Foto: pusta
V Madarsku sú veľmi obľúbené halušky ako príloha k mäsám, upraveným na šťave, perkeltom či k paprikášom Tiež sa môžu podávať ako samostatné jedlo, Zobraziť celý popisV Madarsku sú veľmi obľúbené halušky ako príloha k mäsám, upraveným na šťave, perkeltom či k paprikášom Tiež sa môžu podávať ako samostatné jedlo, sú známe ako tvarohové halušky s údenou slaninkou a kyslou smotanou. Bakoňské bravčové plátky sa servírujú výlučne s týmito haluškami. Recept som vybrala z kuchárskeho webu No Salty. Ich príprava je jednoduchá a rýchla. Na vareche je mnoho receptov na halušky, ale ani jeden nie je identický s týmto.
porcie
príprava
na 100 °C
Postup
-
1
Do misy som dala múku a premiešala som ju so soľou.
-
2
Pridala som do múky iba jedno vajce, lebo som robila len polovičnú dávku, kedže dnes sme boli len dvaja.
-
3
Priliala som toľko vody, aby vzniklo redšie cesto. Nesmie sa vypracovať, lebo by sa ťahalo, len zľahka premiešať a nechala som ho postáť, kým mi zovrela v hrnci osolená voda na varenie halušiek - cca 3 litre.
-
4
Ked už voda riadne vrela - "bublala", som cesto dala do haluškovača, cez ktorý som ho rýchlo pretláčala do vody.
-
5
Pretlačené halušky som premiešala, aby sa neprichytili na dno hrnca. Ked vyplávali na povrch, ešte som ich povarila 3 - 4 minúty ...
-
6
Uvarené halušky som scedila, opláchla studenou vodou a...
-
7
...dala do jenskej misy, dlhšie ich udrží teplé, omastila som ich olejom, aby sa nezlepili. Teraz boli pripravené na podávanie.
V dobach pusobeni pusty na Topreceptech melo 10 z 9 jejich vkladanych receptu pred nazvem slovo Madarsky/a/e...at to byly palacinky, jake delavame roky doma, slepici vyvar nebo obycejny gulas. Zduvodnovala to treba tim, ze recept cetla na madarskem webu...
Tesila jsem se, ze poznam spoustu novych madarskych receptu a - zas v tom budu mit zmatek.
ze `madarske halusky`,
a co tak do nich pridat bryndzu a pomenovat `madarske bryndzove halusky`...
mozno by aj vyhral sutaz...
pripada mi to tak ako s tymi `americkymi zemiakmi` !
cele generacie Slovakov jedlo `opekane zemiaky` a zrazu su z nich `americke`.
je mi z toho vsetkeho na ..............
prosim, ako sa da zistit blbi komentar?
Môžu sa dávať prakticky takmer ku všetkým mäsám na šťave a regionálne majú rôzne názvy, podľa toho kde :-)
ku králikovi sú tiež ideálne.
som rada, že ti chutia.
dakujem.
to vieš, ja som sa ich naučila variť v madarskej rodine, som čistokrvná madarka, tak som si ich nazvala pri vložení môjho receptu mnou - po svojom ...neriešim.
z toho sa predsa nestrieľa, či áno? :-)
to nie je podstatné, podstatné je, aby chutili.
prajem ti krásne a šťastné Vianoce :-)))))
v tom ostatnom s tebou tiež súhlasím.
dakujem :-)
vid komentar od ivi-V dobach pusobeni pusty na Topreceptech melo 10 z 9 jejich vkladanych receptu pred nazvem slovo Madarsky/a/e...at to byly palacinky, jake delavame roky doma, slepici vyvar nebo obycejny gulas. Zduvodnovala to treba tim, ze recept cetla na madarskem webu...
uz len cakam kedy sa docitas na madarskom webe recept na medvedi cesnak aby si napisala napr.madarska polievka z medvedieho cesnaku.
podobne je aj ziveny mytus na cabajku,ale boli to prave presidleni slovaci z bekesskej caby,ktori ju vynasli.
ublížila som ti snád niekedy???
práve som čítala veľmi pekný recept na Madarský guláš s českými nokerlami od @andys
chceš ju tiež napadnúť za názov "české" ???
pozri tu:
varecha.pravda.sk/recepty/madarsky-gulas-s-ceskymi-nokerl...
dakujem za tvoj duchaplný príspevok :-)
ved práve, "české", teda nie "slovenské"
a čo teraz????
prepáč, ale nacionalizmus tu nemá čo hľadať, od nikoho a ani od teba!!!
hlavne, že chutia, čo myslíš???
keby si sa radšej bol vyjadril k receptu samotnému a k postupu.
dakujem ti za pochopenie.
prosím, keby si zbytočne neslovíčkáril:-)
dakujem.
a máš pravdu, pravý madarský guláš sa podáva práve s haluškami, nie s knedľou alebo zemiakmi, hoci môže chutiť super aj s tým, lenže s haluškami to je to pravé orechové :-)
a
v Maďarsku "galuska".
V Nemecku "Spätzle", ale keďže Nemci nikdy v kuchyni nič nevymysleli, len kopírovali, tak aby to vyzeralo "nemecké", nemohli to nazvat "Haluschken" a tak to premenovali na Spätzle, alebo Nockerle. Po uvarení ich "opražia" na tom ich margaríne, ktorý nazývajú maslo, lebo je to lacnejšie. Sú to chudáci, ktorí berú mesačne 4000-5000 € a potom chodia do stanu 4-krát do roka na dovolenku (majú najviac voľných dní v roku z celej EU).
ška
Nokerle som na wikipedii nenasla, tu su halusky a strapacky :)
ška
Este raz, prvy krat sa posledne slovo rozdelilo a vysledok ....
Pani @pusta už opustila našu zemičku matičku, už je tam v nebíčku .