Pastitsio - zapekané makaróny s mletým mäsom
mesačník Varecha, 26. septembra 2025

Tento makarónový nákyp s mletým mäsom, so syrom a s bešamelovou omáčkou je pôvodne grécke jedlo, ktoré je ale veľmi populárne aj v gréckej Zobraziť celý popisTento makarónový nákyp s mletým mäsom, so syrom a s bešamelovou omáčkou je pôvodne grécke jedlo, ktoré je ale veľmi populárne aj v gréckej časti Cypru.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 bal. |
|
650 g mleté (alebo bravčové, jahňacie) |
|
4-5 PL (alebo slnečnicový) |
|
1 ks |
|
3-4 PL |
|
1-1,5 šálky (strúhaný, najlepšie halloumi) |
|
|
|
|
|
Bešamelová omáčka: | |
7 PL |
|
7 PL |
|
3,5 šálky (1 šálka = 200 ml) |
|
3 ks |
|
|
|
|
|
Na posypanie: | |
4 PL strúhaný |
|
Postup
-
1
Mleté mäso s olejom, so soľou a korením opražíme na panvici za stáleho miešania 3–5 minút, kým nezhnedne. Znížime teplotu a pridáme pol šálky vody, prikryté dusíme, kým nie je takmer hotové. Občas premiešame.
- 2
Keď je mäso takmer hotové, pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Odstránime hrniec z ohňa a vmiešame 1–2 PL strúhaného syra.
- 3
Medzitým uvaríme makaróny v osolenej vode a scedíme. Polovicu cestovín dáme do zapekacej misy (27x27 cm), posypeme polovicou syra a rovnomerne rozložíme mäso. Navrch dáme zvyšné cestoviny a opäť posypeme zvyšným syrom.
- 4
Príprava bešamelovej omáčky: V hrnci rozpustíme maslo. Postupne pridávame múku a za stáleho miešania ju svetlo opražíme.
- 5
Teplé mlieko postupne prilievame na nízkej teplote a rýchlo šľaháme metličkou, aby sme zabránili hrudkám, kým omáčka nezhustne. Omáčku odstavíme z ohňa a vmiešame vajcia. Dochutíme soľou a korením.
- 6
Bešamel rozotrieme na nákyp a pečieme asi 45 minút.
Tiež zapekané cestoviny:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu