Zapekané cestoviny
Zapekané cestoviny

Pastitsio - zapekané makaróny s mletým mäsom

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 26. septembra 2025
Pastitsio - zapekané makaróny s mletým mäsom

Tento makarónový nákyp s mletým mäsom, so syrom a s bešamelovou omáčkou je pôvodne grécke jedlo, ktoré je ale veľmi populárne aj v gréckej Zobraziť celý popisTento makarónový nákyp s mletým mäsom, so syrom a s bešamelovou omáčkou je pôvodne grécke jedlo, ktoré je ale veľmi populárne aj v gréckej časti Cypru.

6
porcií
45 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

1 bal.
650 g mleté (alebo bravčové, jahňacie)
4-5 PL (alebo slnečnicový)
1 ks
3-4 PL
1-1,5 šálky (strúhaný, najlepšie halloumi)
Bešamelová omáčka:
7 PL
7 PL
3,5 šálky (1 šálka = 200 ml)
3 ks
Na posypanie:
4 PL strúhaný



Postup

  1. 1

    Mleté mäso s olejom, so soľou a korením opražíme na panvici za stáleho miešania 3–5 minút, kým nezhnedne. Znížime teplotu a pridáme pol šálky vody, prikryté dusíme, kým nie je takmer hotové. Občas premiešame.

  2. 2

    Keď je mäso takmer hotové, pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Odstránime hrniec z ohňa a vmiešame 1–2 PL strúhaného syra.

  3. 3

    Medzitým uvaríme makaróny v osolenej vode a scedíme. Polovicu cestovín dáme do zapekacej misy (27x27 cm), posypeme polovicou syra a rovnomerne rozložíme mäso. Navrch dáme zvyšné cestoviny a opäť posypeme zvyšným syrom.

  4. 4

    Príprava bešamelovej omáčky: V hrnci rozpustíme maslo. Postupne pridávame múku a za stáleho miešania ju svetlo opražíme.

  5. 5

    Teplé mlieko postupne prilievame na nízkej teplote a rýchlo šľaháme metličkou, aby sme zabránili hrudkám, kým omáčka nezhustne. Omáčku odstavíme z ohňa a vmiešame vajcia. Dochutíme soľou a korením.

  6. 6

    Bešamel rozotrieme na nákyp a pečieme asi 45 minút.

Diskusia k receptu

evanaaa
A cibuľa sa kedy a kde pridá, nie je spomenutá.....ale iste sa na nej opraží mäso.
pivonka
Alternatíva lasagne. Môže byť dobré ale mne tam chýbajú rajčiny.