Foto: mimulienkamima
Milujem divinku a naucil ma ju varit a experimentovat s nou moj otec :-)
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Jeleniu sviečkovicu poriadne umyjeme, osušíme.
-
2
Nakrájame si ju na približne rovnaké kúsky.
-
3
Potom si ju naklepeme jemne tĺčikom na mäso a snažíme sa, aby boli približne rovnakej hrúbky.
-
4
Takto naklepané kúsky sviečkovice si osolíme Morskou soľou. A necháme aspoň hodinu odležať.
-
5
Zatiaľ si nakrájame cibuľu - netreba ňou šetriť, divinka miluje cibuľu :-)
-
6
Na panvicu si nalejeme olej. Keď je rozpálený, pridáme nakrájanú cibuľu. Restujeme ju až bude mať zlatistú farbu. Potom pridáme celý paradajkový pretlak. Takisto ho asi minútku orestujeme.
-
7
Po orestovaní poukladáme do tejto zmesi na vrch kúsky sviečkovice a sprudka a rýchlo opečieme, iba aby sa mäsko zatiahlo.
-
8
Mäsko si asi na 15 minút odložíme na studený tanier, aby odležalo. Potom ho opäť vložíme naraz do panvice a necháme pražiť aspoň pol hodinky. Dokoreňte uvedenými koreninami. Ja som použila morskú soľ, korenie na divinu, biele korenie, sušenú bazalku, majorán, gyros korenie... Každý podľa seba...(Divinka krásne pustí svoju šťavu)
-
9
Keď sa nám zdá, že mäsko už nemá toľko svojej sťavy, zalejeme ho červeným vínkom podľa chuti. Panvicu alebo hrniec priložíme vrchom a necháme dusiť. Tento druh mäska stačí variť a dusiť pol hodiny po pražení, ale ja vždy ho dusím hodinu (pre istotu) :-))
-
10
Kým sa mäsko varí, uvarte si ryžu na aký spôsob ju máte radi. Potom si datle vykôstkujte a narežte na akú veľkosť chcete.
-
11
Mäsko ochutnajte, ak je už uvarené domäkka (malo by sa doslova rozpustiť na jazyku ;O)), pridajte k nemu sušené datle. Povarte ešte aspoň 10 minút.
-
12
A je to :-) Dobrú chuť. Potešia ma Vaše názory :-)) Michaela
prepáč moje pripomienky, ale myslím, že začiatočníci by mali skúsiť najprv niektorý z odskúšaných a vychytaných originálnych rcp. presne podľa popisu a až potom experimentovať a venovať sa vlastnej tvorbe.... takto vzdávam hold @zuzliak , ktorá tiež odporúča podobnú cestu za rádmi zlatej varešky....
želám zdar pri varení a cibrenie chutí aj receptov.
@tinca , máš pravdu, odradiť niekoho, to som nechcel. no myslím, že zverejnením receptu človek riskuje jednak pochvalu, jednak kritiku. a oboje môže urobiť každému dobre.
keď ideme do reštiky a predložia nám jedlo bez ladu, darmo sa kuchár vyhovára, že je to podľa jeho chuti. všade platia nejaké zásady a ja som chcel iba pripomenúť, že ušľachtilé mäso treba spracovať ušľachtilo. pevne verím, že mima si to vezme k srdcu, s majoránkou a rajčinami uvarí guláš z mäska na guláš a jeleniu sviečkovú(jedno z najcenenejších mias), už neurazí ......
Nebudem sa vyhovarat, ale dieta zabera dostatok casu nato, aby som vobec nieco uvarila, takze tak :-))
Pani tinca, dakujem :-)) Mna neodradi len tak nieco. Milujem varenie a pecenie a bavi ma to o to viac, ak mozem recept zverejnit a skusit stastie, ze mi niekto napise, ze varil podla mojho receptu a chutilo :-))
Stastny novy rok vsetkym prajem. Hlavne budte zdravi - ostatne pride aj samo :-)
DOSPAPANIA PRIATELIA ;)
janulala - dakujem :-))))