Slovenská kuchyňa

stredny-pirohy-up.jpg
Bryndzové pirohy s kapustou


Tradičná slovenská kuchyňa je založená hlavne na bravčovom mäse, hydine, múke, zemiakoch, kapuste a mliečnych výrobkoch. Najbližšie má k maďarskej, českej a rakúskej kuchyni. Na východe krajiny sú badateľné ukrajinské a poľské vplyvy. V porovnaní s inými krajinami na Slovensku oveľa ľahšie zoženiete špeciality z diviny, čo je dané prírodnými podmienkami lesnatej krajiny a masovým rozšírením poľovníctva ako záujmovej činnosti obyvateľov.



Ako tradičné slovenské jedlo sa najčastejšie uvádzajú bryndzové halušky, bryndzové pirohy a ďalšie pokrmy, na prípravu ktorých sa používa zemiakové cesto a bryndza - mäkký slaný syr z ovčieho mlieka so silnou arómou a chuťou, vyrábaný tradičným postupom. Pravda je taká, že Slováci bryndzové halušky konzumujú skôr výnimočne (v južných oblastiach vôbec) a zohnať pravú ovčiu bryndzu z nepasterizovaného mlieka nie je jednoduché. Bryndzové halušky sú však povinnou súčasťou ponuky každej reštaurácie v turisticky atraktívnych oblastiach.

  • Uhorky alias kvašáky spod AZ Slnka (fotorecept)

    Uhorky alias kvašáky spod AZ Slnka (fotorecept)

    Spomienková, aj keď podľa mojeho gusta, no hlavne možností, pripravená lahôdka našej úžasnej babičky lady Ann. Na výsadbu, či výsev záhradky používala svojský kalendár. Napr. posledný deň pre cesnak do hriadky 15....

  • Perkelt z drobkov moriek (fotorecept)

    Perkelt z drobkov moriek (fotorecept)

    Variant s ryžou ako prílohou. Ale áno! Dobre viem, že s rcp na perkelt, zvlášť na našom krásnom rodnom Slovensku, možno ani u našich južných susedov, dieru do sveta neurobím. Na jeho prípravu...

  • Králik s horčicovo-kôprovou omáčkou (fotorecept)

    Králik s horčicovo-kôprovou omáčkou (fotorecept)

    Sezóna čerstvého kôpru, to treba využiť nie? Variť, variť nech si ho človek užije česrtvý a mraziť, mraziť nech máme zásobu :) Tesne pred odletom do Mexika som sa rozhodla, že musím urobiť niečo riadne...

  • Tvarohové guľky s jahodami

    Tvarohové guľky s jahodami

    Tradičné jedlo, ktoré sa dá pripraviť na viacero spôsobov. Z kysnutého, zemiakového, či tvarohového cesta. Zakaždým neskutočne chutné, s náplňou vždy z iného sezónneho ovocia. Tentoraz s našimi milovanými jahodami, ktoré...

  • Kôprovka s hovädzími plátkami pre švagra Luxiho (fotorecept)

    Kôprovka s hovädzími plátkami pre švagra Luxiho (fotorecept)

    Klasika aj slovenskej kuchyne. Tento variant som pripravil na objednávku mojeho švagra, ktorý za „morom“, prežíva už 50. rok a doslova „baží“ po každej domácej, pre nás, „samozrejmosti“! Vianoce 2005 oslávil bryndzovými...

  • Babičkine pečené buchty s lekvárom
  • Tatarák z olomouckých tvarôžkov (fotorecept)

    Tatarák z olomouckých tvarôžkov (fotorecept)

    Kolega mi spomínal, že si dal v jednej reštaurácii tatarák z olomouckých tvarôžkov a veľmi mu to chutilo, tak som si povedal že to skúsim... dnes bol na raňajky, je výborný, určite budem robiť...

  • Erteplové tašky

    Erteplové tašky

    Toto je starý recept od mojej babičky zo Záhoria.

  • Živánska

    Živánska

    Pôvodne sa mala pripravovať v teréne, ale zlé počasie celú akciu zmarilo, tak nakoniec musela ísť do rúry. Nemal som vôbec úmysel sem tento recept vkladať, ale výsledok bol viac ako uspokojivý, t ak prečo...

  • Dýně v česnekovém másle pečená

    Dýně v česnekovém másle pečená

    Jednoduché, famozní, do sbírky dýňových receptů. Snad nejlepší co znám.

  • Čerešňový koláč (fotorecept)

    Čerešňový koláč (fotorecept)

    Chutný letný koláč z kysnutého cesta s čerešňami a tvarohom ;)

  • Koleno na čiernom pive z pomalého hrnca (fotorecept)

    Koleno na čiernom pive z pomalého hrnca (fotorecept)

    Doporučujem každému, určite sa dá robiť aj v pekáči, no mne tento spôsob prípravy ušetril čas aj robotu.

  • Šišky s džemom

    Šišky s džemom

    Na dnes na obed sme mali tieto šišky. Sú ľahučké naozaj výborné.

  • Tvarohové koláče s čučoriedkami (fotorecept)

    Tvarohové koláče s čučoriedkami (fotorecept)

    Z uvedených surovín vypracujeme klasickym spôsobom cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Kým cesto kysne, pripravíme si mrveničku a necháme v chlade. Tiež pripravíme tvarohovú plnku.

  • Perníkové rezy s kokosom (fotorecept)

    Perníkové rezy s kokosom (fotorecept)

    Recept je z časopisu - Pošli recept. Tak som ho skúsila a chutil nám , pekne vonia:-)

  • Domáci - Peoria AZ - chlieb štvormúkový (fotorecept)

    Domáci - Peoria AZ - chlieb štvormúkový (fotorecept)

    Desaťročiami sa pre mňa príprava chleba stala posvätným rituálom. Už samotná myšlienka, že Božieho daru by bolo načim, ma s láskavou starostlivosťou prenesie na pomyselnú štartovaciu čiaru spred viac ako 50 rokov. Som v našom...

  • Škoricové osie hniezda

    Škoricové osie hniezda

    Múku vypeme do misy, urobíme jamku, do ktorej dáme trochu cukru, nadrobíme droždie a zalejeme teplým mliekom. Necháme kvások pracovať, ked vykysne , pridáme ostatné suroviny a štipku soli. Vypracujeme cesto, ktoré...

  • Pšenicový salát s fenyklem

    Pšenicový salát s fenyklem

    Ojedinělý, vynikající salát nejen letních dnů. Jednotlivá množství záleží na chuti.

  • Segedín prvomájový v AZ (fotorecept)

    Segedín prvomájový v AZ (fotorecept)

    Ctených ortodoxných konzumentov „segedínu” vopred prosím za odpustenie, že som si dovolil túto, aj na Slovesku obľúbenú, špecialitu uvariť podľa seba. Teda podľa dostupnosti potrebných ingrediencií. Ale na toto „zimušné” jedlo som presne 1....

  • Pikantný šalát z jačmenných krúpov a pohánky (fotorecept)

    Pikantný šalát z jačmenných krúpov a pohánky (fotorecept)

    Jedli ste už šalát z krúpov a pohánky? Je to na spôsob vlašského šalátu, len namiesto zemiakov sú tam krúpy s pohánkou.

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist