak nie je! Škoda. Teraz hľadám aspoň zemiaky zo Slovenska. Zemiaky...

  • Pečený bravčový bôčik s kôprovou omáčkou (fotorecept)

    Pečený bravčový bôčik s kôprovou omáčkou (fotorecept)

    Ešte aj teraz v záhradke sa nájde čerstvý kôpor a tak vynikajúco chutí s pečeným bôčikom.

  • Recept bez obrázku

    Krémová zeleninová polievka

    Vynikajúca zdravá polievka plná chutí.

  • Makovo-jablkový zákusok alebo tortička bez múky (fotorecept)

    Makovo-jablkový zákusok alebo tortička bez múky (fotorecept)

    Chcela som vyskúšať, tak som experimentovala a vymýšľala a tu je výsledok, robím to preto, aby mohla zákusok okoštovať aj dcéra, ktorá má bezlepkovú diétu. Je to tak trochu aj dia, keď si...

  • Mramorová bábovka s citrónovou polevou (fotorecept)

    Mramorová bábovka s citrónovou polevou (fotorecept)

    Táto bábovka je bez hrozienok, veď nemusia vždy byť. Je veľmi ľahučká, vhodná ku kávičke a nielen to, aj deti si pochutnali:-)

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist