Tatársky biftek

matus113 - fotkamatus113, 6. novembra 2009
Tatársky biftek
Foto: Matus113

Vynikajúce, aj keď pre niekoho nie veľmi lákavé jedlo - najmä ak má negatívny postoj ku konzumácii tepelne neupraveného mäsa. Všetkým ostatným však vrelo odporúčame.

3 - 4
porcie
30 - 40 minút
príprava

Suroviny

200 g
1
1

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Umyjeme pekný kúsok hovädzej sviečkovej. Mäso naškriabeme.

  2. 2

    Nakrájame si na jemno cibuľku, pridáme do mäsa. Pridáme ďalej polievkovú lyžicu horčice, lyžicu kečupu, čierne korenie, lyžicu worchesterovej omáčky, surové žĺtko a trocha červenej sladkej papriky a podľa chuti čili.

  3. 3

    Všetko zmiešame. Nesolíme! Podávame na hrianke s cesnakom.

Diskusia k receptu

21 komentárov k receptu
Vymazať
Pokojne mäso zomeľte na mlynčeku na jemno - dvakrát a navyše takmer nič nevyhodíte. Hrianky sú zdravšie z platničky alebo hriankovača, aj keď asi menej chutné. Tiež by som si dala....
Vymazať
Ok, ale prečo je zaradený v maďarskej kuchyni, starí Maďari boli síce nomádi, ale Tatári, to je nejaký omyl. Tatáry nosili surové mäso pod sedlami koní, kde sa z neho za deň stala zmes podobnej konzistencie, ale u Maďarov to boli husté mäsové polievky - neskôr guláš, nie tento typ jedla. Okrem toho je to dnes už globálny recept, takže je to blbosť. Maďarský národ mám rád, nič proti nemu, všade sú blbci, ale prevažujú našťastie normálni ľudia, ale pokladal som za správne na to upozorniť.
Vymazať
spomienka na moju mladost, mojej manzelke, ked mi nou este nebola, tiez velmi chutil (musim podotknut, ze 70-tych a 80-tych rokoch minuleho storocia to bola na jedalnych listkoch restauracii normalna ponuka jedla), ale nerada si ho namiesavala (ti starsi vedia co vravim), tak ja som objednal, samozrejme vzdy ovela viac hrianok, zarobil, zamiesal, dochutil, mna to totiz, uz vtedy velmi bavilo krutit sa okolo jedla a ona ho s chutou zjedla a ktovie ci aj toto nebolo plus pre mna, ze mi je uz 30 rokov zivotnou partnerkou
Vymazať
len jedna pripomienka: hovädzie za 25 EUR/kg a akýkoľvek kečup za "0,5 EUR/l", nejako to neviem pochopiť. Podľa mňa je to rovnako, ako dať si jesetera s pohárom najlacnejšieho vína.
Vymazať
trosku tazke na zazivanie, ale pre mna velka mnamka. a este ked mi dodojjj poradi, kde kupim kecup akykolvek, teda napr. helmans za 0,50 € (a nemusi byt ani liter, som skromna), hned utekam. zaujimava teoria pouzitelna aj na parky s horcicou :-)
Vymazať
Správny postup... ale musím poznamenať , že skutočnou prezentáciou by bolo spraviť pomocou lyžičiek hladko a esteticky vyzerajúce kopčeky alebo vytvarovať masu do kovového kruhu. Na Valentína do srdiečka . Jestvuje mnoho rôzných toustov Ja by som odporučil použiť v prezentácii sendvičový chleba potom ho zbaviť okrajkov s chlebovým ostrým nožom prerežte toust na dve rovnake stvorcove tvary... napokom prerežte diagonalne obe jemne potrieť dressingom s olivového olejua, cesnaku, trosky soli a čierného korenia zapiecť v peci
na 170 C cca 4 minúty. Alebo na salamandry par sekúnd s každej strany. Podavajte cesnakové pureé na porcelanovej lyžičke tanier môžme ozdobiť velkými kvapkami olivového oleje do ktorího v strede každej kvapky pridáme bodku z Balsamico Redukcie alebo Sójovej omáčky s medom ktorú sme redukovali na 25 %.

Potom sa ukáže tatarák ako luxusná záležitosť. Enjoy...
Vymazať
Prepáč, ale to ilustračné foto odradí asi kažéeho. Taký otrasný tatarák a hrianky som v živote nevidel. Vlastne sa pýtam, či to, čo vidím na tom obrazku je skutočne tatarák alebo len nejaky omyl. Inak, stačilo by vymenovat ingrediencie, pretože pri pravom tataráku si svoju porciu namieša každý sám podľa vlastnej chuti. No aj napriek všetkému, vďaka za úsilie.
Vymazať
Madagaskar,vidim,ze ty si receptov pridal neskutocne vela...staci,ked si pridas tie svoje ingrediencie a nebudes sa vyjadrovat.Kucharikom dakujem za velmi dobry recept!!Pozdravujem Trencin a Matusovi prajem este vela prijemnych receptov!!Som Vas fanusik
Vymazať
Tatarak sa skriabe nozom tahanim ostrej hrany po ploche mäsa.uz neviem ako by som to inak popisal. Este ked sa vratim k tej predchádzajúcej debate o tom kečupe, dobry kecup maju v lidli znacka PAGUSA..vzhladom na tu cenu je vyborny,dlho som hľadal dobrý kečup v dobrej cene
Vymazať
Robím ho podobne a teraz neviem, či ho nemám v receptoch aj ja :-)...ale mäsko je pred škrabaním dobré dať na 20 min do mraziaka, lebo keď je tak trochu stuhnuté, tak ide to škriabanie ide oveľa lepšie. Nezamraziť, len trochu nechať prituhnúť .....pridávam trochu drvenej rasce a chili omáčku.......práve som ho dorobil :-)
Vymazať
Jednoduchý komentár : vymenované suroviny sú viac menej v poriadku, tzn.pravá hovädzia sviečková ("luxus" je použiť len palec, ale výborný); cibuľka sa sama pýta byť z rodu šalotiek, príp.biela; horčica splní svoj účel dokonale v podobe dijone; kečup je omyl (!), použiť treba poctivý pretlak; čierne korenie by žiadalo zmenu farby na biele; worcester je ok; žĺtko tiež; mleté chilli je super (ja som "závislý" na vlastnom dopestovanom habaneros ); soľ samozrejme. ALE !!!!! Nič sa nesmie vopred miešať spolu, jedine sa môže pridať mletá sladká červená paprika - lepšie je ani tú. Inak vlastne "zabiješ" sviečkovú ako takú - veď sa pripravuje v surovom stave výsostne kvôli jej neopakovateľnej štruktúre a prirodzenej vôni.
Vymazať
To je riadna kravina kupit drahu svieckovu a potom ju skrabat, za sociku nebolo masa tak naskrabali aj staru kravu a spravili z toho modny trend a stale sa to bezhlavo kopiruje aj s dobrym masom.
Vymazať
prepáč @2010 nerozumiem s čím vlastne nesúhlasíš. Podľa mňa, teda mojich chuťových pohárikov, je najlepšia surovina na "tatarák" pravá sviečkovica - má krátke vlákna, je fajnovo jemnučká a nezostáva visieť v zuboch, na rozdiel od lacnejších napodobenín. Pravú sviečkovicu v podstate stačí naškriabať, kým ostatné časti hoväda treba pomlieť, aby sme z nich dostali jemnejšiu štruktúru. A ja som vždy poriadne otrávená, keď mi tatarák zostane visieť v zuboch a potrebujem špáratko. To si dám radšej chlieb s masťou a cibuľou
Vymazať
čo tu čítam rcp na tatarský biftek sú naozaj rôzne, ja som mala na praxi v hotelovej škole maturitnú otázku tatarský biftek, rok 1977, bol to naozaj pre mňa zážitok, nakoľko ho milujem a jem ho od svojich 18 rokov celý život tak 2 - 3 v roku, ale pre mňa to je kulinársky zážitok, priatelia ktorý ho ochutnali pýtajú recept a teraz som ho písala v práci kolegom. Musí sa robiť s citom a láskou,
samozrejme, že základ musí zostať a nič sa nestane ak si už podľa svojej chuti prispôsobí každý sám sebe, nemôžeme niekomu vnucovať napr. sardelovú pastu keď ju neznáša. Ja si na radu hygieničky, ktorá tiež miluje tatarák vždy mäso pár dní vymrazím a potom si ho pripravím a vyjedám, neskutočná lahôdka.....
Vymazať
Já jsem aranžoval tatarák tak, že jsem udělal kopeček z naškrábaného masa, uprostřed vytvořil důlek, který jsem pokropil worcesterem a do něj vklepl žloutek. Okolo jsem naaranžoval pět koleček z cibule, do nich pak sůl (nevím, proč autor píše "nesolit"), mletý pepř, papriku, hořčici a cibulku najemno. No a každý strávník ať si to namíchá sám, a topinky takové, jaké máte rádi.

Pridaj komentár k receptu: