Tortu som piekla pre dobrého kamaráta Hermana, ktorý pred nedávnom začal hrať na bicie. Čierny korpus v kontraste s jahodovým krémom, zdobené jahody, Zobraziť celý popisTortu som piekla pre dobrého kamaráta Hermana, ktorý pred nedávnom začal hrať na bicie. Čierny korpus v kontraste s jahodovým krémom, zdobené jahody, plus zápich bubeníka :-)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
7 ks |
|
180 g |
|
5 ks |
|
50 g |
|
115 g |
|
60 g |
|
1,5 ČL |
|
Krém: | |
60 g |
|
200 g |
|
1000 g |
|
350 g čerstvé |
|
Na potretie korpusov: | |
3-4 PL (z čiernych ríbezlí alebo jahodový) |
|
Postup
-
1
Bielky šľahajte a keď sa na metličke začne tvoriť špička, postupne pridávajte cukor.
- 2
Samostatne vyšľahajte žĺtky, do ktorých postupne prilievajte olej. Žĺtkovú zmes prelejte do bielkov a stierkou zľahka premiešajte. Na záver po častiach pridávajte preosiatu zmes múky, kakaa a sódy bikarbóny. Opäť zľahka premiešajte tak, aby si cesto zachovalo nadýchanosť.
- 3
Tri tortové formy (priemer 20 cm) vysteľte papierom na pečenie, cesto do nich rovnomerne rozdeľte. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 20 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte 5 minút vo forme oddychovať, až potom ho vyberte a nechajte vychladnúť na mriežke. Vrch korpusov zrežte, aby boli rovné. Odrezky rozmrvte a použite na zdobenie.
- 4
Bielu čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli na miernom ohni a nechajte ju vychladnúť na izbovú teplotu. Miska s čokoládou sa nesmie dotýkať vriacej vody.
- 5
Lyofilizované jahody rozmixujte na jemný prášok.
- 6
Mascarpone vytiahnite z chladničky minimálne dve hodiny pred prípravou krému, aby sa pri miešaní s čokoládou nezrazilo. V jednej mise zmiešajte mascarpone, čokoládu a jahodový prášok. Krém rozdeľte na dve polovice. Prvú polovicu rozotriete na korpusy, druhá nám poslúži na obalenie celej torty. Tip: Vložte krém do chladničky, nech trošku stuhne, aby sa veľmi neroztekal a lepšie sa s ním pracovalo.
- 7
Na tortový stojan položte prvé cesto, potrite ho džemom rozmixovaným s trochou horúcej vody na pyré, potom ho potrite polovicou z prvej časti krému, posypte čerstvými nakrájanými jahodami. Preložte druhé cesto a proces opakujte. Navrch položte posledné, tretie cesto. Stierkou alebo príborovým nožom nanášajte druhú časť krému. Aby na povrchu nebolo vidieť kúsky tmavého cesta, obaľujte tortu na dva razy. Po nanesení prvej tenkej vrstvy nechajte tortu zachladiť. Až potom naneste zvyšný krém.
- 8
Tortu dozdobte napr. čerstvými jahodami v čokoláde, čokoládovou ganache, ako len chcete. Ja som boky na spodu torty pokryla rozmrvenými odrezkami z korpusov. Pár jahôd som obalila v čokoláde. A trochu čokolády som dala na acetátovú fóliu a po stuhnutí som ju položila na vrch torty.
Tiež jahodová torta:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Mohla by si z nich urobiť aj výstavu. Pečieš ako profesionál. Klobúk dole.
Ďakujem ti Helenka. Stále je čo vylepšovať a stále sa mám čo učiť. Snažím sa najlepšie, ako viem. ❤️