Langoše (ako od Balatonu)

sovka62 - fotkasovka62, 8. januára 2010
Langoše (ako od Balatonu)
Foto: sovka62

Ležali sme v nemocnici na internom oddelení. Bol december, nemocničná kuchyňa mala "prevarené", takže strava bola ešte horšia ako obvykle. Začali sme vymýšľať, čo Zobraziť celý popisLežali sme v nemocnici na internom oddelení. Bol december, nemocničná kuchyňa mala "prevarené", takže strava bola ešte horšia ako obvykle. Začali sme vymýšľať, čo by sme jedli, keby sme boli doma. Babička, ktorá so mnou ležala na izbe, túžila po langošoch. Ja som sa posťažovala, že tie moje sú vždy akési "koláčoidné", nemali farbu, ani konzistenciu ako tie pri Balatone. Babička mi objasnila: Panyčka, vy ich scete mat moc fajnové. Žádné vajcá, žádne mléko, žádny tuk. A budú dobré.Tak tu je recept

15 minút
príprava

Suroviny

1 kg
450 ml
1 kocka




Postup

  1. 1

    Droždie rozmiešame v troške vlažnej vody. Múku preosejeme, premiešame so soľou, pridáme droždie a zvyšnú vodu. Premiesime a vypracujeme polotuhé cesto. Ak je tuhé, pridáme ešte trochu vody. Necháme kysnúť 15 minút, opäť prepracujeme a necháme kysnúť ešte trištvrte hodinu.

  2. 2

    Vyklopíme na dosku, rozdelíme na bochníčky. Postupne ich rukou roztiahneme do tvaru kruhu (ak nebude celkom okrúhly, nevadí) a vyprážame vo vyššej vrstve rozpáleného oleja. Pred podávaním potrieme cesnakom rozotretým so soľou a troškou teplej vody. Podľa chuti pridáme kečup, strúhaný syr a pod.

  3. 3

    Obrázok, ktorý svieti hore spravila @cistinka, keď skúšala langoše podľa tohto receptu. Poslala mi ho, aby som ho sem mohla pridať. Veľmi pekne ďakujem, hneď to vyzerá lepšie.

Diskusia k receptu

zaciatocnik2
Nikdo nevie tak dobre spravit langose, ako ja. Ja este pridavam do toho cesta aj uprazenu udenu slaninku, alebo aj klobasku. Fantazii sa medze nekladu. Dostane to aj inu farbu. Jem aj ocami. Lebo na ceste sa neda nic pokazit, len spatne upiect.. K tomu dobru fazulovu polievku a ku stastiu cloveku nic netreba.
1x mf26
braxi
Langoše mám veľmi rada...ja slaninku ani klobásku NIE...to už nie je langoš...recept je úžasný!!!
kimlo
Ja pridávam do cesta aj kyslú smotanu a sódu bikarbonu. Nemajú chybu.
tataika
PRE ZACIATOCNÍK:NEZLOBTE SE ALE SAMOCHVÁLA ......... !!!!JAK SE ŘÍKÁ!!!A SLANINKA,KLOBÁSKA TO FAKT UŽ NEJSOU LÁNGOŠE ALE KALORIE NAVÍC .A FAZULOVÁ POLIEVKA A LÁNGOŠ TO JO !!!!!!ALE KE ŠTĚSTÍ? JÁ RADŠI MOJI RODINU A VNOUČATA ANEBO TŘEBA HODNÉ LIDI !!!!!!!
fester28
Ja som recept vyskúšala a langoše boli výborné tiež som do cesta pridala kyslú smotanu a má to dobrú chuť ďakujem za recept
1x mf26
jaroslava31
pridajte do cesta trochu rasce a langoše budú ešte lepšie. Ja si na pracovnú dosku natiahnem potravinársku foliu, potriem si ju olejom aj ruky a tak tvarujem cesto. Pred vyprážaním ich nechám podkysnúť.
Foliu zahodím do koša a mám upratané.
hadzimka
mozte mi prosim vas pozriet kolko je jedna kocka drozdia v gramoch?
to pre nas za mlakou ;) dakujem
sovka62
to hadzimka: jedna kocka droždia váži 42 gramov. Neviem prečo tie dva gramy, ale takto sú balené od všetkých výrobcov. Ak použijete 40 gramov, určite to nebude chyba. Môžte použiť i sušené instatné droždie, hoci s čerstvým je výsledok lepší. Ja používam sušené od francúzskej firmy S.I.Lesaffre pod názvom saf-instant. Jedno 10 gramové balenie stačí na 1kg múky.
isar
To je recept, akob som ho ja vymyslela :)))
Zajtra ich pečiem a skúsim a s klobásou zopár - určite budú dobré.
sovka62
Chcela som napísať, že držím palce, ale už sú asi hotové. Tak len dúfam, že sa vydarili a prajem dobrú chuť.
nyja
Ja som presne takto isto robievala langoše, len som do cesta dávala ešte rascu (drvenú) ale neustále som sa snažila vylepšovať recept, pridávala som acidko, smotanu ...už ani neviem, čo všeličo. Ale spokojná som nebola. Ešte žiadne langoše som nemala ako tie balatonské :-( a podozrievam sa, že to preto, lebo ich robievam v panvici a nenechávam ich plávať v tuku, ako to robia na Balatone...
sovka62
Ja ich robím menšie a pražím ich vo woku. Ten má užšie dno a vyšší kraj, takže tam si poplávajú a sú dobré.
lauradu
dakujem za skvelý recept,
skúsili sme, a uz budeme robiť len tieto,
doma sa strhla bitka o posledne kusy.
sovka62
Veľmi sa teším, že Vám chutilo. Už som ich dosť dloho nerobila, ale keď sa mi takto pripomínajú, asi idem zamiesiť.
kucharronald
Ani u nás už neboli dlho...Posledný krát boli po novom roku...ale tento raz by som to skúsil aj ja :) langoše som ešte v živote nerobil....ale všetko treba niekdy začať... Ako prvý recept na langoše spravím tento :)
balu77
Hurá,idem na to,aj keď sa mi moc nechce,ale dúfam,že sa mi podaria.
sovka62
Tak držím palce, ale verím, že aj bez toho budú výborné.
heureka
Ja som dneska vyskúsala.Sú dobre chrumkavé aj ked sú studené.
sovka62
Teším sa, že vám chutili a dobre, že mi ch pripomínaš, musím ich zase raz spraviť.
piskot7
mnam.moje prve langose,velmi lahka priprava a delikatna maskrta.dakujem za receptik.
sovka62
@piskot7 som veľmi rada, že sa recept páči. Ja som ich už dlhšie nerobila, tak je dobre, že si pridala komentár, aspoň si mi ich pripomenula.
nemka29
zajtra idem robit langose,tak som mrkla ake robite vy tu,,,,aj ja take robim ,len troska viac vody pridavam,,ale su super,,,deti ich zboznuju,,,
grezu
tieto langoše mam uz viackrat vyskušane a su fakt vyborne..v jednoduchosti je krasa:-)))
merylas
Langoše můžu pochválit, dělám je skoro stejně, zadělávám taky jen vlažnou vodou,do těsta přidávám jen trošku drceného kmínu a malinko oleje. Ale ten nemusí být a třeba kmín někomu vadí, mně ne :-). Z mísy si vždy lžící vyndám trochu těsta na větší talíř s trochou oleje a mastnýma rukama roztáhnu do šířky. Mám sice mastné ruce, ale zdá se mi tento postup nejrychlejší a lepší, než těsto třeba vyvalovat a podobně. Ale každý má svůj systém.
alena45
robím ich presne takto, obyčajné chlebové cesto a k fazuľovej polievke najradšej v kotlíku varenej. Tiež som kedysi ruky múčila, ale teraz si dám malú misku s olejom k ruke, omočím končeky prstov a vyťahujem vykysnuté malé bochníčky. Predtým som olej na vysmážanie (alebo vyprážanie ?) musela často meniť, keďže robievam okolo 20-25 kúskov, s tým olejovým trikom nie.
sovka62
Aký dobrý nápad s tým olejom, musím to aj ja vyskúšať. Samozrejme je lepšie, keď sa múka osypaná z cesta nepraží na dne panvice.
tatty
sovka, tá babička mala pravdu, najlepšie sú takéto obyčajné..tak isto robím po mnohých pokusoch chlieb a dokonca aj knedľu..žádné vajcá, žádne mléko, žádny tuk :-). Nikdy by som neverila, že z múky, droždia a vody môže byť taká dobrota :-)
cistinka
fantázia.....super chrumkavé...najlepšie, čo som kedy jedla :-)))
sovka62
Veľmi pekne ďakujem. Uznanie od takej odborníčky teší dvojnásobne.
jerica
ako dobre že sa vracajú do komentov aj staršie recepty,ja som ešte nebola na vareche tak mi ušiel Tvoj vynikajúci receptík, ty si ako naša @honestka kuchárska biblia , je pravda keď uzná @cistinka to je profík na slovo vzatý , :-))
sovka62
Aj mňa teší, že sa recepty vracajú, tiež občas nájdem niečo, čo som prehliadla a teraz som svoj recept ešte mohla vylepšiť o krásny obrázok.
cistinka
Keď sme na vareche začínali, dávali sa sem super recepty...väčšina z nich bola bez fotiek....ale tie sa dajú časom doplniť. Len škoda, že v záplave toľkých receptov sa už len ťažko hľadajú. Ale kto chce - nájde!
jerica
@cistinka to máš pravdu , začiatky boli super , akosi sa to nadšenie vytráca možno je to len môj subjektívny názor, určite čo sme začínali si spomenieme na varecháčov čo už nepridávajú tak recepty ako predtým,ale ako píšeš - kto chce si nájde.
cistinka
No vidíš, aj ja som našla, len mi dlho trvalo si spomenúť, kto sem ten recept pred jeden a pol rokom dal....To vieš, už som babka aj ja :-))))
sovka62
Máš pravdu, ja som sa naučila vkladať fotky len kvôli Vareche. Ale tuším ich do preceptov postupne podopĺňam, keď tie jedlá budem variť.
baculata
Dnes som vyskušala tento recept na langoše.Boli vynikajuce, dokonca si myslím, že také dobré a hlavne pravé langoše sa mi ešte nepodarili. Vdaka za recept, dokonca cesto nenáročné na suroviny, už budem robit len takto.
sovka62
No veď som napísala, že to sú tie pravé, ako od Balatonu, aj keď recept pochádza od trnavskej babičky. Ja som predtým vyskúšala miesiť s mliekom, nebolo to ono, so smotanou, tiež to nebolo ono, so zemiakmi, z tých ma pálila žáha a chuť nič moc, ale toto sú naozaj tie pravé, tie mi chutia tak ako langoše majú chutiť. Som rada, že aj tebe.
slavi
konecne som sa na ne odhodlala, robila som skusku z pol davky, dievcence, uz su fuc :))) prerfektneeeee
sovka62
A veru by som si jeden dala, už si ani nepamätám, kedy som ich jedla naposledy, žlčové kamene sú hnusoba, bojím sa, že si na robím problémy a bojím sa aj operácie.
slavi
Ja by som ti rada jeden, ale uz zostal iba na fotke:) tiez som si len jeden dala, tiez musim opatrne, aj koli zlcniku a aj pre diabetes toto nie je ta prava "orechova" vecera:-) ale mnam su fakt.
ola111
@sovka ,nezvyknem veľmi často cez týždeň a zvlášť v pondelok,robievať
kysnuté cesto,ale tieto langoše stáli za to,sú výborné,boli len z pol dávky,
nabudúce už len z celej.
sovka62
Ja veru kysnuté miesim aj cez týždeň, čím som staršia, tým viac mi chutia všelijaké kysnuté koláče a osúchy a veru vždy miesim z kila múky a navyrábam rovno aj pre dcéry s rodinami.
Som rada, že sa ti vydarili.
lucka81
včera sme recept skúšali, VYNIKAJÚCE boli langoše !!!
sovka62
Aká škoda, že tie pochvalné komentáre nemôžem posunúť babičke, ktorá mi tak dobre poradila. Ale to bolo už pred vyše tridsiatimi rokmi, tak rozmýšľam, že sa na nás už asi pozerá zhora a možno vie, aký úspech majú jej rady a teší sa spolu s nami, že sa nám darí.
fany1602
teraz som natrafila na tento recept idem ho j vyskúšať!od včera mám jokaiho fazulovú polievku ktorú varila mama takže idem nato!potom sa ozvem.
braxi
ahoj sovka...konečne chcem spraviť langoše od Teba, ale neviem aká je to hladká múka tmavá...môžem použiť T650, budú dobré? vopred ďakujem za odpoveď sovka...
fany1602
tak a už mám lángoše hotové a sú výborné!!!dakujem za recept.robyla som ich presne podľa receptu,žiadna kyslá smotana žiaden kmín proste klasika a sú super!!!!ešte raz dakujem.
sovka62
Jókaiho polievka a balatonské langoše k sebe iste pasujú. Prajem dobrú chuť.
majkahra
Svetové langoše, lepší recept ani nemôže byť.Nerobím ich prvýkrát ale vždy sú vynikajúce. Odkedy som objavila tento recept iný nepotrebujem, ľahké, rýchle,chutné a lacné jedlo. Moc ďakujem za inšpiráciu.
sovka62
Ja ti ďakujem za to, že si mi ich pripomenula. Od rána si lámem hlavu čo zajtra navariť, vďaka tebe je rozhodnuté.
jozka2
tatajka,kazdy si dava na svoje langose podla vlatneho uvazenia,co moze a co nie,ale toto cesto je dobre a na vrch si nemusite dat nic.
lucylee
@sovka62 rada by som urobila cez vikend. To drozdie vo vode sa len rozmiesa alebo sa necha trosku napucat? A potom miesis poctivo aspon pol hodku alebo staci len tak ledabolo? Dakujem za odpoved.
sovka62
@lucylee , droždie len rozmiešam vo vlažnej vode, aby mi v ceste nezostali kúsky (už sa mi to stalo). A miesenie? Vieš, ja nič nemiesim tak ako sa píše v receptoch. Všetky suroviny dám do misy, zmiešam ich tak, aby nezostala suchá múka a na štvrť hodinku odložím. Až potom, keď už je rozkysnuté ho prepracujem, ale to už ide ľahúčko, stačí pár razy prehodiť a cesto je hladké a hádže bubliny. Podľa toho čo idem robiť ho ešte nechám kysnúť 30-40 minút. Ak cesto budem tvarovať a plniť, napr. rožky, buchty a podobne, stačí tridsať minút, ak robím napr. posúch, nechám kysnúť dlhšie. Takto narábam s každým kysnutým cestom a nechcem sa chváliť, ale koláče mávam parádne.
gavrina
dobrý deň, ja som zaciatocnik v takychto veciach. ako ma reagovat drozdie na tu vodu? tak isto ako na mlieko?
dakujem za odpoved
sovka62
@gavrina , áno, presne tak ako na mlieko. Ak chceš, pridaj si do vody, v ktorej budeš rozpúšťať droždie, trošku z odváženej múky. Vtedy budeš na vlastné oči, ako pekne sa kvások dvíha a ak nedáš pozor, utečie ti ako kaša z hrnčeka var!
sovka62
@medovnicek , aj ja takto nachádzam recepty, ešte že tie komentáre máme. Tak skúšaj, dúfam, že budú chutiť.
tami1
Joj tak mi slinky tiekli na pohlade a predstave tychto langosov...Dnes som vyskusala...Neviem aku chybu som ale urobila,boli tvrde...Cesto mi pekne vykyslo,vsetko podla postupu az na to, ze som dala muku hladku klasicku svetlu nie tmavu.Vies mi prosim poradit,co som urobila zle?Zeby som ich zle vysmazala?
tami1
tatranocka, tieto langose s pochutkovou smotanou poznam.Su super. Chcela som ale vyskusat nieco nove...Neviem,preco to tak dopadlo :(
sovka62
@tami , pravdepodobne si mala príliš tuhé cesto. V poslednom čase sa mi stáva pravidelne, že aj do receptov, ktoré mám roky vyskúšané, musím pridať viac tekutiny ako som bola zvyknutá. Múky sú suché ako trúd. To cesto musí byť celkom mäkké, potom ti nahádže bubliny,len čo ho vložíš do oleja. A nepraž ich veľmi na červeno, musia byť svetlé, tak ako kupované. Držím palce.
sovka62
@luss44 , nič v zlom, pokojne komentuj, ja som za každú dobrú radu. Pozrela som si link, podobné som robievala, kým som nevyskúšala tieto. Ale aj ja dcéry sme ich volali "koláčoidné", nie je to celkom ten lángoš, aký sa predáva v Maďarsku.
tatranocka
Veď to @sovka62 ,keď ja som ešte nejedla lángoš,aký sa predáva v Maďarsku.A tie,čo som pridala link,sú dobré na to,že si môžem uždibnúť cesta a urobiť každý deň čerstvý.Viete,že ja som na vás zaťažená,nemyslela som to tak,že vaše nie sú dobré.
sovka62
@tatranocka , všetko v pohode, ten recept, na ktorý si pridala link poznám, je naozaj dobrý. Ja z tohto cesta robievam šišky. No, nie sú to také, ako robievala moja mama, samé žĺtko, smotana, rum, lenže tie mamine som nemala rada, pripadali mi ťažké (aj tie čo sa teraz predávajú sú také). Ja som mala rada tie, čo sa predávali kedysi, z tuhšieho cesta (niekdy ju bolo treba dvomi rukami, aby sa dala odkusnúť, hehe), v strede veľká diera a navrchu za lyžičku marmelády. Mamu išlo poraziť, keď som kupovala tie plané (podľa nej). Z toho cesta čo kysne v chladničke sú podobné ako tie voľakedajšie a máš pravdu, kedy treba, vtedy sa odštipne a spraví čerstvé. Ale treba priznať, že najlepšie sú z čerstvo zamieseného.
tami1
Ked som dala langos na olej,hned zacal bublat olej dookola langosa...mala som ho na silnom stupni...a zachvilu to prestalo,ao keby tam len lezal v tom oleji a nic...stale som nakukala,moc bledy az biely....Kym som sa dockala aby zozltol,uz bol tvrdy...hruuuza to bola...som ich povyhadzovala...:(((mi to bolo luto...
sovka62
@tami a keď si ho vložila do oleja, naskákali ti na ňom hneď bubliny? Mali by sa objaviť okamžite ako cesto vložíš, ak nie, určite bolo príliš husté.
tami1
Bubliny sa tam veru nehadzali...musim skusit dat viacej vody nabuduce...
sovka62
Skús, @tami. Odhadnúť hustotu cesta pri kysnutom je to najťažšie a nesprávna hustota ovplyvní celý výsledok. To cesto musí byť také, že keď ho rozdelíš na bochníčky, nebudú trčať dohora, ale budú ploché (nie rozliate, len nižšie). Vaľkať sa to veľmi nedá, lepšie roztiahnuť rukami. Ak máš plastovú podložku na cesto (alebo niečo podobné), rob to na nej. Trochu ju naolejuj, naolejuj si aj ruky a tým ich rozťahuj. Toto je výborná rada z Varechy, ktorú som si osvojila, do panvice sa nedostane múka, ktorá po takom treťom - štvrtom langoši začne pripaľovať a tuk treba vymeniť.
Veľmi držím palce, dúfam, že ak skúsiš ešte raz, budeš spokojná. (Voláš sa Tamarka? Ak áno, si menovkyňa mojej vnučky, na obrázku v tyrkysovom tričku. Tá druhá, v ružovom, je moja menovkyňa, Evička).
tami1
@sovka62 ,ano,som Tamara...
Urcite ich vyskusam este raz a dakujem velmi pekne za rady...;)))
sovka62
A ešte ti napíšem, že sa nič nedeje ak sa nedarí, aj majster tesár sa utne. Dnes som robila knedle na pare, neviem koľko sto razy som ich robila doteraz a predstav si, nepodarili sa. Prvá výborná a ďalšie dve prekysli a sú ako lokše. No čo už, stalo sa.


kukulienka71
Robím z necelého kila múky,obdobný recept ako ty,@sovka62 ,nič iné nedávam.Predtým som mávala tenšie,chrumkavejšie csto,potom mi raz suseda dala ochutnať jej lángoš(ona robila v pekárni)a mala ho na krajoch taký hrubší,veľmi mi tak chutil,stred je tenký,kedže to vyťahujem,tam je chrumkavý.Veľmi dôležitá je teplotapečenia,musí sa vysledovať,na akom stupni sa pečú tak akurát,ani moc,ani málo a furt rovnako,tak ako píšeš,@sovka62 ,ked vložím do horúceho oleja,hned mi naskakujú tie bublinky.Treba skúšať hodiť kúsok cesta,či to už robí a potom furt na tej istej teplote už piecť,za pár minút sú aj tak hotové a môže sa vetrať ostošesť:-))
marie5
Aj ja robím iba podľa tohto receptu a sú výborné, keď už sme zasýtení langošami na slano, niekoľko zvyšných podľa chuti natrieme džemom respektíve nutelou
sovka62
@kukulienka , to sú ony, presne takto majú vyzerať. Keď sa pozerám na ten tvoj obrázok, až sa mi sliny zbiehajú, už som ich nerobila veľmi dávno, kvôli môjmu žlčníku si netrúfam.
@marie5 , ja robievam šišky z cesta, ktoré sa miesi so smotanou a kysne v chladničke. Keď sme najedení lekvárových, na posledné dám cesnak a prehodíme chuť. Presne ako u vás, len začíname z opačného konca, hehe.
tatranocka
@sovka62 mimo témy,ale spomínaš problémy so žlčníkom,porieš to čím skôr.Lepšie to nebude,len horšie a nie je to ťažká operácia.Uľaví sa ti.Držím ti palce.
kukulienka71
@sovka62 ,´dakujem za uznanie.Ono je ťažko,keď väčšia časť chutných jedál je nezdravá,robí problém a treba sa mu vyhýbať...Prajem ti v novom roku veľa zdravia!!
alena45
pozerám, že nie som jediná, čo si včera pochutnávala na Tvojich langošoch, @sovka. Vždy som robievala z hladkej špeciálky, včera som ale urobila z tmavej múky a výborné boli. Po toľkom obžerstve a sladkostiach cez Vianoce môj organizmus pýta veľa veľa cesnaku. No a ako ho zjesť inak ako na čerstvom langoši ! Všetko dobré v Novom roku !
sovka62
@alenka , teším sa, že chutili. S cesnakom máš pravdu, ja som včera zarobila citrónovo-cesnakový zázrak, dáme si aj s manželom kúru, tiež mám pocit, že nám treba očistu. Dnes ráno som sa postavila na váhu, stal sa zázrak, po všetkých tých rezňoch, údenom, klobáse, nehovoriac o koláčoch, som nepribrala ani deko. Lenže ešte treba pojesť obsah hádam siedmych plechových krabíc s vianočnými koláčikmi, tak to takto asi dlho nezostane.
sovka62
@tatranocka , akosi sa neviem odhodlať, hlavne kvôli anestézii. Som astmatik, pri každej operácii, ktorú som absolvovala s tým boli problémy.
Operácie, ktoré mám za sebou boli všetky na bruchu, určite je tam plno zrastov, možno by to nešlo laparoskopicky a to by už bolo na dlhšiu hospitalizáciu. Zatiaľ sa snažím nejsť to, čo by mohlo uškodiť, ale keď ma to raz drapne, budem ísť pod nôž, či chcem, či nie.
babinka
Robila som ich na slano I na sladko - a bola z toho paradna vecera
katka1804
Dnes som robila prvýkrát v živote langoše, na želanie mojich detí (doteraz nikdy nepýtali langoše, bola som v tom že to nemajú rady) a vybrala som si z množstva receptov práve tento. Ďakujem za skvelý recept, vydarili sa úžasne.
jarka207
@sovka62 prosim Vas,kolko asi vyjde langosov z tejto davky?Dakujem a prajem pekny a pohodovy vikend :-)
sovka62
@jarka , vyjde ich najmenej 12, ale môže byť ich aj 18, podľa toho aké veľké ich budeš robiť.
michal81
krasne napisany proslov :) naozaj si vazme starych ludi... mozno nemaju sajnu o dnesnom novodobom svete, o tom ako sa siri svetlo, ako sa napriklad siri elektricky prud, ako sa siria radiove vlny, ako funguje dnesna digitalna TV, internet, atd. atd. atd. ale vedia velmi vela o zivote alebo zo zivota... kedysi davno ludia zili "naprirodno" kym dnes ? same Emulgatory, plasty, umelina, sam stroj, same vynalezy, ludia ani nevedia ci vobec skodi organizmu plast ako taky (trebars plastove misky, alebo silikonove formy na pecenie, atd.) a pritom napriek tomu ho pouzivaju... len si myslia ze to neskodi... lebo to akoze testovali zopar krat :) no... ved uvidime o 50 rokov :) vid tento recept... ak do Langosa pridaju ludia vymyslene vajce, ci inu vymyslenu ingredienciu, tak z toho urobia len akusi vseobecne znamu masu (muka, zemiaky, vajce, sol, ... z toho sa dnes robi skoro vsetko)... recepty nasich starychmam su fakt slovenske a originalne ! nie jak tie dnesne knizky za 5 eur, v ktorych su super-recepty a vsetky vylepsene a zmenene... uz ked som ja bol mladsi a bol som pred 15timi rokmi u tety na prazdninach, uz i ona nam robila posuchy (obdoba Langosa) a recept bol naozaj velmi primitivny... ziadne vajicko mlieko, nic, doslova "posúch" ! a velmi chutny ! :) skusim urcite... dostal som chut na Langose a hladam si recepty :D skusim asi tento tuna :P
sovka62
Ďakujem, @michal81 , máš pravdu. Moja stará mama nevedela čítať ani písať (len podpísať sa vedela), ale za to bolo parádna gazdiná, varila veľmi dobre a šetrne, za málo peňazí a z málo surovín potrebovala nachovať veľa ľudí. A vždy to zvládla a tak, že sme sa všetci oblizovali. Každé jedlo malo svoj postup, svoje suroviny, nie, ako správne píšeš, miešať jedno cez druhé.
Usmievam sa pri spomienke, že stalo, že sme na obed mali fazuľovú polievku a po nej fazuľovú omáčku. Nikto nereptal, boli sme radi, že u nej môžeme prázdninovať a to čo jeme nebolo dôležité. Aj keď musím priznať, že na "lekvárovie babrančoke" (domáce rezance, len z vody a múky, poliate rozvareným slivkovým lekvárom) som si zvykala dosť dlho, hehehe...
luss44
@sovka62 , dnes sme si pošmakovali na langošoch podľa Teba, sú výborné, fazuľovica na kyslo k tomu. Podľa rady od @mariamka som pretlačila strúčik cesnaku aj do cesta, fajné sú. Vdaka za rcp.
sovka62
No výborne, ten cesnak do cesta si musím zapamätať, určite to s ním bude ešte lepšie.
jatea
sovka62, robievam tieto lángoše a sú fakt výborné. Musím vyskúšať aj s tým cesnakom
pacik
Ešte šťastie, že sa tento recept dnes objavil v komentároch pri inom
pacik
Ešte šťastie, že sa tento recept dnes objavil v komentároch pri inom
pacik
...nedokončila som a už mi ho zverejnilo, asi zásluhou novôt na Vareche, len som chcela napísať, že v najbližšej dobe ho vyskúšam, mám rada cesta, kde nie je priveľa surovín :-)
sovka62
Máš, pravdu, stvára to tu všeličo, tvoje komentáre som našla až dnes v spame. Označila som, že to nie je spam, dúfam, že to bude stačiť, aby mi chodili na mail.
janetinka
výborný recept, najskôr som mu až tak úplne nedôverovala, ale navnadili ma pozitívne reakcie a tak som ho vyskúšala. nezohnala som tmavú hladkú múku, ale nabudúce už určite vyskúšam z múky tmavej. doma som mala iba klasickú hladkú svetlú extra špeciál, potrebovala viac vody - z reakcií som bola poučená, že cesto nesmie byť husté :) cesto krásne vykyslo, bolo pružné, vôbec sa nelepilo, použila som aj spomínaný trik s naolejovanými končekmi prstov a tak sa langošíky aj ľahko naťahovali. už v rukách vyhodili zopár bubliniek, na panvici - voku sa správali ukážkovo a boli za moment hotové. musím povedať, že sa veľmi podarili a aj chutili. som rada, že na prvýkrát všetko vyšlo podľa predstáv a musím povedať, že okrem výborného receptu pomohli aj rady z diskusie, ktorá sa pod receptom rozprúdila. tento recept budem určite používať aj v budúcnosti, priateľ mi už naznačil, že keď príde na víkend, dal by si tiež tieto ospievané langoše :))))
sovka62
Jejda, ďakujem za komentár a ticho závidím. Som rok a pol po nie veľmi vydarenej operácii žlčníka a na takúto dobrotu som si ešte netrúfla. Ale dala by som si.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia