Fašírky fotorecept

pusta - fotkapusta, 4. mája 2013
Fašírky (fotorecept)
Foto: pusta

Kto by nepoznal tento recept? Staré, dobré, osvedčené fašírky, klasické jedlo, ktoré nikdy nesklame, zachráni a zasýti.

4
porcie
15 minút
príprava
10 minút
na 80 -90 °C

Suroviny

500 g
1 - 2 ks včerajšia
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
3 strúčiky
1 ks
podľa potreby na zahustenie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy som dala mleté mäso, soľ a čerstvo mleté čierne korenie.

    Fašírky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som majorán a prelisovaný cesnak.

    Fašírky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som jedno vajce,...

    Fašírky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vo vode namočenú a vytlačenú staršiu žemľu,..

    Fašírky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...strúhanku na zahustenie.

    Fašírky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Všetko som dobre zmiešala do tvarovateľnej hmoty a nechala som 1 hodinu v chladničke odpočinúť, aby sa dobre prepojil chute.

    Fašírky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zo zmesi som vytvarovala guľky, sploštila som ich dlaňou na fašírky a obalila v strúhanke.

    Fašírky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Fašírky som opražila v rozohriatom oleji /stredný plameň/ z oboch strán do červena - cca 4 -5 minút.

    Fašírky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pdávala som horúce s pretláčanými zemiakmi so šalátom, sú výborné i za studena s chlebom, vhodné na večeru, na pikniky aj ako pohostenie, doplnené čerstvou zeleninou.

    Fašírky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

55 komentárov k receptu
máš ich suuper.-)) čakám na dodávku mäasa od farmára, zajtra sa chystám aj ja robiť točenú, plnenú fašírku...veľmi ľúbim fašírku...zvlášť v nedeľu popoludní s chlebíkom a uhorkou...len tak zahryznúť..-)
Krásna práca, milá @pusta - popretkávaná spomienkami na časy dávno zašlé a ďalšiu z nezabudnuteľných vôní mojej mamky_Aňuci a babky_Lady Ann. Neviem si predstaviť žiaden z prívarkov bez "fasírózó"!!! Milujem ich za horúca, teopla i studena! Ďakujem, si naozaj šikovná!
@cesminaz , tiež niekedy dávam papriku, aj rascu. teraz som chcela len tak jednoducho, tak klasicky, ako mama robievala u nás doma. vtedy sa mlelo orezané mastnejšie mäso, ktoré sa nespotrebovalo pri inom jedle.
dakujem.
milý @sracz , aj ja milujem za tepla i za studena. máš pravdu, sú popretkávané spomienkami na šťastné detstvo s mojou aňuci a nagymamou.
som rada, že som ti pripomenula vôňu domova a krásneho detstva s tým spojenú.
úprimne obdivujem Lady Anne a Tvoju aňňuci, bola to nádherná láskavá žena. od jej fotografie pri jednom tvojom rp som nemohla odtrhnúť oči...
dakujem ti za ocenenie, milý, citlivý komentík a posielam pekný pozdrav do ďalekej Iowy.
@turistka , verím. človek často zabúda na starú dobrú klasiku, vlastne preto som vložila tento rp skôr ako inšpiráciu, ked už nevieš, čo variť - vždy sa zíde.
dakujem.
U nás bude zajtra na obed,na olovrant a na raňajky ku domácemu chlebu...tiež rada kedykoľvek zakusujem.Robím ako Ty,niekedy pridám strúhanú mrkvu,alebo ovsené vločky a čubricu.Na balkóne mám saturejku,to ma naučili na dovolenke v Bulharsku domáci.Dobre si navarila :-)
Fašírky sú vďačné jedlo...pasujú k roznym prívarkom
od výmyslu sveta.Ja tiež do nich pridávam aj majorán,
rozmrvým ho medzi prstami má potom silnejšiu arómu.
Ale to som nepovedal asi nič nové.Spravila si dobré a
chutne vyzerajúce fašírky.

@angiek , fašírky môžu mať rôzne ochutenie, toto je stará klasika, ktorú pečiem klasicky na oleji a klasicky aj korením, nič viac do nej nedávam.
inak mám tu aj fašírky s cibuľou, paprikou, petržlenovou vňaťou, chilli papričkou, čubricou, saturejko a iné - ale to už nie sú tieto staré klasickíé, ako robili naše mamy a staré mamy :-)
v trúbe pečiem iný druh fašírok - pozri moje recepty, nepridávam link, lebo ich je viac.
dakujem ti.
@babkamt , tak ako vravíš. u nás sa dávali tiež na rôzne omáčky ako je kelová, špenátová, fazuľová, fazuľková, najmä zemiaková a iné. tiež sa robili, ak sme išli na výlet, na pohostenie, samostatne alebo ako doplnenie bohatého nedeľného obeda k iným mäsovým jedlám. skrátka boli v kurze ku každej príležitosti :-)
dakujem ti.
@mesiar50 , pravdu máš, fašírky sú veľmi vdačné jedlo. možno v nich chutne využiť mäso z rôznych kusov, ktoré už nemožno spraviť ako rezne alebo dusiť či piecť v kuse, teda orez z rôznych kusov. vždy príde vhod, ked je hlboko do peňaženky alebo dávno už nebolo. k omáčkam najrôznejšieho druhu, samostatne a ku každej príležitosti, sú aj veľmi variabilné.majorán tiež rozmrvím, aby chuť bola intenzívnejšia.
dakujem.
@jamarlen , áno, mám dobrý kvalitný odsávač nad sporákom,ale aj keby som ho nemala - nám fašírky nádherne voňajú domovom, šteklia nám chute, ich vôňu milujeme, aj ked sa k nám šíri od susedov. to je príjemná chuť vzbudzujúca vôňa :-) nám nepáchnu :D my sme cesnakoví.
dakujem.
Fašírky sú základom kuchyne a tento pekne nafotený recept to len potvrdzuje.
Pridám jednu príhodu z môjho detstva.Mal so desiate narodeniny a tak ma otec zobral do veľkého mesta , Bratislavy, kde okrem iného žila teta pôvodom z Prahy. Keďže som bol jubilant šli sme na obed do reštaurácie.Ja som si mal vybrať čo som chcel , teda som chcel nejakú exotiku.Jedálnemu lístku som moc nerozumel , tak som z úst tety počul , že ona si objednáva ,,karbanátek´´.mne to znelo ako strašná exotika a o to bolo väčšie moje sklamanie , keď mi priniesli obyčajnú fašírku , ktorú som síce mal rád , ale nebola exotikou.
@esi , rada dobrého kuchára je skvelá, môžem iba potvrdiť. sama tu mám rp na fašírku aj s horčicou, ale do klasickej fašírky horčica nepatrí.
dakujem aj za tvoj príspevok.
fašírka teplá aj studené je skvelá dobrota, skúšam rozne varianty, s postrúhanou mrkvou, ovsenými aj špaldovými vločkami, horčicou aj semienkami dokonca aj s sojovou drtou, takže smelo do toho... :))
@hannah22 , veľmi pekne dakujem za tvoj príspevok, ale ja som dala recept na klasické osvedčené fašírky, bez toho všetkého, čo si spomenula. naozaj si veľmi milá, ale vyjadrila som sa podrobnejšie v predchádzajúcich svojich komentároch.
vdaka ti.
Výnimočne - na túto nedeľu mám naplánované fašírky, ešte som ich v tento deň nerobila, nebolo to pre nás nedeľné jedlo, ale keď týždeň ubehne rýchlo, už neviem, čo vymyslieť ako nedeľný obed. Vždy ich robím len so zemiakmi, ešte som nikdy nerobila ako prílohu k nejakej omáčke, alebo prívarku, vtedy robievam len mäso na šťave. Robím klasiku, ako sú tieto tvoje, len dávam do mäsa osmaženú cibuľku, trochu, na chuť.
@evanaaa , to je fajn, že plánuješ fašírky na nedeľu, aj ja robievam,lebo sú naozaj dobré.
ale do týchto nedávam osmaženú cibuľu, do inýc áno, ale tam dávam aj iné prísady.
dakujem.
a zase božské žrádlo od pusty...:))).....moja šéfica "zahusťovala" fašírky mletou(drtenou) sójou/polotovar/-a vraj boli super..zatiaľ som sa neodvážila tak skúsiť..:)
@eldina , ja som také so sójovou drťou jedla u kamošky, boli fakt dobré. lenže klasika je pre mňa vždy stará dobrá osvedčená klasika.
dakujem za pekné hodnotenie.
Fasirky som robila prvykrat a kedze ako nevzdelana, co sa tyka nasej kuchyne (co mama uvarila, ja som len zjedla), som si musela najst na ne recept. Tvoj vyzera tak, ako mama varievala fasirky. A aj tak chutili. Odfotit som nestihala, lebo sme mali pred cestou a bolo uz zbalene, ale urcite ich este budem robit, takze zostavaju ulozene. Vdaka za recept, pomohol mi.
robym ich podla tohto receptu len tam dam cibulu prelisovanu a nedavam do zmesi struhanku ale až na koniec to normalne obalim v trojobale a vydržia dlho mekučke a su fakt chutne ,ale inač recept super
Odpoveď od @Pusta pre @1peto40 :
Ľutujem, moja stará mama do týchto fašíriek nikdy nedávala cibuľu, sú aj iné fašírky s rôznym ochutením. Ako vidíš, každá stará mama má to špeciálne svoje ochutenie. Sľubujem, že vyskúšam aj s cibuľou, aby som vedela, ako robila tvoja stará mama :-)
Tak toto je bohovský recept, fašírky milujem, robím ich pravidelne s rôznymi variáciami, ale vždy sa vraciam ku klasike. Ja používam bravčové pliecko a dávam viac cesnaku.

Pridaj komentár k receptu: