Slovenská kuchyňa

stredny-pirohy-up.jpg
Bryndzové pirohy s kapustou


Tradičná slovenská kuchyňa je založená hlavne na bravčovom mäse, hydine, múke, zemiakoch, kapuste a mliečnych výrobkoch. Najbližšie má k maďarskej, českej a rakúskej kuchyni. Na východe krajiny sú badateľné ukrajinské a poľské vplyvy. V porovnaní s inými krajinami na Slovensku oveľa ľahšie zoženiete špeciality z diviny, čo je dané prírodnými podmienkami lesnatej krajiny a masovým rozšírením poľovníctva ako záujmovej činnosti obyvateľov.



Ako tradičné slovenské jedlo sa najčastejšie uvádzajú bryndzové halušky, bryndzové pirohy a ďalšie pokrmy, na prípravu ktorých sa používa zemiakové cesto a bryndza - mäkký slaný syr z ovčieho mlieka so silnou arómou a chuťou, vyrábaný tradičným postupom. Pravda je taká, že Slováci bryndzové halušky konzumujú skôr výnimočne (v južných oblastiach vôbec) a zohnať pravú ovčiu bryndzu z nepasterizovaného mlieka nie je jednoduché. Bryndzové halušky sú však povinnou súčasťou ponuky každej reštaurácie v turisticky atraktívnych oblastiach.

  • Domáce trdelníky

    Domáce trdelníky

    Zo surovín na cesto si vypracujeme hladké nelepivé cesto a necháme na teplom mieste vykysnúť aspoň hodinku.

  • Kváskové dukátové buchtičky (fotorecept)

    Kváskové dukátové buchtičky (fotorecept)

    Kváskujem už pomaly rok, ale len nepatrnými krokmi sa púšťam do nových výziev. Chlieb a bagety už viem. Občas aj žemle mi vyjdú tak, ako som si predstavovala. No dnes som prvýkrát piekla niečo...

  • Orechový závin zo zemiakového cesta (fotorecept)

    Orechový závin zo zemiakového cesta (fotorecept)

    Tento koláč zo zemiakového cesta je naozaj výborný a netreba sa báť ho vyskúšať.

  • Kapustová polievka

    Kapustová polievka

    Celkom obyčajná, nezahustená kapustová polievka.

  • Makové koláče podobné moravským (fotorecept)

    Makové koláče podobné moravským (fotorecept)

    Tieto koláče sa líšia od moravských tým, nakoľko som do nich dala namiesto tvarohu mak. Musela som ho spotrebovať , tak som urobila takéto koláče s makom. Sú ľahučké, voňavé skúste aj vy.

  • Svatomartinská husa (fotorecept)

    Svatomartinská husa (fotorecept)

    Tak si myslím, že jdu s křížkem po funuse s tímto receptem. Ale na druhé straně proč si neudělat husu i jindy a nebo třeba příští rok. Měl jsem takové nutkání přidat včera neúplný recept ale...

  • Koláčky z hrudkového tvarohu

    Koláčky z hrudkového tvarohu

    Variabilní, rychlé koláčky z hrudkového tvarohu. Naslano, nasladko, s bylinkama i bez, s cukrem, susenym ovocem, rozinkama.

  • Opitý Izidor (fotorecept)

    Opitý Izidor (fotorecept)

    Stará dobrá klasika na nedeľu ku káve.

  • Jemný jablkový koláč (fotorecept)

    Jemný jablkový koláč (fotorecept)

    Tento koláč pripravíme na poslednú chvíľu, keď sa ohlásia hostia. Nie je náročný na čas, ale aj prípravu.

  • Bábovka

    Bábovka

    Rýchlovka, keď vás (aj nás) prepadne chuť na sladké. Je to hrnčekový recept, mierka je 250 ml hrnček. Bábovka je vláčna a vlhká.

  • Opekané kapustové pirohy (fotorecept)

    Opekané kapustové pirohy (fotorecept)

    Je obdobie dlhých zimných večerov, keď človek neustále hľadá niečo pod zub a má aj viac času na jeho prípravu.

  • Domáci podplameník

    Domáci podplameník

    Zakaždým si vychutnávam na vianočných trhoch podplameníky, a tak som sa rozhodla to skúsiť aj doma. Nie je síce pečený v peci, ale je výborný. :)

  • Škoricové osie hniezda

    Škoricové osie hniezda

    Osie hniezda sú najlepšie so škoricou. Pochutnali sme si.

  • Kapustová polievka

    Kapustová polievka

    Môj príspevok do dynastie kapustových. Na zahustenie nepoužívam múku, ale krúpy a pohánku.

  • Recept bez obrázku

    Mamičkin špenát

    V škole sme špenát odmietali, ten ktorý nám navarila doma mamička, ten chutil vždy.

  • Recept bez obrázku

    Chlebové knedlíky

    Recept léty ověřený, pro mě jedinečný. S kynutými knedlami nejsem kamarádka. Recept pochází z Hrníčkové kuchařky, autorky Jaroslava Pechová, Ivana Králová, vydala Laguna Praha v roce 1980. Nikdy jsem je nepokazila, ...

  • Kapustnica s parenými buchtami (fotorecept)

    Kapustnica s parenými buchtami (fotorecept)

    Na oleji alebo masti usmažíme cibuľu.

  • Hubáčiky (fotorecept)

    Hubáčiky (fotorecept)

    Keďže huby máme teraz všade, treba pre ne nájsť využitie v kuchyni. Čo s nimi? Áno, táto otázka je možno v každej domácnosti. Ponúkam Vám jedno riešenie... ; HUBÁČIKY

  • Lokše so slivkovým lekvárom a makom

    Lokše so slivkovým lekvárom a makom

    Uvarené zemiaky ošúpeme a postrúhame, prípadne prelisujeme. Necháme ich vychladnúť, pridáme múku, soľ a vypracujeme hladké cesto. Vytvoríme si valček, ktorý rozdelíme na 6 - 8 dielikov. Každý diel vyvaľkáme na placku...

  • Makový koláč bez vajíčka s mrveničkou s mletými orechami (fotorecept)

    Makový koláč bez vajíčka s mrveničkou s mletými orechami (fotorecept)

    Cesto je tvarohové, bez použitia vajíčka. Plnka je maková. Na vrch som dala mrveničku s mletými vlašskými orechmi. Páči sa mi, že cesto nie je hrubé, vynikne maková plnka.

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist