Maďarská kuchyňa (recepty chronologicky)

prazdny

Maďarská kukuričná kaša

Bravčové mäso

Múku pomaly za stáleho miešania sypeme do vriacej osolenej vody, odstavíme a miešame ďalej. Potom...

prazdny

Baklažánové vejáre

Hlavné jedlá

Pekáč pokvapkáme olivovým olejom. Z baklažánov odkrojíme stopky a pozdĺžne ich prekrojíme na polovicu. Každú polovicu...

prazdny

Pečené halušky s krémom

Koláče

Do misky dáme všetky suroviny na cesto. Zarobíme cesto, ktoré necháme 30 minút kysnúť...

prazdny

Taštičky s višňovým džemom

Bezmäsité jedlá

Z preosiatej múky, soli, vajec a vody vypracujeme tuhšie hladké nelepivé cesto. Vyvaľkáme ho...

prazdny

Dvojplnkový maďarský tvarohový koláč

Dezerty

Najskôr si namočíme hrozienka do rumu. Zo všetkých uvedených prísad na cesto vypracujeme bochník cesta, ktorý...

prazdny

Budapeštianske rezy

Koláče

Cesto: do väčšej misky dáme preosiatu múku, na kúsky nakrájaný rastlinný tuk, žĺtky a vykysnutý...

prazdny

Somlói galuska – lahodný maďarský zákusok

Koláče

Najprv vyšľaháme bielky na tuhý sneh, do ktorého pridáme cukor a nakoniec doň pridáme žĺtky, ...

prazdny

Rezance s tvarohovou plnkou v ceste

Bezmäsité jedlá

Rezance uvaríme v slanej vode, scedíme ich a omastíme 40 g rozpusteného masla. Žĺtky rozšľaháme...

prazdny

Jablková pena

Dezerty

Jablká olúpeme, zbavíme jadierok a pokrájame na kúsky. Podlejeme ich niekoľkými PL vody a...

prazdny

Maďarská restovaná husacia pečeň

Hlavné jedlá

Husaciu pečeň necháme hodinu nasiaknuť celkom ponorenú v dostatočnom množstve chladného mlieka. Potom ju necháme odkvapkať...

prazdny

Jeseter po maďarsky

Hlavné jedlá

Očistené porcie jesetera osolíme, posypeme paprikou, vložíme do kastróla, podlejeme trochou vývaru a dusíme...

prazdny

Maďarský tokáň

Hovädzie mäso

Nakrájanú slaninu dáme roztopiť, pridáme masť a nakrájanú cibuľu, ktorú osmažíme do sklovita. Potom...

prazdny

Čángo guláš

Hovädzie mäso

Mäso opláchneme a nakrájame na 30–40 g kúsky. Do kastróla dáme masť, na plátky nakrájanú...

prazdny

Fiš paprikáš

Hlavné jedlá

Ryby pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme a dáme asi na hodinu odležať do chladu. Medzitým nakrájame...

prazdny

Hovädzí perkelt s tarhoňou

Bravčové mäso

Nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme na oleji dozlata. Pridáme pokrájanú papriku a rajčinu a krátko podusíme. Potom...

prazdny

Maďarské teľacie stehno plnené cestovinami s kapustou

Hlavné jedlá

Hlávkovú kapustu nastrúhame najemno a mierne osolíme. Niekoľko PL kryštálového cukru necháme skaramelizovať na rozpálenom oleji,...

prazdny

Držky na paprike – maďarský pacalperkelt

Polievky

Držky dobre premyjeme v niekoľkých vodách, kým sú bez pachu. Uvaríme ich v tlakovom hrnci...

prazdny

Husacie stehná

Hlavné jedlá

Očistené, umyté a osušené husacie stehná rozrežeme v kĺboch, osolíme, okoreníme a opečieme z...

prazdny

Placky z údeného mäsa

Bravčové mäso

Žemle pokrájame na kocky a navlhčíme časťou mlieka. Údené mäso pomelieme, vyžmýkané žemle tiež. Pokrájanú...

prazdny

Šopronské kapustové závitky

Bravčové mäso

Z kapusty vyrežeme hlúb a hlávku necháme variť 5–6 minút v slanej vode. Osem listov oddelíme,...

prazdny

Kapor na spôsob „Rác“

Hlavné jedlá

Kapra nakrájame na kusy a prešpikujeme slaninou. Zemiaky uvaríme v šupke a nakrájame na plátky.

prazdny

Horiaci guláš Attila

Kuracie mäso

Kurča vykostíme a z kostí, kože, väčšej cibule, 2 strúčikov cesnaku, nového a...

prazdny

Debrecínska plnená kapusta

Bravčové mäso

V slanej vode s troškou oleja obvaríme kapustnú hlávku, z ktorej postupne odoberáme listy. Listy...

prazdny

Baraní paprikáš

Hlavné jedlá

Mäso očistíme a oparíme slanou octovou vodou. Potom ho dobre poumývame v studenej vode. Nakrájame...

prazdny

Pečeňová nátierka

Bravčové mäso

Umyjeme bravčovú pečeň, cibuľu nakrájame a spolu pomelieme a podusíme na rozpálenom oleji.

prazdny

Mozočková pochúťka

Bravčové mäso

Cibuľu pokrájame a opražíme na masti nato dáme mäso a dusíme potom červenú papriku, čierne...

prazdny

Halászlé

Polievky

V hrnci, v asi 0, 3 l vody, varíme nadrobno pokrájanú cibuľu 15 minút...

prazdny

Hovädzie mäso na paradajkách

Hovädzie mäso

Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na tuku, pridáme nakrájané mäso a urestujeme. Osolíme, okoreníme a...

prazdny

Hrachová polievka na maďarský spôsob

Bravčové mäso

Večer namočíme hrach do studenej vody. Na druhý deň ho uvaríme takmer domäkka v osolenej vode....

prazdny

Maďarská šampiňónová polievka

Polievky

Šampiňóny očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Na horúcej masti ich osmažíme a dusíme...

prazdny

Halászlé

Polievky

Kapra očistíme od šupín, vyberieme vnútornosti, mlieč a ikry odložíme nabok. Odrežeme rybiu hlavu...

prazdny

Kukuricová polievka

Polievky

Na olivovom oleji popražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme mletú červenú papriku a zalejeme 900 ml vody....

prazdny

Kôprová polievka

Bezmäsité jedlá

Z oleja a múky urobíme svetlú zápražku, pridáme do nej kôpor, ale nesmažíme. Hneď...

prazdny

Cesnaková polievka s klobásou

Bravčové mäso

Cesnak pokrájame nadrobno, zalejeme olivovým olejom a necháme odležať. Zemiaky pokrájané na kocky uvaríme v...