Najlepšie domáce langoše fotorecept
Foto: Rudlo
Je to celkom jednoduchý, ale hlavne chutný recept na výborné tradičné langoše od babičky.
porcií
príprava
Postup
-
1
Do 200 ml vlažného mlieka dáme 2 ČL cukru a rozdrobíme droždie. Necháme pekne nakvasiť. Mlieko nesmie byť horúce, lebo zabijete kvasinky, treba, aby bolo vlažné!
-
2
Do misky nasypeme múku, pridáme vajce, soľ, zvyšok mlieka a kyslú smotanu.
-
3
Keď droždie nakvasí, tak ho vlejeme do misy k múke s ostatnými ingredienciami.
-
4
Dobre premiešame a vypracujeme cesto, ktoré necháme nakysnúť cca 1 hodinku.
-
5
Potom vykysnuté cesto rozdelíme na menšie bochníky, tie necháme znova kysnúť cca 20 minút (to záleží od teploty akú máte doma, je to individuálne, niekedy môžu kysnúť dlhšie).
-
6
Keď bochníky nakysnú, tak ich rozvaľkáme na doske. Ja ich rozťahujem v rukách, vtedy tam vzniknú také okraje na langošoch, ale dá sa to aj rozvaľkať, je to na vás.
-
7
Dáme si rozpáliť olej do hlbšej nádoby (wok alebo niečo podobné), lebo langoše by mali plávať na oleji. Pečú sa veľmi krátko z oboch strán (keď je olej dobre rozpálený).
-
8
Cesnakovú plnku si pripravíme jednoducho. Do misky roztlačíme cesnak, dobre osolíme a pridáme trocha vody. Rozmiešame, vznikne z toho taká pasta. Tú potom natierame na hotové langoše. Ochutíme každý podľa seba, ja mám rád smotanu a syr.
-
9
Prajem dobrú chuť.
Naozaj zaujímavé čo vravíš, lebo z udaných surovín z mojich skúseností nemohlo byť cesto liate? Alebo lepšie povedané by nesmelo byť. Tie pomery by mali pasovať, na 1kg múky aj s tou smotanou je tých 5dl mlieka primerané množstvo. No ale fakt neviem, podla mňa to jedine mohlo byť tvojou múkou. Zo skúsenosti velmi dobre viem, že múky sú rôzne a aj pijú tekutinu rozdielne. Preto napríklad ja udávam a aj zdôrazňujem vo svojich receptoch, že tekutinu treba pridávať vždy postupne po trošky ako cesto vypracúvaš, aby sa potom nestalo to čo tebe? Ked človek pridáva tekutinu postupne, tak už vidí sám, že aké je to cesto a či ešte potrebuje viac tekutiny. V receptoch treba vždy pozerať na to, že čo je písané, že aké má byť výsledné cesto a riadiť sa radšej len tým?
Ano presne aj mne sa to stalo musela som dať o 500g viac múky a múku som mala tesco
Moje cesto bolo moc tekute, musela som pridavat vela muky potom som mala privela cesta.... Na buduce dam menej. ;-)