Maďarské halušky ako príloha fotorecept

pusta - fotkapusta, 17. apríla 2011
Maďarské halušky ako príloha (fotorecept)
Foto: pusta

V Madarsku sú veľmi obľúbené halušky ako príloha k mäsám, upraveným na šťave, perkeltom či k paprikášom Tiež sa môžu podávať ako samostatné jedlo, Zobraziť celý popisV Madarsku sú veľmi obľúbené halušky ako príloha k mäsám, upraveným na šťave, perkeltom či k paprikášom Tiež sa môžu podávať ako samostatné jedlo, sú známe ako tvarohové halušky s údenou slaninkou a kyslou smotanou. Bakoňské bravčové plátky sa servírujú výlučne s týmito haluškami. Recept som vybrala z kuchárskeho webu No Salty. Ich príprava je jednoduchá a rýchla. Na vareche je mnoho receptov na halušky, ale ani jeden nie je identický s týmto.

4
porcie
10 minút
príprava
4 minút
na 100 °C

Suroviny

400 g
2 ks
1 CL do cesta
2-3 PL
  podľa potreby
p.p
cca 300 ml do cesta studená




Postup

  1. 1

    Do misy som dala múku a premiešala som ju so soľou.

    Maďarské halušky ako príloha (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som do múky iba jedno vajce, lebo som robila len polovičnú dávku, kedže dnes sme boli len dvaja.

    Maďarské halušky ako príloha (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Priliala som toľko vody, aby vzniklo redšie cesto. Nesmie sa vypracovať, lebo by sa ťahalo, len zľahka premiešať a nechala som ho postáť, kým mi zovrela v hrnci osolená voda na varenie halušiek - cca 3 litre.

    Maďarské halušky ako príloha (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked už voda riadne vrela - "bublala", som cesto dala do haluškovača, cez ktorý som ho rýchlo pretláčala do vody.

    Maďarské halušky ako príloha (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pretlačené halušky som premiešala, aby sa neprichytili na dno hrnca. Ked vyplávali na povrch, ešte som ich povarila 3 - 4 minúty ...

    Maďarské halušky ako príloha (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uvarené halušky som scedila, opláchla studenou vodou a...

    Maďarské halušky ako príloha (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...dala do jenskej misy, dlhšie ich udrží teplé, omastila som ich olejom, aby sa nezlepili. Teraz boli pripravené na podávanie.

    Maďarské halušky ako príloha (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

mojack
Robila ich moja babka a robím ich aj ja . Do cesta dávam olej .
letisia
A ja som ani nevedela, že už roky robievam maďarské halušky.
mojack
:-))) a roky varíme zahraničné... letisia ale sme šikovné . Tak moje sa budú volat Madarske halušky...
evusik
ešte by mohol niekto pridať "Maďarské slíže do polievky" :-)))))
sladkacokolada
dievčatá a čo vy neviete prečo je tu teraz všetko madarské? vyhrať može len recept z maďarskej kuchyne!
sracz
Nuz dievcence moje okate: @mojack , @letisia , @evusik , @sladkacokolada a dovolim si mysliet, ze este velmi vela dalsich nemenovanych, pridavam sa ku Vam aj ja "Gazdiniak" - ako milo prenickname_ovala nasa Sandrika - taketo halusky varievala uz ajmoja prababka, babka, mamka a dokonca aj dedo Tatus, naucili to aj mna a podnes sme nevedeli, ze varime zahranicne t.j. madarske halusky. Taketo robim aj tu za morom, kde na ne radi chodia nielen rodinni prislusnici i nasi susedia. Najedia sa a vsade si pochvaluju, ako sa dobre najedli u Franka zo Slovenska!
kuchticka
Ja sa tie sparavne halusky asi nikdy poriadne varit nenaucim. Viem varit knedliky kysnute, praskove zemiakove, houskove a akekolvek chcete, ale halusky? Nikdy ich nemam take krasne ako vy, ked date sem fotorecept. Vzdy mam na ne chut. @feri , asi ta pozvem k nam aby si nam uvaril take pekne halusky. Sak je to od vas iba naskok.
iva2111
Kdyz jsem si precetla, ze tento tyden vyhrava Madarsky recept, zacala jsem se smat...
V dobach pusobeni pusty na Topreceptech melo 10 z 9 jejich vkladanych receptu pred nazvem slovo Madarsky/a/e...at to byly palacinky, jake delavame roky doma, slepici vyvar nebo obycejny gulas. Zduvodnovala to treba tim, ze recept cetla na madarskem webu...
Tesila jsem se, ze poznam spoustu novych madarskych receptu a - zas v tom budu mit zmatek.
jody
Moja babička bola poľka a robievala just takéto halušky, takže protestujem, lebo toto sú poľské halušky! :-DDD
3sandra3
moja mama je slovenka, a tiež ich tak robí,,, tak to sú potom asi medzinárodné halušky
vierik
Asi každý robí takéto halušky,skúste dať za 1 PL bravč.masti budú ešte lepšie...
altyn
Nechápem, prečo sú maďarské? Vopred ďakujem za odpoveď. :-)))
jody
Aj ja vopred ďakujem za odpoveď pre altyna. :-)))
rressia
aké maďarské halušky? to sú slovenské nokerlíky!
duschko
Aj u nas co si pamatam, vzdy to boli a su dodnes nokerle. Halusky, do tych mamka vajicko nikdy nedavala, ale ked su madarske, tak neviem? No musim povedat, ze vyzeraju velmi chutne. Hned by som sa nechal prehovorit.
jerica
Tak to je novinka , maďarské halušky ktoré ani naleteli okolo maďara , čo sa tu človek nedozvie aké nové pomenovanie pre praobyčajné slovenské halušky , čo už na tej našej vareche sa nedozviem že maďarské halušky?! také halušky ľavou zadnou spravím a budú naše SLOVENSKÉ ! Maďarské sú,ale gomboce.
janazjarku
Aj ja varím už roky tieto "maďarské" halušky, aj moja mamka ich varila a dokonca aj starká, ktorá sa musela v škole učiť po maďarsky čítať a písať, žeby preto maďarské ? :-)
pusta
aký nebývalý záujem o madarské halušky... a pozoruhodný záujem o toto jednoduché a predsa vynikajúce jedlo jedlo...
jody
To sme sa zasa dozvedeli... :-)))
bejaja
takéto halušky sa v našej rodine varia už po niekoľko generácii (4), tiež som nevedela, že sú to maďarské halušky, ale čo už - ak ideme do histórie - tak za Uhorsko-Rakúska sa asi varili tiež - preto ich na Slovensku varíme týmto spôsobom, veď naši ľudia chodili na roboty na Dolnú zem... tak sa nečudujte - ale sú to klasické naše Slovenské robené v rôznych obmenách....:)))
coldbery
tiež ich robíme celé generácie a stále to boli slovenské nokerle...ja neviem čo je tam maďarské,aby sa tak volali....halušky sa robia vždy s tých istých ingedencií,len ich každý kraj ináč volá.....:-))))
altyn
@ailuj82 myslím že si trafila klinec po hlavičke! Až bude súťaž o ruské či nemecké jedlá, tak @pusta bryndzové halušky vyhlási za ruské či nemecké. Ako sa bude hodiť...
fionecka
nieje na nich nič maďarské ... :-)) celé generácie našej rodiny ich robia a sme Slováci ako repa..... ale my vajce nedávame.... vôbec ho tam netreba ...
1x jerica
waocipa
ženy navarte haluski a je to jedno madarske polske alebo ruske a nie majte bylbe komentare (omluvam sa za pravopis )
sisi1
prosim vas, to tu musi niekomu dobre `vysivat`...
ze `madarske halusky`,
a co tak do nich pridat bryndzu a pomenovat `madarske bryndzove halusky`...
mozno by aj vyhral sutaz...
pripada mi to tak ako s tymi `americkymi zemiakmi` !
cele generacie Slovakov jedlo `opekane zemiaky` a zrazu su z nich `americke`.
je mi z toho vsetkeho na ..............
frezia68
Nech čert vezme pôvod,kto sa toho dopátra?Aj tak tento recept nevyhraje(prepáč @pusta môj predpoklad) a myslím že je dôležité,že halušky máme radi a ja najradšej s paprikášom :-)))))))))
torticka
@fr ézia68, máš pravdu. Hlavne, že nám halušky chutia, či sú maďarské, slovenské, poľské.... A hlavne, že sa my všetci máme radi.
abend
Roky rokúce robím halušky podľa tohoto receptu, tak ich robila aj moja mama aj jej mama a všetky sme Slovenky ako repa, tak aké maďarské halušky.
hamana
Presne tak sú to slovenské halušky. Moja mamka ich robievala aj starka. Všetky boli rydze sliovenky,len v škole ich bijavali po prstoch paličkou keď nerozprávali maďarsky. Možno ich robia aj v Maďarsku takto,ale prečo musíme sa mi Slováci stale prispôsobovať veď aj mi máme nejaku narodnú hrdosť. Včera som čítala vymenu názorov medzi@pustou a ostatnými "Varecháčmi" a vôbec sa mi to nepáčilo-je tam zavan nejakej nadradenosti...... všetci sme si rovni a myslím si že mi na VARECHE sme vyborná skupinka ľudí a mali by sme v tomto duchu pokračovať.
1x janger
sovka62
A viete, že som to otvorila s nádejou, že sa dozviem niečo nové? Veď keď maďarské, tak hádam niečím iné ako tie moje. No, hlavná vec, že sa dajú jesť.
cistinka
:-) asi bola použitá maďarská múka - mimochodom je veľmi dobrá!
remcula
No, já žasnu..nemám slov...@pusta , bohužel si myslím, že ty komentáře mají většinou pravdu. Dodnes jsem vlastně nevěděla, že celou dobu dělám maďarské halušky! To poznání mne osvítilo! :-))
pusta
@rem čula, a prečo si ich potom ako recept nevložila? ja som napísala v úvode, odkiaľ rp je,prečítaj si aj úvod...
pusta
@kuchti čka, a ktoré z tých mnohých? nielen to je madarské jedlo, nemyslíš...
evetik
Ja davam namiesto vody mlieko,neviem prečo a ked ich uvarím a precedím tak dam do nich lyžicu masti.Davam ich aj do kotlikoveho gulášu potom je to vraj madarsky a je vyborný.



evanaaa
Robím halušky podobne, ale mám dilemu - dať alebo nedať vajce. Kedysi som čítala, že po pridaní vajca sú tvrdšie, asi áno, ak sa uvaria, to vajce v nich je ako natvrdo. A ak nedám, nič sa nedeje, aspoň jedno ušetrím.
pusta
@evanaaa , ja som vajce dala a neboli tvrdé. ak ti môžem poradiť, svoju dilemu najlepšie vyriešiš, ak vyskúšaš oba spôsoby.
zmmm
aj ja robím už rok y takéto halušky, robila ich aj moja maminka i babička. Aj keď je v ceste vajíčko, tak nie sú tvrdé. Môj syn ich má najradšej s praženicou ako vajcové halušky /halušky s vajcom/.
pusta
@zmmm , dakujem - áno najmä na jar - známe halušky s vajcom podávané s hlávkovým šalátom
yoda68
Ja nechapem preco vobec riesite ci su slovenske ci madarske. Tak ako cele generacie slovakov varia taketo halusky, rovnako cele generacie madarov. Ak su halusky k perkeltu ci paprikasu su madarske, ak do nich ide napr. tvaroh su slovenske. Nase narody su uzko spate uz roky, tak je normalne, ze sa kuchyne prelinaju. Riesite hluposti, hladate problem tam kde nie je.
angiek
pokial viem v slovenskych su zemiaky :p ale nehadam sa..daju sa robit aj bez nich, ja robim iba taketo halusky ako pusta a vzdy len k paprikasu
mysiatka
No neviem. Mna raz naoadlo dať miesto vody mlieko. Halušky sú svetové. Skúste
anna70
No, neviem ale naše poctivé halušky sú zo zemiakmi, myslím naše východniarske. Robila raz kamoška z Topoľčian pravé slovenské halušky, a čo pozerám, múka a voda, myslím si, čo sú to za poctivé halušky. Som zo Spiša a mi nepovedzte, že tie so zemiakmi sú strapačky, pretože my Spišiaci z Markušoviec robíme halušky kapustové, bryndzové, tvarohové, zo zemiakmi a cibuľou a všetky so strúhaných surových zemiakov. To sú podľa mňa pravé slovenské halušky.
valchina
robila som halusky druhykrat v zivote a tieto sa podarili, dakujem za recept!!
mamatata2
Môžu mať názov maďarské aj preto, že sa podávajú hlavne k perkeltu a paprikášu a to sú podľa mňa maďarské pôvodné jedlá. Slovenské halušky sú podľa mňa zo zemiakov, ako píše @anna70 a názov nokerle je slovenský? Môj muž tieto halušky ako prílohu miluje, tak ich robím dosť často a sú výborné a je vlastne jedno ako sa volajú.
1x ivy3
rulik
ja si dávam v motoreste pri Fige Maďarský perkelt presne s takýmito haluštičkami, tam to majú pod názvom nokerle, my sme to volali klasicky halušky, ku králikovi so šťavičkou ako to volali naše deti sú ideálne
1x drajan
pusta
@rulik , hej sú klasickou prílohou a obľúbenou k Maďarskému perkeltu, aj k Maďarskému gulášu.
Môžu sa dávať prakticky takmer ku všetkým mäsám na šťave a regionálne majú rôzne názvy, podľa toho kde :-)
ku králikovi sú tiež ideálne.
som rada, že ti chutia.
dakujem.
jozka2
Sracz,vies preco americania vsetko chvalia co im ponukneme?Povedia ti 100 x veery good,lebo su satarmo ako cigan povedal,len nech nemusia varit a aj sa dobre najedia.
jozka2
no,a nasa mama ich robila na vychodze tak su vychodnarske a my so Sraczom ich robime v aAmerike tak su americke.
pusta
ale no @jozka2 , :-) jasne, že si ich môžeš nazvať ako ty chceš, vždy to budú tie tvoje skvelé halušky :-) svoj koment si mohla kľudne pod mojim rp adresovať priamo mne :-)
to vieš, ja som sa ich naučila variť v madarskej rodine, som čistokrvná madarka, tak som si ich nazvala pri vložení môjho receptu mnou - po svojom ...neriešim.
z toho sa predsa nestrieľa, či áno? :-)
to nie je podstatné, podstatné je, aby chutili.
prajem ti krásne a šťastné Vianoce :-)))))
daguska
Aj moja mama presne take robievala.Vzdy zdorazñovala,nemiesat moc,aby sa netahali.Hadzala ich z dosticky nozom,boli nadherne,take dlhsie.Moja sestra tiez tak robi,ja ich pretlacam cez ten"haluskar".A veru,mne pripadaju madarske,myslim,ze sa viac podavaju ako priloha.Slovanske su skor ako hlavne jedlo;bryndzove,kapustove ap.,Ale hlavne,ze chutia.A vajicko?Davam presne 1.Tak davala mama,babka,a vsetky nase gazdine.Ved v tom je caro tradicii,ze pokracujeme v tom,co nas naucili a nase dcery a vnucky budu robit tiez tak .
1x ivy3
pusta
@daguska , presne tak, ako píšeš, cesto sa nesmie vypracovať, aby sa neťahalo. potom budú tieto halušky super.
v tom ostatnom s tebou tiež súhlasím.
dakujem :-)
radox1
ale no tak,ake madarske? v ramci sťahovania obyvateľov-slovakov vtedajšej uhorskej krajiny na prelome 17,str.priniesli halusky na dolnu zem prave slovaci .uz to s tym madarskym nacionalizmom pusta prehanas.
vid komentar od ivi-V dobach pusobeni pusty na Topreceptech melo 10 z 9 jejich vkladanych receptu pred nazvem slovo Madarsky/a/e...at to byly palacinky, jake delavame roky doma, slepici vyvar nebo obycejny gulas. Zduvodnovala to treba tim, ze recept cetla na madarskem webu...
uz len cakam kedy sa docitas na madarskom webe recept na medvedi cesnak aby si napisala napr.madarska polievka z medvedieho cesnaku.
podobne je aj ziveny mytus na cabajku,ale boli to prave presidleni slovaci z bekesskej caby,ktori ju vynasli.
finczi
U nás doma túto prílohu voláme nokerle. Halušky sa moja babka a mamka naučili robiť počas 2.svetovej vojny na Slovensku/nemám slovenský pôvod/. Akokoľvek to voláme v tej - ktorej rodine, je to chutná a sýta príloha.
pusta
@radox1 , tak sa mi zdá, že s tým nacionalizmom preháňaš ty a to poriadne. ja som v komentoch vysvetlila bez nacionalizmu, prečo som ich tak nazvala a preto budú pre mňa vždy madarské - takže čítaj všetko!!! povedz, nemáš čo iné robiť? vyhľadávaš hádky? a na čo je to dobré...
ublížila som ti snád niekedy???
práve som čítala veľmi pekný recept na Madarský guláš s českými nokerlami od @andys
chceš ju tiež napadnúť za názov "české" ???
pozri tu:

 varecha.pravda.sk/recepty/madarsky-gulas-s-ceskymi-nokerl...


dakujem za tvoj duchaplný príspevok :-)
radox1
sama si si odpovedala,prave v tom je ten ROZDIEL.ona tie nokerle nenazvala ceskymi,iba nokerle.
pusta
@radox1 , ty si mi neodpovedal :-)
ved práve, "české", teda nie "slovenské"
a čo teraz????
prepáč, ale nacionalizmus tu nemá čo hľadať, od nikoho a ani od teba!!!
hlavne, že chutia, čo myslíš???
keby si sa radšej bol vyjadril k receptu samotnému a k postupu.
dakujem ti za pochopenie.
pusta
@radox1 , ešte by som ti rada dala do pozornosti, že sa píše s "Veľkým" písmenom,ak je príslušné slovo na začiatku v názve receptu, dalej vo vete už nie, ak neide o názov jedla :-)
prosím, keby si zbytočne neslovíčkáril:-)
dakujem.
beattka
no a v Pezinku sa im hovorí trhance a je to to isté a robia ich kuchárky celé generácie...
pusta
@beattka , no vidíš, aké sú populárne široko-daleko a už celé generácie, tak ako vravíš :-)
borgsteina13
vcera som ich robila 1x, a su / boli super...priatel sa len tak zalizoval...k tomu madarsky gulas...mnaaam :-)
redakcia
Odpoveď od @pusta : - @Borgsteina13 , teším sa s tebou, že sa ti moje halušky tak perfektne vydarili :-)
a máš pravdu, pravý madarský guláš sa podáva práve s haluškami, nie s knedľou alebo zemiakmi, hoci môže chutiť super aj s tým, lenže s haluškami to je to pravé orechové :-)
paella
Na Slovensku "halušky"
a
v Maďarsku "galuska".

V Nemecku "Spätzle", ale keďže Nemci nikdy v kuchyni nič nevymysleli, len kopírovali, tak aby to vyzeralo "nemecké", nemohli to nazvat "Haluschken" a tak to premenovali na Spätzle, alebo Nockerle. Po uvarení ich "opražia" na tom ich margaríne, ktorý nazývajú maslo, lebo je to lacnejšie. Sú to chudáci, ktorí berú mesačne 4000-5000 € a potom chodia do stanu 4-krát do roka na dovolenku (majú najviac voľných dní v roku z celej EU).
ludmila53
Práve som ich dovarila a sú úžasne dobré. Je mi celkom jedno či sú maďarské alebo slovenské hlavne že recept je výborný.
1x drajan
dogagador
@Pusta : vdaka za recept. Viem, ze uz na vareche nie si, alebo ak ano, pod inym nickom. Je to nechutne, ako sa kvoli nazvu tento babinec pustil do Teba namiesto komentovania kvality receptu. Moja mama robievala nokerle. Zial,ja jej recept nemam, preto som hladala tu a Tvoj mi vysiel ako prvy a ja som bola rada, ze je to prave Tvoj. Halusky su zo surovych natruhanych zemiakov a podla toho, s cim su, su to halusky, alebo strapacky. Aspon tak to bolo u nas. Co rodina, to iny zvyk. A ano, spaetzle sa volaju nokerle nemecky hovoriacich krajinach. A teraz idem na wikipediu pozriet, o com sa to tu cele toci a dopisem.
1x ivy3
jerica
@Dogagador (7.1.2019 16:31) smutná správa,Info od varechačiek z fb.
Pani @pusta už opustila našu zemičku matičku, už je tam v nebíčku .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia