Plnené moravské koláče s posýpkou od Adriany Polákovej
Dve rôzne plnky v jednom moravskom koláči. Mňam!
Zdroj: Kuchyňa Lidla
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 1 bal. |
|
| 300 ml vlažné |
|
| 30 g čerstvé |
|
| 500 g |
|
| 50 g |
|
| 2 ks |
|
| 100 g zmäknuté |
|
| štipka |
|
| Na potretie: | |
| 1 ks |
|
| Tvarohová plnka: | |
| 150 g |
|
| 1 bal. |
|
| 1 ks |
|
| z 1 citróna |
|
| 1/2 hrnčeka |
|
| (na namočenie hrozienok) |
|
| Lekvárová plnka: | |
|
|
|
| Orechová plnka: | |
| 150 g mleté |
|
| 120 ml horúce |
|
| 1 PL |
|
| 1 balenie |
|
| Maková plnka: | |
| 150 g mletý |
|
| 120 ml horúce |
|
| 1 PL |
|
| 1 bal. |
|
| Posýpka: | |
| 50 g |
|
| 80 g |
|
| 50 g roztopené |
|
Postup
-
1
Cesto: Vo vlažnom mlieku s vanilínovým cukrom rozdrobíme droždie a pripravíme si kvások. Medzitým v miske zmiešame hladkú múku, kryštálový cukor, žĺtky, zmäknuté maslo a štipku soli. Prilejeme pripravený kvások a vypracujeme vláčne cesto. Správne vymiesené cesto sa odliepa od stien misky. Cesto prikryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť približne 30 minút.
- 2
Plnky: Každú plnku pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií v samostatných miskách.
- 3
Posýpka: Kryštálový cukor a hrubú múku zmiešame v miske. Do zmesi prilejeme roztopené maslo a miešame, až kým sa všetky zložky nespoja.
- 4
Vykysnuté cesto na doske premiesime. Rozvaľkáme približne 0,5 cm a vykrojíme kolieska s priemerom 8 cm. Kolieska naplníme jednou z plniek alebo slivkovým lekvárom. Plnku v kolieskach zabalíme tak, aby vznikli malé buchty. Druhou stranou pohára každú buchtu trochu zatlačíme a spravíme v nej priehlbinku (môžeme si pomôcť aj lyžicou), ktorú naplníme ľubovoľnou plnkou. (Ja som plnila plnkami: tvaroh, mak, orechy. A lekvár som dala na vrch každej.)
- 5
Moravské koláče poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba, aby sa počas pečenia nezlepili. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme pripravenou posýpkou. Na plechu ich ešte asi 10 – 15 minút necháme podkysnúť. Pečieme v predhriatej rúre asi 20 minút pri teplote 180 °C dozlatista.
Tiež kysnuté koláče:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Ďakujem Helenka! ❤️
Ďakujem za tip Haji 😊
Sú vysoko návykové, súhlasím 😊
Ďakujem Olinka 😊 ❤️