Dobošová torta od Veroniky Bušovej
Najvačšia klasika slovenských cukrární.
Zdroj: Youtube
porcií
príprava
Suroviny
| Korpusy: | |
| 8 ks |
|
| 200 g |
|
| 10 ks |
|
| 150 g |
|
| 200 g |
|
| Krém: | |
| 3 ks |
|
| 1 ks |
|
| 200 g |
|
| 70 ml |
|
| 300 g |
|
| 300 g (70 % kakaa) |
|
| 50 g |
|
| Sirup: | |
| 50 ml |
|
| 50 g |
|
| 20 ml |
|
| Karamel: | |
| 100 g |
|
Postup
-
1
Korpusy: Žĺtky s cukrom vyšľaháme mixérom do peny a bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Do žĺtkovej peny pridáme kyslú smotanu. Potom jemne ručne stierkou vmiešame sneh z bielkov a preosiatu múku. Pripravené cesto prenesieme do cukrárskeho vrecka. Plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorý sme zo spodnej strany predkreslili kruhy s priemerom 18 cm. Pomocou cukrárskeho vrecka vyplníme cestom predkreslené kruhy. Pečieme pri 180 °C dozlatista. Celkovo upečieme 8 korpusov. Necháme ich vychladnúť.
- 2
Krém: Žĺtky s vajíčkom dáme šľahať do mixéra a cukor s vodou dáme variť do hrnca. Keď voda zovrie, cukor sa roztopí a zmes začne hustnúť, stiahneme ju z ohňa tesne predtým, ako sa začne tvoriť karamel a opatrne ju nalejeme k šľahajúcim sa žĺtkom. Šľaháme ďalej, kým dostaneme hustú a svetlú penu. Neskôr do vychladnutej žĺtkovej peny pridáme maslo izbovej teploty nakrájané na kocky, vlažnú rozpustenú čokoládu a kakao. Vymiešame hladký krém.
- 3
TIP: Horúca cukrová voda žĺtky pasterizuje a takýmto jednoduchým spôsobom docielime klasický žĺtkový krém, ktorý však nemusíme prácne a dlho šľahať ručne nad parou.
- 4
Jeden plát cesta a trochu krému si odložíme na záverečné zdobenie.
- 5
Ostatné vychladnuté pláty potierame sirupom, ktorý sme získali zvarením cukru s vodou a tuzemákom, natierame na ne v tenkých vrstvách krém a postupne ich ukladáme na seba. Aj vrch a boky torty ozdobne potrieme krémom a dáme ju zachladiť.
- 6
Cukor necháme na panvici skaramelizovať a namočíme doň z jednej strany odložený plát cesta. Položíme na pracovnú dosku karamelom smerom hore a chvíľu počkáme. Potom korpus rozkrojíme na 6-8 trojuholníkov (nožom potretým olejom, aby sa naň nelepil karamel). Na stuhnutú tortu nastriekame pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou 6-8 ružičiek z odloženého krému a uložíme na ne karamelové trojuholníky.
Tiež Čokoládová torta:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Neviem, neviem; ale s takouto som sa v slovenskej cukrárni nestretla ;-)
Joj, ďakujem zolik ❤️
Máš pravdu, väčšinou sú poliate čokoládou, ale v Bratislave napr. v cukrárni Kormuth je doboška s karamelom.
Karamel navrchu je ozaj naj. Si šikovná.
Toto je najkrajšia pochvala, srdečne ďakujem. A som neskutočne poctená za vlastnú kolonku vo vašej kuchárskej knihe. Až mi slzička vyšla ❤️