Jelenia sviečkovica alá Mima fotorecept

mimulienkamima - fotkamimulienkamima, 5. januára 2012

Milujem divinku a naucil ma ju varit a experimentovat s nou moj otec :-)

6
porcií
20 minút
príprava
75 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 vacsie kusky
1 ks
1 ks
1 balenie
 Sušená
  ako príloha

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Jeleniu sviečkovicu poriadne umyjeme, osušíme.

    Jelenia sviečkovica alá Mima (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájame si ju na približne rovnaké kúsky.

    Jelenia sviečkovica alá Mima (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom si ju naklepeme jemne tĺčikom na mäso a snažíme sa, aby boli približne rovnakej hrúbky.

    Jelenia sviečkovica alá Mima (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto naklepané kúsky sviečkovice si osolíme Morskou soľou. A necháme aspoň hodinu odležať.

    Jelenia sviečkovica alá Mima (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zatiaľ si nakrájame cibuľu - netreba ňou šetriť, divinka miluje cibuľu :-)

    Jelenia sviečkovica alá Mima (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na panvicu si nalejeme olej. Keď je rozpálený, pridáme nakrájanú cibuľu. Restujeme ju až bude mať zlatistú farbu. Potom pridáme celý paradajkový pretlak. Takisto ho asi minútku orestujeme.

    Jelenia sviečkovica alá Mima (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po orestovaní poukladáme do tejto zmesi na vrch kúsky sviečkovice a sprudka a rýchlo opečieme, iba aby sa mäsko zatiahlo.

    Jelenia sviečkovica alá Mima (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mäsko si asi na 15 minút odložíme na studený tanier, aby odležalo. Potom ho opäť vložíme naraz do panvice a necháme pražiť aspoň pol hodinky. Dokoreňte uvedenými koreninami. Ja som použila morskú soľ, korenie na divinu, biele korenie, sušenú bazalku, majorán, gyros korenie... Každý podľa seba...(Divinka krásne pustí svoju šťavu)

    Jelenia sviečkovica alá Mima (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď sa nám zdá, že mäsko už nemá toľko svojej sťavy, zalejeme ho červeným vínkom podľa chuti. Panvicu alebo hrniec priložíme vrchom a necháme dusiť. Tento druh mäska stačí variť a dusiť pol hodiny po pražení, ale ja vždy ho dusím hodinu (pre istotu) :-))

    Jelenia sviečkovica alá Mima (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Kým sa mäsko varí, uvarte si ryžu na aký spôsob ju máte radi. Potom si datle vykôstkujte a narežte na akú veľkosť chcete.

    Jelenia sviečkovica alá Mima (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Mäsko ochutnajte, ak je už uvarené domäkka (malo by sa doslova rozpustiť na jazyku ;O)), pridajte k nemu sušené datle. Povarte ešte aspoň 10 minút.

    Jelenia sviečkovica alá Mima (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A je to :-) Dobrú chuť. Potešia ma Vaše názory :-)) Michaela

    Jelenia sviečkovica alá Mima (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

17 komentárov k receptu
tie datle v omáčke môžu byť skvelé dochucovadlo aj zahusťovadlo....ostatné koreniny by som dával radšej samostatne (tie zmesi korenia mi pripomínajú vymetený sklad) a s rajčinami k delikátnej jelenej sviečkovici by som tiež šetril, aby to nebolo jak hovädzie s polievky na rajčinách v školskej družine..
prepáč moje pripomienky, ale myslím, že začiatočníci by mali skúsiť najprv niektorý z odskúšaných a vychytaných originálnych rcp. presne podľa popisu a až potom experimentovať a venovať sa vlastnej tvorbe.... takto vzdávam hold @zuzliak , ktorá tiež odporúča podobnú cestu za rádmi zlatej varešky....
Dakujem za pripomienky a pochvaly... jamrlen mám len 25 rokov a 5 mesačného synčeka, tak ma hneď neodsudzuj :-) Je to MOJ recept, a mojej rodinke takto chuti, takze tak :-))) Kazdi ma rad ine sposoby, toto je ten MOJ sposob :-) Ale dakujem za uprimnost, mam rada uprimnych ludi...
každý nech si upraví rcp ako chce, načo prekrucovať autora,môže sa dať typ ako kto robí, ale nie hneď odsúdiť. To asi novým varecháčom nedodá chuť.
@mimulienkamima , zvolila si si pekné meno, blahoželám ku synčekovi...som rád, že oceňuješ moju úprimnosť aj pochvalu za prírodné sladidlo, aj miernu kritiku kompozície jedla:)....o odsúdení nemôže byť ani reči.....:)
želám zdar pri varení a cibrenie chutí aj receptov.
@tinca , máš pravdu, odradiť niekoho, to som nechcel. no myslím, že zverejnením receptu človek riskuje jednak pochvalu, jednak kritiku. a oboje môže urobiť každému dobre.
keď ideme do reštiky a predložia nám jedlo bez ladu, darmo sa kuchár vyhovára, že je to podľa jeho chuti. všade platia nejaké zásady a ja som chcel iba pripomenúť, že ušľachtilé mäso treba spracovať ušľachtilo. pevne verím, že mima si to vezme k srdcu, s majoránkou a rajčinami uvarí guláš z mäska na guláš a jeleniu sviečkovú(jedno z najcenenejších mias), už neurazí ......
Urcite som sa neurazila, ale ked nieje momentalne sezona na cerstve bylinky a rajciny... No nechajme to tak.. ja predsa niesom PROFI kucharka.. Chcela som len pre radost dodat fotorecepty, lebo varenie milujem a pre mna ako urcite aj pre kazdu maminu je dolezite, aby jej "kuchyna" chutila hlavne rodinke a znamym.
Nebudem sa vyhovarat, ale dieta zabera dostatok casu nato, aby som vobec nieco uvarila, takze tak :-))
Pani tinca, dakujem :-)) Mna neodradi len tak nieco. Milujem varenie a pecenie a bavi ma to o to viac, ak mozem recept zverejnit a skusit stastie, ze mi niekto napise, ze varil podla mojho receptu a chutilo :-))
Stastny novy rok vsetkym prajem. Hlavne budte zdravi - ostatne pride aj samo :-)
DOSPAPANIA PRIATELIA ;)
@mimulienkamima , ono vieš starší máme voči takému mäsku rešpekt,je to mäsko fajnové,nakrájané na dvojcentimetrové pláty nenaklepané to skôr naložíš do oleja a necháš v ľadničke do druhého dňa , potom osolíš , okoreníš a na panvici opečieš aby tá lahodná sviečkovica dostala peknú hnedkastú farbu , cc 2,5 minúty z jednej strany a 2,5 minúty z druhej strany , môžeš k tomu dať prílohu opekané zemiaky , tatarku , a veľa zeleninového šalátiku alebo aj ryžu ako si spravila . Len ja ťa chápem že si chcela aby si mala viacej šťavičky, myslím si , že si tým nič nepokazila ako si to podľa svojho spravila:-)
Ahoj vynikajúci recept, ostala som sviečkovicu z jeleňa a dnes odskúšala, dala som síce z korenín iba čierne, a bolo to perfektné, ďakujem.

Pridaj komentár k receptu: