Orechová torta
Orechová torta

Torta pre maminku

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, 22. septembra 2025

Narodeninová torta pre moju milovanú maminku. Vláčny korpus s jemnou chuť kávy a amaretta a famózny krém plný chuti kávy, rumu a orechov, Zobraziť celý popisNarodeninová torta pre moju milovanú maminku. Vláčny korpus s jemnou chuť kávy a amaretta a famózny krém plný chuti kávy, rumu a orechov, doplnený čokoládovou ganache polevou a pralinkami.

12-15
porcií
120 minút
príprava
80 minút
na 180 °C

Suroviny

Orechovo-kávový korpus:
4 ks
300 g
7 PL (uvarená, vychladnutá)
100 g mleté
200 g
1 bal.
štipka
Kakaový korpus:
3 ks
90 g
65 g
30 g
1/2 bal
Kávovo-orechový krém:
80 g
280 g
500 ml
3 PL (prášok, neuvarená)
750 g
20 ml
200 g mleté
Poleva ganache:
100 ml
100 g
Na potretie korpusov:



Postup

  1. 1

    Orechovo-kávový korpus: Žĺtky oddelíme od bielkov. Cukor a žĺtky dáme do misy a za postupného pridávania vychladnutej kávy dôkladne vyšľaháme. Na záver po častiach pridáme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a mletými orechami, sneh vyšľahaný z bielkov so štipkou soli a zľahka premiešame. Cesto preložíme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie (ja som použila v tomto prípade srdcovú formu, ale môžete použiť aj okrúhlu formu s priemerom 24 cm). Pečieme pri teplote 180 °C cca 35-40 minút. Kontrolujeme špajdľou. Po upečení uložíme na mriežku, potom rám formy uvoľníme a korpus necháme vychladnúť.

  2. 2

    Kakaový korpus: Celé vajcia dôkladne vyšľaháme, počas šľahania pridávame cukor. Preosiatu múku zmiešanú s kakaom a kypriacim práškom postupne ručne primiešame do vyšľahanej vaječnej zmesi. Preložíme do formy vyloženej papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C cca 5 minút, potom teplotu znížime na 180 °C a pečieme ďalších cca 30 minút alebo podľa skúseností so svojou rúrou.

  3. 3

    Krém: Zlatý klas rozmiešame s cukrom a trochou mlieka. Zvyšné mlieko necháme v hrnci zovrieť a rozpustíme v ňom kávu. Pridáme zmes Zlatého klasu s cukrom a uvaríme hustý puding. Prelejeme do misky a povrch prikryjeme fóliou, aby sa nevytvorila koža. Vychladnutý rozmiešame dohladka. Mascarpone vyšľaháme. Za stáleho šľahania pridávame po lyžičke puding. Ku koncu prilejeme tuzemák a prisypeme orechy.

  4. 4

    Skladanie torty: Orechovo-kávový korpus pozdĺžne prekrojíme na 2 rovnako hrubé pláty. Prvý plát uložíme na tortovú podložku, pokropíme kávou s amarettom, následne nanesieme krém. Prikryjeme kakaovým korpusom a postup zopakujeme. Na natretý kakaový korpus položíme druhý orechovo-kávový plát. Zvyškom krému obtiahneme celú tortu, zahladíme cukrárskou kartou a odložíme do chladničky, najlepšie na noc. Na druhý deň povrch torty polejeme čokoládovou ganache pripravenou z nasekanej horkej čokolády izbovej teploty, ktorú zalejeme horúcou smotanou. Vymiešame do hladkej polevy. Ak je hustá a netečie, pridáme viac horúcej smotany, kým získame požadovanú konzistenciu.

    Torta pre maminku - obrázok 4
  5. 5

    Tortu ozdobíme, ako chceme. Ja som zvyšok ganache vyšľahala ručným mixérom na čokoládovú šľahačku a ozdobila ňou vrch torty. Na každý kopček som uložila pralinku. V torte je živá ruža. Stonka je obalená v cukrárskej páske na kvety. Druhá varianta je ozdobená pralinkami z belgickej čokolády, ovocím a Oreo sušienkami v čokoláde.

    Torta pre maminku - obrázok 5

Diskusia k receptu