Čokoládová torta
Čokoládová torta

Dobošová torta od Veroniky Bušovej

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, 29. septembra 2025

Najvačšia klasika slovenských cukrární.
Zdroj: Youtube

8-12
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

Korpusy:
8 ks
200 g
10 ks
150 g
200 g
Krém:
3 ks
1 ks
200 g
70 ml
300 g
300 g (70 % kakaa)
50 g
Sirup:
50 ml
50 g
20 ml
Karamel:
100 g



Postup

  1. 1

    Korpusy: Žĺtky s cukrom vyšľaháme mixérom do peny a bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Do žĺtkovej peny pridáme kyslú smotanu. Potom jemne ručne stierkou vmiešame sneh z bielkov a preosiatu múku. Pripravené cesto prenesieme do cukrárskeho vrecka. Plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorý sme zo spodnej strany predkreslili kruhy s priemerom 18 cm. Pomocou cukrárskeho vrecka vyplníme cestom predkreslené kruhy. Pečieme pri 180 °C dozlatista. Celkovo upečieme 8 korpusov. Necháme ich vychladnúť.

  2. 2

    Krém: Žĺtky s vajíčkom dáme šľahať do mixéra a cukor s vodou dáme variť do hrnca. Keď voda zovrie, cukor sa roztopí a zmes začne hustnúť, stiahneme ju z ohňa tesne predtým, ako sa začne tvoriť karamel a opatrne ju nalejeme k šľahajúcim sa žĺtkom. Šľaháme ďalej, kým dostaneme hustú a svetlú penu. Neskôr do vychladnutej žĺtkovej peny pridáme maslo izbovej teploty nakrájané na kocky, vlažnú rozpustenú čokoládu a kakao. Vymiešame hladký krém.

  3. 3

    TIP: Horúca cukrová voda žĺtky pasterizuje a takýmto jednoduchým spôsobom docielime klasický žĺtkový krém, ktorý však nemusíme prácne a dlho šľahať ručne nad parou.

  4. 4

    Jeden plát cesta a trochu krému si odložíme na záverečné zdobenie.

  5. 5

    Ostatné vychladnuté pláty potierame sirupom, ktorý sme získali zvarením cukru s vodou a tuzemákom, natierame na ne v tenkých vrstvách krém a postupne ich ukladáme na seba. Aj vrch a boky torty ozdobne potrieme krémom a dáme ju zachladiť.

  6. 6

    Cukor necháme na panvici skaramelizovať a namočíme doň z jednej strany odložený plát cesta. Položíme na pracovnú dosku karamelom smerom hore a chvíľu počkáme. Potom korpus rozkrojíme na 6-8 trojuholníkov (nožom potretým olejom, aby sa naň nelepil karamel). Na stuhnutú tortu nastriekame pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou 6-8 ružičiek z odloženého krému a uložíme na ne karamelové trojuholníky.

    Dobošová torta od Veroniky Bušovej - obrázok 6

Diskusia k receptu

zolik
Krásna Doboška.
Neviem, neviem; ale s takouto som sa v slovenskej cukrárni nestretla ;-)
1x sracz
farbuska
@zolik (29.9.2025 19:50)

Máš pravdu, väčšinou sú poliate čokoládou, ale v Bratislave napr. v cukrárni Kormuth je doboška s karamelom.
gretka70
Je to jedna báseň a áno dáva sa vrchný plát s karamelom.Recept je top,ako všetky Vaše.Páči sa mi,že sú s písané s objemami a krásne spracované.V mojej kuchárskej knihe máte samostatnú kolonku.Teším sa na Vaše recepty,nech vareška kúzli
haji
Krásná torta, o chuti nepochybuji. Fota jako ze žurnálu, zvlášť oceňuji, že je foto čisté, bez textu /ten kazí dojem, zážitek/. Díky za sdílení.
kucharka
Dobošku mám už dlho na pláne, uvidíme či sa s touto tvojou krásnou fotkou nechám navnadiť …. :-))
Karamel navrchu je ozaj naj. Si šikovná.
theflyingbaker
@gretka70 (30.9.2025 05:03)

Toto je najkrajšia pochvala, srdečne ďakujem. A som neskutočne poctená za vlastnú kolonku vo vašej kuchárskej knihe. Až mi slzička vyšla ❤️