Jelenia sviečkovica s hlivovou klobáskou a so žemľovou knedľou
šéfkuchár Pension & Restaurant Meridiana Bojnice, 15. mája 2019
Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcie
tepelná úprava
Suroviny
800 g |
|
200 g |
|
|
|
1 ks malá |
|
|
|
Hlivová klobása: | |
500 g |
|
1 ks |
|
1 strúčik |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
|
|
|
|
|
|
Žemľová knedľa: | |
7 ks |
|
200 ml |
|
2 ks |
|
|
|
|
|
Cibuľový džem: | |
200 g |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Hlivová klobása: Hlivu smažíme na oleji s cibuľkou až kým sa nevyparí všetka tekutina, pridáme cesnak a rozmixujeme. Pridáme vajcia, dve lyžice strúhanky a dochutíme soľou a korením. Túto zmes zabalíme do potravinárskej fólie, vytvarujeme malé klobásky a paríme pri 99 °C asi 20 minút. Alebo zmes rozdelíme do malých mafinových foriem na pečenie a upečieme.
- 2
Žemľová knedľa: Rožky nakrájame na kocky, pridáme mlieko, vajcia, posekanú vňať a dochutíme soľou. Zabalíme do fólie a paríme približne 30 minút alebo zabalenú v papieri na pečenie i alobale pečieme pri teplote 140 °C asi 40 minút.
- 3
Cibuľový džem: Na kocky nakrájanú červenú cibuľu osmažíme na olivovom oleji, pridáme cukor, balzamikový ocot, nastrúhané jablko a brusnicový džem. Varíme, kým nedosiahneme lepkavú konzistenciu.
- 4
Jeleniu sviečkovú ochutíme soľou a korením. Osmažíme na oleji prudkom ohni a tepelnú úpravu dokončíme v rúre predhriatej na 180 °C. Pečieme 5 – 10 minút podľa hrúbky mäsa tak, aby sme dosiahli stupeň prepečenia médium.
- 5
Nakrájanú sviečkovú podávame s knedľou a na masle a cibuľke osmaženým baby špenátom. Pridáme hlivovú klobásku a cibuľový džem. Ako dekoráciu použijeme zemiakovú slamu. Použitý cibuľový džem s brusnicami je pre svoju sladkokyslú chuť vhodnou kombináciou pre takmer všetky pokrmy z diviny.
Tiež sviečkovica:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu